Berlingske Business

Flere døtre sætter sig i chefstolen

Nyt blod. Mens det for år tilbage var den ældste søn, der overtog chefstol i en familie-ejet virksomhed, er døtrene nu oftere i spil. det i dag i mere end ét ud af.

For bare tyve år siden var det usædvanligt, at en familievirksomhed gik i arv fra far til datter. Det er det ikke i dag.

- Vi ser oftere, at en familievirksomhed bliver overtaget af en datter. Det er ikke fremmed mere, sådan som det var for år tilbage, siger Bjarne Jakobsen, chefkonsulent i Dansk Handel og Service.

Også hos Dansk Industri, DI, registrerer man, at kvinder i stigende grad overtager familiefirmaet.

- Vi vil formentlig se endnu flere døtre tage over i frem-tiden. Kvinder har i stigende grad lyst til at starte egen virksomhed eller påtage sig et chefjob. Men der er tale om en langsommelig proces, når det gælder generationsskifter, siger kosnulent Sune K. Jensen.

Trods de positive meldinger fra brancheorganisationerne er der stadig langt til den situation, hvor døtrene er i flertal.

Det sker i 13 procent af de tilfælde, hvor en virksomhed går i arv fra forældre til børnene, viser en analyse af sammenhængen mellem køn og generationsskifter, som forskere ved Copenhagen Business School, CBS, har foretaget i forbindelse med det internationale forskningsprojekt "Inside the Family Firm".

Projektet omfatter generationsskifter i mere end 5.000 danske selskaber. Analysen viser, at døtre især kommer på banen, hvis det er moren, der sidder i direktørstolen.

Er mor direktør overtager en datter i 25 procent af tilfældene.

Er det imidlertid faren, der driver virksomheden, overtager datteren kun i 11 procent af tilfældene.

Er virksomheden drevet af faren og er der blot én bror i søskendeflokken, så vil sønnen overtage virksomheden i ni ud af ti tilfælde.

- En forklaring er formentlig, at piger ofte synes, at det er mere attraktivt at gøre karriere uden for familievirksomheden. Samtidig får pigerne generelt mere uddannelse end drengene, og det giver dem flere muligheder, siger Morten Bennedsen, professor ved CBS og leder af projektet "Inside the Family Firm".

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen