Berlingske Business

Du forhandler din løn hver eneste dag

giving money
Overskrift
pix: du forhandler løn hver dag
Overskrift
”Men du skal fortælle din chef om dine resultater. Du skal gøre det, også selvom du føler, at du gør vold på dig selv. Du skal være stolt af dine resultater og kunne tale i vi-form om, hvor god du er til at få projektet, teamet eller styregruppen til performe,” siger afdelingsleder i Ingeniørforeningen IDA Overenskomster og TR Camilla Fenger Roed.

For mange ingeniører er lønforhandlingen ikke det sjoveste, fordi de skal fremhæve sig selv. Derfor er god forberedelse alfa og omega – og tilgangen om, at hver dag er en lønforhandling givtig.

For en beskeden og måske introvert ingeniør i Jantelovs-Danmark er lønforhandlingen ikke favoritbeskæftigelsen. Det kan nærmest føles som et overgreb at skulle fremhæve de gode resultater, for de burde jo være tydelige for enhver.

”Men du skal fortælle din chef om dine resultater. Du skal gøre det, også selvom du føler, at du gør vold på dig selv. Du skal være stolt af dine resultater og kunne tale i vi-form om, hvor god du er til at få projektet, teamet eller styregruppen til performe,” siger afdelingsleder i Ingeniørforeningen IDA Overenskomster og TR Camilla Fenger Roed om lønforhandlingen, som for mange er en svær og grænseoverskridende disciplin.

Lønforhandling for introverte: Sådan forhandler du løn, selvom du ikke kan lide at prale.

Men der er ifølge Camilla Fenger Roed kun én vej – og det er at kaste sig ud i det. Hvis man er heldig ender man med at synes, at det at gå til lønforhandling er sjovt.

The conference of entrepreneurs. Concluding a very important dea

Forhandlingen sker hver dag
Du bliver nødt til at tænke det sådan, at din lønforhandling sker hver eneste dag. I det øjeblik du træder ud ad døren fra en lønforhandling, er den næste i gang. ”Inden du går til en lønforhandling skal du spole hele året tilbage. Du kan ikke kun se på, hvad der er sket den sidste måned. Du skal kunne give chefen årets-tilbageblik og genopfriske dine succes’er,” siger Camilla Fenger Roed.

Artiklen fortsætter under billedet
pix: du forhandler løn hver dag
”Men du skal fortælle din chef om dine resultater. Du skal gøre det, også selvom du føler, at du gør vold på dig selv. Du skal være stolt af dine resultater og kunne tale i vi-form om, hvor god du er til at få projektet, teamet eller styregruppen til performe,” siger afdelingsleder i Ingeniørforeningen IDA Overenskomster og TR Camilla Fenger Roed.

Derfor er det vigtigt, at du løbende får sendt en mail til chefen eller fortæller om de gode evalueringer på projektet, eller rosen fra den eksterne samarbejdspartner med videre.

Forbered dig på forhandlingen
Inden du går til den konkrete lønforhandling skal du forberede dig grundigt. Du kan kigge på lønstatistikkerne for dit fag og din branche. Ligesom du skal gøre det klart, hvad du vil fremhæve. Har virksomheden vækstet på grund af din indsats? Er der andre dele af organisationen, der profiterer af dit arbejde? Har du taget ansvaret for større projekter? Har du taget en efteruddannelse, der har givet dig brugbare nye kompetencer? Husk, at det er farligt ikke at vedligeholde dine kompetencer.

”Du kan også tale med kolleger og venner om, hvad der er et realistisk niveau. Du skal sætte dig ind i virksomhedens økonomi og strategier for fremtiden. Du kan jo ikke forvente en høj lønstigning, hvis der lige har været en stor fyringsrunde. Men du skal vide, hvad din indsats er værd,” forklarer Camilla Fenger Roed.

VS

Du skal ikke sammenligne dig med andre
Det er fristende at sige, at Ursula på 3. sal får 5.000 kroner mere i løn om måneden end dig, selvom du synes, at din indsats er markant bedre. Men det giver sjældent pote at nedgøre andre. Fokus skal altid være på din egen indsats.

”Har du taget en projektlederuddannelse, så du kan arbejde med mere komplekse problemstillinger og projekter. Er du blevet mere effektiv i dine leveringer? Du skal holde bolden på din egen banehalvdel, for de fleste chefer vil alligevel aldrig gå ind og diskutere andres indsats og lønniveau,” siger Camilla Fenger Roed.

Det er en god ide at få snuden op af plovfuren og overvejer din karriere: Sådan planlægger du din karriere.

Til gengæld skal du huske også at fremhæve, hvis du tager et socialt ansvar på arbejdspladsen ved for eksempel at være med i personaleforeningen eller er tillidsmand.

09BUS20151208-163111-4-1811.jpg

Ambitiøst og realistisk lønudspil
Det er vigtigt, at du kommer med et ambitiøst og realistisk lønudspil. Ambitiøst, så der er noget at give af – og realistisk, så ledelsen kan komme dig i møde.

”Hvis du kommer med en lønudspil, hvor du forventer 10.000 kroner ekstra om

måneden, så vil chefen ofte kigge på dig, som om du var faldet ned fra månen. Men samtidig skal du ikke være så selvudslettende, så det virker som om, du ikke selv tror på dig selv,” forklarer Camilla Fenger Roed og fortsætter:

”Det handler selvfølgelig om at have lidt fornemmelse for, hvor virksomheden er. Er det en offentlig virksomhed, hvor den samlede lønpulje er på 10.000 kroner, skal man jo ramme et niveau, som ledelsen har chance for at honorere. Du skal ikke forlange hele puljen.”

04INDSusanne-Rasch-Anders#2.jpg

Forvent modstand og stå fast
Du må ikke lade dig slå ud, hvis du møder modstand under lønforhandlingen. Hvis chefen siger, at din løn svarer til din indsats, skal du have et modsvar parat. ”Du skal bevare roen – uanset, hvad chefen siger om din indsats og dit lønniveau. Du skal spørge ind til, hvad han eller hun mener med det. Du kan også sige, hvis kommentaren ikke matcher det, chefen tidligere har tilkendegivet,” siger Camilla

Fenger Roed og fortsætter: ”Du skal holde fast og argumentere for, at du mener, at du fortjener mere i løn. Du finder hurtig ud af om chefen afvisning skyldes, at niveauet skal lidt ned eller om du er helt spillet af banen.”

Kan du ikke få ekstra i lønningsposen, så kan du alternativt tænke på ferie, telefon, parkeringsplads, avis, efteruddannelse eller noget helt andet som supplement til lønnen.

Afbryd dig selv: Det er netop, når karrieren kører perfekt, at du bør være opmærksom på morgendagens udfordringer.

Lyt og find fælles banehalvdel
Kunsten er, at du under en lønforhandling skal lytte til, hvad chefen siger. På den måde kan du fornemme om der er en fælles banehalvdel. ”Hvor er der åbninger? Få uddybet det, du ikke helt forstår. Spørg løs, uddyb selv og find ud af om I i virkeligheden taler om det samme,” siger Camilla Fenger Roed, der slår fast, at det vigtigste er at bevare roen og være diplomatisk før, under og efter lønforhandlingen.

peshkova

Konstruktiv på Hjallerup Marked
Uanset hvor skuffet du er over resultatet af lønforhandlingen skal du bevare hovedet koldt og være konstruktiv. Ingen ukvemsord eller korslagte arme. ”Alt, hvad du siger, vil hænge derude – du skal se din forhandlingspartner i øjnene lige om lidt, så hold dig på din egen banehalvdel og tal ud fra dig og dine meritter. Ikke noget med at sige, at chefen ikke ved, hvad han taler om,” siger Camilla Fenger Roed.

Du må acceptere, at du ikke får mere i løn, men du skal spørge ind til, hvordan du så kommer i betragtning til næste lønforhandling. Hvad skal du gøre mere eller mindre af?

”En forhandling ender ofte lidt som Hjallerup Marked – der bliver taget lidt og givet lidt. Og det kan godt have en betydning, at begge parter føler, at de har vundet. Det vigtigste er dog at forhandling skal være god for begge parter, og de skal sidde tilbage med en følelse af, at den har været ”rimelig”, kan forsvares og forklares,” fastslår Camilla Fenger Roed. Det handler om at have tillid til sin modpart.

Artiklen er oprindeligt bragt på universe.ida.dk.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen