Berlingske Business

Derfor skal kvinder på dagsordenen

Vibeke
Vibeke Skytte, Lederne.

KLUMME: Det er oplagt at benytte Københavns værtskab for konferencen Women Deliver til at drøfte de store udfordringer, som vi stadig har i forhold til at få flere kvinder i topledelse.

Det er næppe forkert at gætte på, at vi i den kommende tid kommer til at tale og høre rigtigt meget om kvinder. Fra på mandag, 2. pinsedag, er København nemlig værtsby for den fjerde udgave af Women Deliver, som er en international konference om kvinders sundhed og rettigheder, og hvor talerlisten i år rummer navne som Kofi Annan og Gro Harlem Brundtland.

For et par uger siden læste jeg i magasinet Eurowoman et stort interview med HKH kronprinsesse Mary, der er protektor for konferencen, hvor hun klogt satte ord på, hvorfor en konference som denne også er relevant for danskerne – og, hvad jeg særligt bed mærke i, hvorfor en konference om kvinders rettigheder også i høj grad bør føre til debat om kvinders leder- og karrieremuligheder.

»Jeg håber, at konferencen kommer til at skabe diskussion. Fordi den også sætter fokus på de udfordringer, vi stadig har i Danmark. Som vold i hjemmet og for få kvinder på topposter. Jeg håber, at danskerne bliver rørt af konferencens temaer og får lyst til at vide mere. Og måske er der noget, der vækker så meget forargelse, at de får lyst til at gøre noget,« sagde kronprinsessen blandt andet i interviewet.

Person under crumpled pile of papers with hand holding a help si

Med afsæt i uddelingen af Women´s Board Award tidligere på året understregede kronprinsesse Mary, at mange kvinder i mellemlederstillinger har ambitioner om at træde højere op ad karrierestigen.

»Der er noget, som tyder på, at kvinder bliver misforstået, når de giver udtryk for deres ambitioner. Fordi vi er forskellige. Mænd og kvinder er forskellige. Det er bare et faktum,« sagde hun til Eurowoman og opfordrede til mere rummelighed og mangfoldighed i erhvervslivet – også kvinde og kvinde imellem.

»Vi skal,« tilføjede Mary, »skabe arbejdspladser, hvor kvinder ikke bare skal passe ind i en mandlig verden, men hvor der er plads til forskellighed, og hvor der er forståelse for, at mænd og kvinder har forskellige måder at udtrykke sig på. Og så skal vi lade være med at fordømme en karrierekvinde for ikke at være den, der altid henter og bringer sine børn. Der skal være plads til individualitet og den enkelte families valg. Det er et privat anliggende, men vi er stadig bundet af nogle kulturelle normer i vores samfund, som er meget stærke.«

Følelser

Jeg deler fuldt ud kronprinsessens ønsker om diversitet og større forståelse for forskellighed, og jeg håber derfor meget, at Women Deliver-konferencen i næste uge kan medvirke til mange gode diskussioner om, hvordan vi går fra tanke til handling. I Lederne er vi til stede på konferencen i Bella Centret med en stand, og vi har derudover tilladt os at hæfte et »Leadership« i halen på Women Deliver-begrebet på en række temadage og debatter om kvinder i ledelse, kvinders kompetenceudvikling og kvindelige rollemodeller i erhvervslivet.

Faktum er, at antallet af kvindelige ledere i Danmark stiger. To ud af fem nye medlemmer af Lederne i 2015 var kvinder, og samlet udgør kvinderne nu 29,1 procent af medlemmerne, hvilket er en fordobling siden 1994 – dengang var kun 14,3 procent af lederne af hunkøn.

business woman on meeting

Men faktum er også, at udviklingen burde gå endnu stærkere – især når man ser på kvindernes fortsat alt for lave repræsentation på øverste ledelseslag. Der er fortsat nogle traditionelle kønsrollemønstre, som blokerer for kvinders vej ind på direk­tionsgangene, og det betyder uudnyttede ressourcer og en uudnyttet talentmasse. Så lad os benytte de kommende ugers forhåbentlig gode diskussioner til at gøre alvor af de mange gode intentioner, som, jeg faktisk tror, er herskende i både erhvervsliv og den politiske verden.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen