Berlingske Business

En leder skal have en personlighed, der gør, at deres med­arbejdere har lysten og viljen til at følge dem

28BUSVibeke-Skytte-Lederne-.jpg
Vibeke Skytte, direktør i interesseorganisationen Lederne. PR-foto

Det er ikke så afgørende, om ledere er introverte eller ekstroverte. Vigtigst af alt er, at de har en personlighed, der gør, at deres medarbejdere har lysten og viljen til at følge dem.

Skal man nødvendigvis være en festløve, en karismatisk folke­forfører og en blændende taler for at være en dygtig og inspirerende leder?

Tja, nogen vil måske sige, at det er en nødvendighed, at ledere i udstrakt grad er ekstremt ekstroverte, mens jeg kender andre, som er af den overbevisning, at mindre også kan gøre det, uden at lederen nødvendigvis kan karakteriseres som decideret introvert.

For nylig så jeg et videointerview på lederne.dk med Novozymes-topchef Peder Holk Nielsen. Han er et godt eksempel på en dygtig topleder, som sætter fokus på sin egen personligheds betydning i topledelse, og han siger blandt andet:

»Jeg tror, at de fleste, der observerer mig, vil sige, at jeg er en ret indadvendt størrelse i virkeligheden. Så nogle af de styrker, jeg bruger, er min evne til at organisere tingene. Min evne til at tænke fem træk frem. Og så prøver jeg at kompensere for, at jeg ikke nødvendigvis er den her sprudlende festløve. Sådan har vi jo allesammen styrker og svag­heder. Det har jeg bestemt også.«

Hvis man som virksomhed skal skabe gode resultater, er det afgørende, at der en stærk ledelse, og det gælder vel at mærke i alle ledelseslag. Derfor er det også naturligt nok, at man i rekrutteringsfasen blandt andet sætter fokus på lederens handlekraft og evnen til at tænke strategisk, ligesom det er uomtvisteligt, at evnen til at være en god kommunikator skal være til stede, hvorfor det stort set altid tillægges stor betydning, om lederen er i stand til »at træde op på ølkassen«.

Sara Riis

Der ligger en vigtig pointe i, at alle – også topledere – har styrker såvel som svagheder, og man skal passe på med ikke at stirre sig for blind på karisma eller mangel på samme.

Det er således vigtigt i rekrutteringen også at møde kandidater med et potentiale og en personlighed, der er knap så udadvendt, som vi ønsker, og deriblandt også kandi­dater, der med tiden måske kan blive sprudlende, hvis talentet bliver plejet. Der er ikke altid en direkte vej til topledelse.

Når jeg rekrutterer ledere, er jeg slet ikke i tvivl om, at lederrollen – og dermed også de krav, jeg stiller til en god leder – har ændret sig igennem årene. Ledelse er et fag, og som i alle andre fag sker der hele tiden en udvikling. Der stilles i høj grad krav til den enkelte leders både faglige og personlige kompetencer, men også store krav til den enkelte leders personlighed og dermed i sidste ende til, hvordan han eller hun opleves som helstøbt leder.

Jeg mener ikke, at prædikatet »introvert« eller »ekstrovert« er afgørende for at være en god leder, om end betydningen heraf selvfølgelig kommer an på den stilling, som lederen skal bestride.

Men vigtigst af alt er, at ledere har en personlighed, der gør, at deres med­arbejdere har lysten og viljen til at følge dem.

Vi kan som ledere have nok så mange stærke kompetencer, men hvis vores ledelsesstil er blottet for per­­sonlighed, risikerer vi at medarbejderne kommer i tvivl om lederens værdier, og der kommer til at mangle åbenhed og ærlighed i forhold til lederskabet.

Ledere må efter min mening ikke være for upersonlige eller for den sags skyld for konstant styrende eller dominerende. Sker det, skabes der ikke de rette forudsætninger for at få den fulde værdi ud af medarbejderens ressourcer, og det er jo netop dér, man som leder kan gøre en forskel.

Som Peder Holk konstaterer: Ledere har både styrker og svagheder. Men der én helt essentiel styrke, som alle ledere bør være i besiddelse af, nemlig selv­indsigt. Har man som leder selvindsigt, er man også meget bevidst om, hvordan man agerer som leder, hvad enten man står på ølkassen eller formidler sine budskaber på anden måde.

Det er denne selvindsigt, som Peder Holk så fint demonstrerer i førnævnte citat, hvor han åbner op for, hvem han er som menneske og leder.

Vibeke Skytte er direktør i interesseorganisationen Lederne

repo1

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen