Berlingske Business

Den langtidssyge medarbejder kan sagtens være en investering værd

ugens dilemma
Butikschefen Claus var i tvivl om, hvorvidt han skulle fyre sin medarbejder Merete, der har været sygemeldt i tre måneder – og har udsigt til endnu en operation for diskusprolaps, men selvom en langtidssygemelding er en belastning for arbejdspladsen, er en afskedigelse ikke nødvendigvis den rigtige løsning, mener jurist og teamchef hos Lederne, Rasmus Lynge.

Selvom en langtidssygemelding er en belastning for arbejdspladsen, er en afskedigelse ikke nødvendigvis den rigtige løsning.

I sidste uges dilemma, der har været til afstemning på business.dk, var butikschefen Claus i tvivl om, hvorvidt han skulle fyre sin medarbejder Merete, der har været sygemeldt i tre måneder – og har udsigt til endnu en operation for diskusprolaps.

Jurist og teamchef hos Lederne, Rasmus Lynge, fraråder, at lederen stirrer sig blind på, om sygemeldingen overskrider 120 dage:

- Såfremt den såkaldte 120-dages regel er aftalt i kontrakten, giver den mulighed for at afskedige med et forkortet varsel, når en sygemelding overskrider 120 dage - og der i øvrigt foreligger en saglig grund til at opsige ansættelsesforholdet. Min anbefaling er dog, at butikschefen retter sit fokus på, om Merete er en medarbejder, som han gerne vil beholde.

Boss and stressed co-workers

Butikschefen skal afbalancere forskellige behov: Han skal være en god leder og udvise den fornødne fleksibilitet overfor en værdsat medarbejder, der er blevet syg. Men han skal også tage hensyn til forretningen og den belastning, som sygemeldingen påfører de øvrige tilbageværende medarbejdere. På et tidspunkt kan balancen tippe, og så skal lederen være klar til at træffe en beslutning. Men dette tidspunkt kan jo sagtens ligger efter de 120 sygedage.

Juristen ville råde Claus til at se tiden an lidt endnu. Efter Meretes næste operation, kan han få en mulighedserklæring fra Meretes læge. Med den i hånden kan Claus tage stilling til, om det er realistisk, at Merete vender tilbage til jobbet. Måske kan der i samarbejde med kommunen laves en støtteordning om delvis tilbagevenden. Endelig skal det overvejes, om jobbet kan tilpasses, så det passer både til Meretes fysik og virksomhedens behov.

Worried man, hands on forehead

- Uvished kan være en stor belastning. Derfor er det en rigtig god ide at få lavet en plan for, hvornår og under hvilke vilkår, Merete kan vende tilbage. Hvis tilbagevenden inden for en overskuelig tid ikke er en mulighed, er den afklaring også vigtig for alle parter, siger Rasmus Lynge.

Alle kan blive ramt af sygdom. Derfor er der, udover et socialt ansvar, også godmedarbejder-branding i, at virksomheden strækker sig for sine medarbejdere.

vvv

- Merete vil med al sandsynlighed betale investeringen rigeligt tilbage i form af loyalitet, hvis Claus fastholder hende i jobbet, selvom hendes sygdom trækker ud. Jeg synes, Claus skal strække sig langt i bevidstheden om, at der kan være sund fornuft i at investere i loyale medarbejdere, siger Rasmus Lynge, der anbefaler løsning nummer tre eventuelt kombineret med en støtteordning med kommunen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen