Berlingske Business

Den nye inkassoproces

Den 1. januar 2005 træder de nye regler om en forenklet inkassoproces i kraft. Hensigten med de nye regler er at lette inddrivelsen af mindre ubestridte pengekrav, samtidig med, at det gøres billigere for kreditorer at opkræve pengene.

Fra den 1. januar 2005 har kreditorer mulighed for at vælge en ny inkassoproces til inddrivelse af deres fordringer. Den nye inkassoproces går ud på, at der ved indlevering af et betalingspåkrav til fogedretten kan opnås et fundament, som kan danne grundlag for en udlægsforretning. Tidligere var man nødt til først at skaffe et fundament ved udtagelse af stævning, hvorefter der kunne opnås en dom. Herefter måtte sagen sendes i fogedretten til foretagelse af udlægsforretning. Med den nye inkassoproces kan inddrivelsen ske på grundlag af kun en enkelt anmodning. Samtidig er processen hurtigere, idet anmodningen indgives direkte til fogedretten. For at man kan få gavn af den nye inkassoproces skal følgende betingelser dog være opfyldt: Der skal være tale om en forfalden, ubetinget og ubestridt fordring. Fordringen kan stamme fra et salg, en kontrakt, en skadegørende handling eller kan være et krav på erstatning for mangler eller lignende. Fordringen må dog ikke være betinget af en modydelse, og kreditor må ikke have en forventning om, at debitor har indsigelser mod fordringen eller vil gøre modkrav gældende.

Den nye inkassoproces kan herudover alene anvendes ved fordringer på højst 50.000 kr. Ved opgørelsen af fordringen medregnes renter og inkassoomkostninger ikke. Man kan godt medtage flere krav i samme anmodning, såfremt disse ikke hver især overstiger 50.000 kr. Det er derimod ikke muligt at splitte en fordring op, når den vedrører samme aftale, dvs. en fordring på over 50.000 kr. kan ikke splittes op i to eller flere fordringer for at komme under grænsen på 50.000 kr. Derudover kræves det, at der før indlevering af anmodningen er blevet afsendt en påkravsskrivelse til debitor, der tydeligt skal indeholde alle de oplysninger, der er nødvendige for at debitor kan bedømme fordringen (bl.a. kreditors og debitors navn og adresse, det forhold, som kravet støttes på, opgørelse af hovedstol og renter samt grundlag for renteberegningen) samtidig med, at debitor indrømmes en frist på mindst 10 dage, inden for hvilken debitor kan indfri fordringen uden at der påløber yderligere omkostninger.

For at gøre sagsbehandlingen så enkel som mulig er der blevet udarbejdet en blanket, det såkaldte betalingspåkrav, som skal udfyldes og indleveres til fogedretten. Dette kan foretages af kreditor selv eller dennes advokat. Blanketten kan hentes i fogedretterne og på hjemmesiden www.domstol.dk, hvor man ligeledes kan læse mere om den nye inkassoproces. Når man udfylder betalingspåkravet, skal man samtidigt tage stilling til, hvordan det videre sagsforløb skal være. Der skal tages stilling til, om påkravet skal forkyndes for debitor, selvom denne har afgivet en insolvenserklæring. Endvidere skal det anføres, om fogedretten automatisk skal iværksætte udlæg, hvis debitor ikke kommer med indsigelser, og endeligt om sagen automatisk skal henvises til civilretten, såfremt debitor fremkommer med indsigelser. Efter indlevering af betalingspåkravet til fogedretten undersøger fogedretten, om betalingspåkravet opfylder alle betingelserne. Er dette tilfældet, forkyndes betalingspåkravet over for debitor. Debitor har herefter mulighed for at fremkomme med indsigelser mod fordringen inden for 14 dage fra forkyndelsen (inden for 4 uger, hvis forkyndelse sker i udlandet). Såfremt debitor ikke fremkommer med indsigelser, forsyner fogedretten betalingspåkravet med en påtegning herom. Det videre forløb afhænger af, hvad kreditor har angivet i betalingspåkravet. Indleveringen af betalingspåkravet afbryder forældelse, og et betalingspåkrav med påtegning har samme retsvirkning som en dom med tilsvarende forældelse. På grundlag af betalingspåkravet kan tvangsfuldbyrdelse straks iværksættes.For så vidt angår retsafgiften, afhænger størrelsen af afgiften af det sagsforløb, som kreditor har valgt ved udfyldelsen af betalingspåkravet. Der betales 400 kr. for indlevering af betalingspåkravet. Ønsker man, at udlæg iværksættes automatisk, betales yderligere 300 kr. Skal der automatisk indledes retssagsbehandling ved indsigelser (uden at der samtidig anmodes om, at udlæg skal iværksættes) betales yderligere 100 kr. + 2% af den del af fordringen, der overstiger 6.000 kr.

Anmoder man om, at både udlæg og retssagsbehandlingen skal iværksættes automatisk udgør afgiften 700 kr. + 2 % af den del af fordringen, der overstiger 16.000 kr. Hele afgiften skal betales ved indleveringen af betalingspåkravet. Såfremt enkelte af de valgte retsskridt ikke bliver aktuelle, tilbagebetales tillægsafgifterne. Som indledningsvis anført er den nye inkassoproces et alternativ til den almindelige retssag. Den nye inkassoproces medfører en forenkling af sagsgangen til gavn for alle mindre erhvervsdrivende, som tit har måttet opgive inddrivelsen af en fordring på forhånd på grund af tidsfaktoren og omkostningerne i forbindelse med den retlige inddrivelse.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen