Berlingske Business

En bogholder med interesse for kemi

Siden 1976 har virksomheden Besma International Chem A/S i Vejle fremstillet miljørigtige rengøringsmidler. For adm. direktør Mercy Ditte Skytteløv har hensynet til miljøet og bevidstheden om bedre rengøringsmidler været drivkraften igennem de 29 år hun har været involveret i virksomheden, til trods for det er ingen af Besma produkterne miljømærket.

- Allerede inden der var noget der hed miljø paragraffer og miljølovgivning var jeg meget optaget af, hvilke råvarer, vi brugte i vores rengøringsmidler. Jeg kunne jo se, at nogen af de ting vi fik ind i virksomheden, dengang i 70´erne, var temmelig skadelige, ikke bare for mennesker men også for miljøet, og det var nok det, der satte mig i gang, fortæller Mercy Ditte Skytteløv. Alligevel vil hun på nuværende tidspunkt ikke have sine produkter miljømærket.

- Miljømærkningen, Blomsten eller Svanen dækker over fremstillingsmåden, altså det eksterne miljø og ikke det interne miljø såsom arbejdsmiljøet, hvilket er mindst lige så vigtigt, og derfor synes jeg ikke at miljømærkningen er dækkende nok for vores rensevæsker, som fra fremstilling til slutprodukt er miljøvenlige, fortæller en dybt engageret Mercy. De første par år drev hun virksomheden med sin daværende mand, faktisk var det ham som startede Besma, mens Mercy, som dengang lige havde opsagt et job som exportmedarbejder, startede som bogholderske og tog sig af kundebetjening inklusive tekster til etiketter og produktinformationer. Men interessen for de kemiske formler og processer voksede. - Jeg fascineres af blandingsforhold og af, hvor lidt man faktisk skal bruge af forskellige kemiske stoffer, når kombinationen af dem går op i en højere enhed, fortæller Mercy, mens hun forklarer hvordan hun og Besmas kemiingeniør kan bruge meget lang tid i bl.a. laboratoriet på at udvikle nye og bedre produkter, som samtidigt er miljørigtige. Besma blev i 1999 ISO 14001 miljøcertificeret. En proces som normalt kan være temmelig omstændelig, men ikke for Besma. - Vi har igennem alle årene noteret os alle de kemiske processer og eftersom jeg altid har været interesseret i at have den mindste miljøbelastning som muligt, så levede vi stort set op til ISO kravene allerede før vi blev ISO 14001 certificeret, forklarer Mercy. Hun forklarer videre at det er bogholderen i hende, som igennem alle årene har medført bogføring og registrering af stort set enhver handling, som virksomheden har foretaget sig. Virksomheden har med certificeringen draget store fordele af alle de arbejdsbeskrivelser og procesbeskrivelser som ISO certificeringen kræver. - Enhver af vores medarbejdere kan gå ind og se lige præcis sin arbejdsbeskrivelse og læse sig til, hvilke krav der stilles til netop deres arbejdsområde, det gælder både miljømæssige krav og arbejdsmiljømæssige krav.

Fra ejerleder til familieforetagende

For cirka 14 år siden blev Mercys datter Jeanett Fjendbo ansat i virksomheden, i en stilling indenfor salg og marketing. Men det var ikke en del af hendes oprindelige plan.

- Jeg var i gang med min handelsuddannelse og skulle lave et afsluttende salgsprojekt for en virksomhed, og hvorfor så ikke gøre det for Besma. Jeg havde ikke før det været involveret i virksomheden, andet end at jeg som barn deltog, fortæller Jeanett Fjendbo. - Og jeg synes jo det kunne være en oplagt mulighed for at Jeanett kunne lære virksomheden bedre at kende, fortæller Mercy. Projektet varede i 14 dage og resulterede i en stilling til Jeanett. - Jeg blev utrolig grebet af virksomheden og produkterne, jeg kom virkelig ind på alle detaljerne i og med at jeg også lavede det til et analyserende projekt og ikke bare skulle være ansat i 14 dage, fortæller Jeanett. Jeanett kan i dag skrive Koordinator, KAM (Key Account Manager), salg og marketing på sit visitkort. Hun har samtidigt også inddraget sin mand, Claus Fjendbo, i virksomheden.

Og dermed står næste generation klar til at overtage virksomhedens daglige ledelse. - Jeg kalder det et generationsskifte, som har været 14 år undervejs. Jeanett er nu ved at være så godt inde i virksomheden at hun er klar til at overtage den daglige ledelse, fortæller Mercy. - Jo, men samtidigt handler det jo også om at jeg har skulle gøre mine egne erfaringer og derigennem lære virksomheden at kende, supplerer Jeanett. Hvor Mercys helt store passion ligger i at produktudvikle og nørde med blandingsforhold, så har Jeanetts passion været salg og marketing, men hun er begyndt at lade sig fascinere af blandingsforholdene og de kemiske processer. Og i disse dage, hvor virksomhedens kemiingeniør er på barsel, da er det da også hende som foretager test og kontrollerer færdigvarerne. - Det er selvfølgelig kemi på et lavt niveau, men det er stadig meget spændende, fortæller hun. Men det niveau har Mercy for længst passeret. Hun har gennem videreuddannelse, kursus og faglitteratur fået et betydeligt kendskab til kemi. - Hvis jeg ser noget, som handler om kemi, blandingsforhold, virksomhedsledelse eller andet relevant, så kan jeg ikke lade være med at læse det og derigennem skaffe mig mere viden, fortæller Mercy. - Og jeg har det på fuldstændig samme måde. Jeg læser al den faglitteratur, som jeg kan komme i nærheden af fordi det interesserer mig. Samtidigt afholder vi kurser for både medarbejderne og os selv, eller hvis én af os har været afsted på kursus, så fortæller vi hinanden om, hvad vi har lært og vurderer sammen, om det er noget, vi kan bruge i virksomheden og hvordan, siger Jeanett. Besma bruger årligt omkring 100.000 kr. på videre uddannelse af virksomhedens 10 ansatte.

Generationsskifte, familieliv og psykolog

Efter 29 år på toppen af virksomheden er Mercy så småt ved at være klar til at overdrage virksomhedens daglige ledelse til sin datter.

- Jeg vil gerne bruge mere tid på at fordybe mig i andre ting, såsom vores Danida projekt og Jeanett er nu ved at være på et stadie i sin karriere, hvor hun er klar til at overtage efter mig, fortæller Mercy. Mercy er på vej til Vietnam, hvor hun skal være med til at starte en kemivirksomhed, lignende Besma. Det hele er en del af et projekt, som er støttet af Danida. - Jeg vil også gerne overtage den daglige ledelse, jeg føler mig virkelig klar til det. Nu har jeg været igennem det meste og er klar til at styre tingene på et overordnet plan. Men det er ikke sikkert tingene skal køre på helt samme måde, siger Jeanett. Mercy vil dog blive ved med at sidde som direktør og i bestyrelsen for virksomheden endnu en tid. Udover Jeanett, har Mercy en søn som er uddannet programmør. - Min søn har valgt ikke at være med i virksomheden lige nu, men hvem ved, siger Mercy smilende. Mens hun forklarer at det ikke er noget problem at adskille arbejde og familielivet. - Vi taler simpelthen ikke om virksomheden, når vi er samlet, ikke fordi vi aftalt det sådan, men sådan er det bare. Men der er selvfølgelig tidspunkter, hvor familielivet og arbejdet ramler sammen, f.eks. hvis en af Jeanett og Claus´s børn bliver syge, så sidder vi i en situation, hvor det altid vil være en Besma medarbejder, som skal træde til, fordi både mor, far og mormor arbejder samme sted, fortæller Mercy. For at styrke virksomheden, så godt som muligt, er reglen, at der altid skal være to medarbejdere om samme projekt og implementerings opgave, for at de på den måde til enhver tid kan supplere hinanden. - På den måde vil der altid være mindste én medarbejder, som har styr på det enkelte projekt eller arbejdsområde, og på den måde rammer sygdom og lignende ikke virksomheden så hårdt, som hvis der kun var én medarbejder på hvert enkelt projekt og stofområde, forklare Jeanett og henviser til at hun i dag sidder med opgaver som normalt udføres af kemiingeniøren. Men styrken til at påtage sig nye opgaver er ikke bare kommet dumpende ned fra himlen. Da Mercy i sin tid overtog virksomheden var hun i tvivl om hun ville egne sig som leder, og så var der kun en ting at gøre; søge professionel hjælp. - Jeg fandt i sin tid en psykolog til en medarbejder, som havde nogle problemer. Men jeg havde ikke forestillet mig, at jeg selv ville få brug for samme psykolog som sparringspartner. Jeg tvivlede på mine evner som leder og valgte ved den lejlighed at bruge denne virksomhedspsykolog til at få klarlagt, hvad jeg ville med virksomheden og få vurderet på mine lederevner, og det var en kæmpe hjælp som jeg har brugt flere gange siden, fortæller Mercy, også Jeanett og hendes mand har benyttet sig af virksomhedspsykologen. - Jeg synes det har været utrolig godt, når man har stået overfor nogle problemer og har brug for at gribe dem an på en ny måde, siger Jeanett.

29 år og klar til detailhandlen

Besma har siden 70´erne været at finde hos grossister og enkelte farvehandler landet over, men nu vil Besma også ind i detailhandlen.

- Vi føler at vi nu står med en række produkter, som er klar til den private forbruger og derfor er det først nu at vi har valgt at komme ind på dette marked, fortæller Mercy, som samtidigt påpeger at et stort økonomiske overskud og markedsandel ikke har været første prioritet hos Besma. - Vi har brugt utrolig meget tid og ressourcer på at produktudvikle og skabe de rigtige produkter, og så har økonomien kun tjent et formål, nemlig at give os et stort nok overskud til at vi har kunnet videre uddanne vores personale, os selv og selvfølgelig dække løn og andre udgifter, fortæller Mercy. Lige nu er Besma i gang med at forhandle sig til en plads på hylderne i flere af de store danske fødevare kæder. Og både Mercy og Jeanett forventer at forbrugerne kan finde produkterne i butikkerne i løbet af det kommende år. Fakta-boks: - Du skal virkelig brænde for det - Ha struktur og orden på din virksomhed - Det er vigtigt at have baglandet i orden ellers kan det være hårdt at drive virksomhed.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen