Berlingske Business

Fyreseddel er ikke kun et farvel til jobbet

Vibeke Skytte, Lederne.
Vibeke Skytte, Lederne.

Når ledere mister jobbet, mister de en stor del af deres identitet – og hver tredje ledige ledere døjer ifølge en ny undersøgelse med stress.

Stress er en tilstand, som de seneste år desværre har ramt rigtig mange, men som i særlig stor grad rammer de ledige.

Vi har over tid kunnet konstatere det, når vi i Lederne har haft kontakt med vores ledige medlemmer, og nu er det også dokumenteret i en helt ny undersøgelse, som Lederne har foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov.

Her svarer 33 procent af de ledige ledere, at de ofte eller hele tiden føler sig stressede, mens det tilsvarende tal for beskæftigede ledere ligger på 24 procent.

File Folder Labeled as Talent Management.

Undersøgelsen viser samtidig, at det er selve det at være ledig, der giver anledning til følelsen af stress. Det er bl.a. uvisheden og frygt, der skaber stress, og dertil kommer bekymringen for, om man betragtes som en fiasko.

Jeg tror, de fleste kan sætte sig ind i, hvilke tanker og bekymringer der fylder hos den ledige hver eneste dag. Det er en situation, ingen af os ønsker for nogen, og hos den ledige giver det ofte anledning til dårlig samvittighed, selvbebrejdelse og dårligt selvværd, hvilket jeg fik bekræftet, da jeg for nylig mødte én fra mit netværk, som netop havde mistet sit job.

Da jeg spurgte til, hvordan han havde det, var hans svar, at han faktisk havde det rigtig skidt, og at han slet ikke var i stand til at tale med nogen om det. Jeg var ikke helt forberedt på dette svar og greb derfor til en løsning, som altid kan bruges: Stil et direkte spørgsmål – og så fik jeg hans historie.

Han fortalte, at han efter en lang årrække i samme virksomhed var blevet afskediget. Der var ikke varslet afskedigelser i virksomheden, men efter at der for et par år siden var kommet en ny ledelse, som fokuserede ekstremt meget på måltal, havde han ikke været i stand til at leve op til de salgsmål, som ledelsen havde fastsat, og derfor var han blevet afskediget.

Han havde igennem sit arbejdsliv arbejdet rigtig meget, havde et par bestyrelsesposter, ligesom han brugte en del tid på sport. Men trods et både aktivt arbejds- og fritidsliv havde han aldrig følt sig stresset.

Men at være ledig stressede ham mere, end han nogensinde havde forestillet sig. En af de største stressfaktorer for ham var, at han kun havde fortalt ganske få, at han havde mistet sit job. Ikke fordi han var flov over det, men han vidste ikke, hvordan han skulle få det sagt. Hans arbejde var hans identitet, og at miste det var et meget stort nederlag.

Det er altid nemt at give råd, når man ikke selv har noget i klemme, men jeg vil alligevel forsøge mig med et par stykker. Selv om det ser svært ud, handler det om at komme videre hurtigst muligt.

18BUSLine-Lolk-Thomsen-tale.jpg

Der er ingen tvivl om, at det kræver god selvfølelse og stor selvtillid, når man er jobsøgende ikke mindst som leder, når man skal ud i netværket og sælge sig selv. Det kan lyde barskt, men hvis man vil hurtigt videre, så er der ikke plads til modløshed.

Noget af det allervigtigste er nok afklaringsfasen og dermed også fortællingen om, hvorfor man er ledig. For hvis man ikke selv er afklaret, er man slet ikke i stand til at fortælle sine opgivelser om sin situation, og så kan der desværre være lang vej til det næste job.

Hvor langt min bekendte er nået i sin afklaringsfase, ved jeg ikke helt præcist, men jeg tror, at det var en hjælp, at vi fik talt hans situation igennem. For der er ingen tvivl om, at fortællingen om, hvorfor han er ledig og bearbejdelsen af hans følelser, skal på plads, inden han er i stand til at dele sine oplevelser med andre eller i det hele taget er i stand til at klare sig godt til en jobsamtale.

Der skal ro på, så unødvendige stress­faktorer kan bortelimineres, og så skal et nyt job nok komme i hus.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen