Berlingske Business

Eks-bankformand tager politianmeldelse med ro

Jesper Reinhardt
Amagerbanken spiller nu med helt åbne kort og erkender blankt, at den kan risikere at gå konkurs. Det fremgår af bankens regnskab for første halvår. Ledelsen skal på en ekstraordinær generalforsamling i dag fremlægge en redningsplan for den kriseramte byggebank. Her Jesper Reinhardt. Foto:

Ifølge advokat N.E. Nielsen har Amagerbankens tidligere bestyrelse haft rådgivere til at vurdere grundlaget for Finanstilsynets anmeldelse: »Vi smiler stadig, når vi taler sammen,« siger han.

Finanstilsynet baserer politianmeldelsen på en advokatundersøgelse, som Erhvervs- og Vækstministeriet bestilte efter Amagerbankens krak i foråret 2011. Rapporten blev offentliggjort sidste forår, og forfatteren, advokat Jens Christensen, skrev bl.a., at Amagerbankens valutalån var »uforsvarlige«: »Det er ligeledes min vurdering, at bevillingerne er i strid med lov om finansiel virksomheds forsvarligheds- og forsigtighedsprincip,« hed det.

Finanstilsynet har anmeldt elleve af Amagerbankens tidligere topfolk til politiet, fordi ledelsen ikke greb ind og forhindrede, at banken i 2009 og 2010 led et tab på 394 mio. kr. på spekulation i schweizerfranc.

Tabet vedrørte tre af Amagerbankens store kunder, nemlig ejendomsinvestorerne Hans-Henrik Palm, Henrik Ørbekker og Olav Damkiær Classen, hvoraf de to første i dag er konkurs. Bankledelsen udstyrede i 2009 trekløveret med en låneramme på 1,5 mia. kr. til at tjene tab på ejendomsinvesteringer hjem gennem spekulation i schweizerfranc.

Sent i aftes fangede Berlingske Amagerbankens tidligere bestyrelsesformand, advokat N.E. Nielsen, for en kommentar til politianmeldelsen :

»Det er aldrig rart at se sit navn hæftet på en politianmeldelse i medierne. Sådan noget kommer selvfølgelig altid som en overraskelse særlig når man ikke er varslet om det på forhånd,« siger N.E. Nielsen, som først fik kendskab til politianmeldelsen, da en god ven sendte ham en mail: »Så måtte jeg gå ind og læse det på nettet.«

Sover roligt

N.E. Nielsen er ikke overrasket: »Hvis jeg er anmeldt for det forhold, som jeg har kunnet læse mig til i de elektroniske medier, så var det jo omtalt allerede i advokatrapporten fra april 2012. Så på den måde er der ikke noget overraskende i det,« siger han.

»Til gengæld har den lange tid jo gjort, at der har været rigelig tid for Amagerbankens tidligere bestyrelses rådgivere til at vurdere sagen i alle detajler. Og derfor sover den del af bestyrelsen stadig roligt om natten. Vi har selvfølgelig forberedt os på det værste og anvendt tiden til at vurdere hver detajle i advokatundersøgelsen. Og det er derfor, at vi stadig smiler, når vi taler sammen,« siger Amagerbankens tidligere mangeårige formand.

»Lad mig også understrege én ting, som der hersker en vis forvirring om, når man læser de elektroniske medier. Det er jo ikke det pågældende forhold, der førte til bankens konkurs. Slet ikke,« siger N.E. Nielsen og tilføjer: »For mig er det stadig tragisk og ufatteligt, at banken blev erklæret konkurs.« Chefen for Bagmandspolitiet, Jens Madsen, bekræftede i går anmeldelsen over for DR Nyheder: »Det, som anmeldelsen vedrører, er, at man i forbindelse med accept af fire kundeengagementer ikke har dækket sig ordentligt ind i forhold til risiko for tab,« sagde han. Ifølge Jens Madsen kan Amager-ledelsens svigt koste dem bøde og flere måneders fængsel.

Både bestyrelse og direktion

Advokatundersøgelsen af Amagerbanken peger på to medlemmer af den tidligere direktion og ni tidligere bestyrelsesmedlemmer, som senest i maj 2010 har haft pligt til at lukke engagementet med de tre ejendomsmatadorer. Undersøgelsen nævner bl.a. N.E. Nielsen og bankens tidligere topchef, Jørgen Brændstrup.

Fem bestyrelsesmedlemmer er ikke på listen over syndere. Det drejer sig om tre medarbejdervalgte samt den tidligere næstformand, Tina Fogh Aagaard og det tidligere medlem, PKA-direktør Michael Nellemann Petersen. Alle fem indtrådte i bestyrelsen i marts 2010.

Flere medier satte i går lighedstegn mellem de elleve navne fra advokatrapporten og de elleve politianmeldte personer. Finanstilsynet ønsker ikke at sætte navn på de politianmeldte personer.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen