Berlingske Business

Fart over feltet!

p
Portræt af de fire skribenter i Berlingske Business Søndag Merete Wedell-Wedellsborg, Alfred Josefsen, Stephen Bruyant-Langer og Charlotte Mandrup. Foto:

Skal kampen om arbejdskraften udkæmpes på sædvanlige løn- og arbejdsvilkår i klassisk forstand, eller skal konkurrencen udkæmpes på god ledelse.

Vi er knap nok ude af krisen, før det forlyder, at der er arbejdskraftmangel, flaskehalse og overophedningstendenser i flere brancher og sektorer. At væksten igen er tiltaget i styrke og at opsvinget er godt i gang. Glædeligt. Efter syv magre år kommer de syv fede år. Og dog! De fede år kommer ikke af sig selv. Vi må så at sige kvalificere os til at fastholde energien i opsvinget og undgå selv at komme til at bremse udviklingen.

Vi kan nemlig nemt bremse opsvinget, hvis vi blot lader brancher og sektorer kæmpe om det begrænsede arbejdsudbud. Så vil omkostningstrykket stige og opsvinget ebbe ud af sig selv. Derfor bør vi gå andre veje.

Vi bør sikre os, at arbejdsudbuddet tilskyndes til at søge derhen, hvor den største værdiskabelse finder sted. Anden anvendelse af den knappe ressource ville være spild. Det vil sige, at arbejdsudbuddet bør rekrutteres til firmaer, virksomheder og institutioner, som skaber vækst og værdi. Dels på det individuelle niveau og dels på samfundsniveau.

Det er næppe hverken muligt eller ønskværdigt at udarbejde planer for hvem, der skal beskæftiges hvor. Det må bero på individuelle aftaler.

Hvor kan dygtige medarbejdere så i fremtiden gøre mest nytte og bidrage til at skabe størst værdi? Det kan de, hvor de bedste rammer findes. Hvor den bedste ledelse er i stand til at udvikle den enkeltes ressourcer og kompetencer, og hvor den enkelte får opfyldt den stærkeste mening, den dybeste anerkendelse og den største motivation.

Vi er derfor nået frem til en utrolig vigtig korsvej, hvor spørgsmålet er, om vi vælger at acceptere, at konkurrencen om arbejdskraften skal udkæmpes på sædvanlige løn- og arbejdsvilkår i klassisk forstand, eller om konkurrencen skal udkæmpes på god ledelse.

Gode ledere formår at rekruttere de mest talentfulde og fastholde de bedste. Dårlige ledere det modsatte. Og hvem har i øvrigt lyst til at tilbringe arbejdstiden sammen med dårlige ledere, hvis man oplever, at der findes mange andre alternativer?

Gode ledere og god ledelse kan således blive en afgørende parameter i konkurrencen om de bedste medarbejdere. Det er en sund konkurrence, som vil medvirke til, at allokeringen bliver mere optimal end ellers. Sunde konkurrencer er gode, fordi alle vinder, når spillet er sundt!

God ledelse er ikke nogen universalformel. Den varierer fra person til person og fra situation til situation. »Der findes ikke nogen bedste ledelsesform – men ikke alle ledelsesformer er lige effektive,« sagde professor J. Galbraith engang. Så hvordan skulle et ikke standardiserbart produkt kunne blive til en virkningsfuld konkurrenceparameter?

Jeg tror, det kan ske ved at gøre ledelsesforholdene tydelige og transparente. Hvilken slags bekender jeg mig til? Hvad synes jeg, der er det vigtigste? Hvilke idealer stræber jeg efter at levere? Hvordan vil jeg gerne medvirke til at skabe mening, indhold og udvikling? Hvordan håber jeg at være med til at gøre en forskel? Hvorfor er det bedre at være her sammen med mig og os end så mange andre steder? Hvad kan man som medarbejder forvente af mig? Og tilsvarende den anden vej. Hvilken slags ledelse spiller dig bedst? Hvordan forløses dine drivkræfter på den stærkeste måde? Hvordan skaber du energi i jobbet? Hvad vil du være med til at skabe?

Det er normalt, at vi taler sammen om produkter, koncepter, kunder, markeder, strategier og konkurrenter. Kunne vi også komme til at tale bedre sammen om det, der gør os alle bedre. Det, der gør, at vi kan være den bedste udgave af os selv. Så har vi fundet vejen til fremtiden og en vej, som vi individuelt og som nation vil kunne forhindre opsvinget i at blive et nedsving og et tilbageslag.

Opsving eller ej. Anledningen til at forbedre ledelsesrecepten er en vigtig realitet. Og for en sikkerheds skyld bør vi vel holde fast i opsvinget. Fart på en søndag. Nyd den! Og masser af hilsener.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen