Berlingske Business

Danfoss-topchef er edderkoppen i dansk erhvervsliv

Niels B
Niels B. Christiansen, adm. direktør i Danfoss. Foto:

Den mest indflydelsesrige person i dansk erhvervsliv målt på formelle netværk er Danfoss’ topchef Niels B. Christiansen. Det viser årets udgave af Magtens Atlas.

Landets mest centralt placerede erhvervsmand målt på formelt netværk hedder Niels B. Christiansen og holder til på Als. Den 50-årige ingeniør har siden 2008 stået i spidsen for industrikoncernen Danfoss.

Det afslører en ny udgave af bogen Magtens Atlas, som torsdag blev udgivet af Foreningen for Magt- og Elitestudier. Foreningen har udgangspunkt i CBS.

Ved siden af jobbet som øverste chef i Danfoss har Niels B. Christiansen også haft tid til at opbygge et imponerende formelt netværk med tunge bestyrelsesposter, som formand for bestyrelsen i kapitalfonden Axcel, medlem af bestyrelserne i AP Møller-Mærsk, William Demant Holding og sin gamle uddannelsesinstitution DTU. Han er også næstformand for bestyrelsen i Dansk Industri.

De mange tunge poster gør ham til det bedste bud på edderkoppen i dansk erhvervsliv. Han er manden med det største og mest vidtforgrenede formelle netværk i erhvervslivet.

Fredag - Lars Rebien

Han får dog benhård konkurrence om titlen som edderkoppen i dansk erhvervsliv af Dansk Industris adm. Direktør, Karsten Dybvad, der er den næstmest indflydelsesrige internt i erhvervslivet, men den mest indflydelsesrige erhvervsmand, hvis man ser på nationalt rækkevidde, det vil sige formelle poster, der også rækker uden for erhvervslivet.

Her må Niels B. Christiansen nøjes med en andenplads.

»I virkeligheden er det ikke så vigtigt, hvem der har den største indflydelse internt i erhvervslivet. Det er den store nationale rækkevidde, der har betydning, og her er den vigtigste historie, at erhvervslivet generelt står centralt i det nationale magtnetværk,« siger Christoph Houman Ellersgaard, der er lektor ved Copenhagen Business School, forsker i elitenetværk og er medforfatter til Magtens Atlas.

Magtens Atlas bygger på oplysninger om knap 5.000 forskellige fora inden for politik, erhvervslivet, organisationsverdenen og kulturverdenen, og forsøger at tegne et billede af, hvordan de formelle netværk ser ud, og hvor magten koncentrerer sig.

aaa

Spørgsmålet er imidlertid, om det er nok at se på formelle netværk, hvis man vil tegne et billede af magten i det danske samfund og mere specifikt i dansk erhvervsliv.

Ole Dahl Ingvardsen er managing partner hos headhuntingsfirmaet Flensby & Partners International. Virksomheden har knap 50 ansatte og er én af Skandinaviens største headhuntere.

Rekruttering af bestyrelsesmedlemmer fylder stadig mere i virksomhedens forretning.

Ifølge Ole Dahl Ingvardsen er kandidaters formelle netværk i form af bestyrelsesposter og lignende af stor betydning, når de tunge poster i toppen af dansk erhvervsliv fordeles.

Danfoss

Men det kan ikke stå alene. Kandidaternes konkrete kvalifikationer og uformelle netværk har også afgørende betydning.

»Det formelle netværk skal altid være i orden. Det er her kandidaten bliver målt på sin evne til at komme ind de rigtige steder, som en virksomhed gerne vil forbindes med. Men det er det uformelle netværk, som viser, om kandidaten virkelig kan eksekvere og få tingene til at ske, om man har et netværk, man kan kontakte og bede om et godt råd, uden at det kommer til offentlighedens kendskab,« siger Ole Dahl Ingvardsen.

Mens det formelle netværk er nemt at få overblik over ved at se på personens bestyrelsesposter og lignende, kræver et større stykke research at få styr på en kandidats uformelle netværk.

»Vi orienterer os meget omkring kandidatens uformelle netværk. Vi ringer rundt og spørger, om folk kender den pågældende kandidat og får på den måde færten af, om en person har forbindelser,« siger Ole Dahl Ingvardsen.

Kompetencerne er dog det allervigtigste.

“Ingen bestyrelse rekrutterer i dag kandidater uden at starte med, at se på, hvilke kompetencer man har brug for i den enkelte bestyrelse. Behovet for kompetencer bliver afklaret først, så ser man på det officielle netværk hos kandidaterne, og hvordan det vil påvirker virksomhedernes offentlige omdømme, og at en kandidat f.eks. Ikke vil påvirke en børsnoteret virksomheds aktiekurs i nedadgående retning. Og så kommer det uformelle netværk,” fortæller Ole Dahl Ingvardsen.

Niels B. Christiansen har flere gange understreget over for Berlingske Business, at han har sagt ja til de tunge bestyrelsesposter i erhvervslivet, fordi det er med til at give ham viden og inspiration til at drive Danfoss.

niels b. christiansen

I et interview med Berlingske Business i marts i år, sagde han følgende om baggrunden for, at han sidder i AP Møller-Mærsks bestyrelse:

»Jeg synes, det er den mest interessante bestyrelse at sidde i. Det er ligesom Danfoss én af de mest globale virksomheder i Danmark. Der er utrolig mange lighedstræk. De ved noget om udviklingen i verdenshandlen over alt i verden. Det gør vi også her. Det er fondsejet og familiekontrolleret, de tænker langsigtet og træffer ordentlige beslutninger og har det, der kaldes rettidig omhu. Det har vi også her. Så for mig er det et af de mest spændende steder at sidde og der, hvor jeg umiddelbart ser, at jeg kan bidrage med mest. Det er logikken, og man skal ikke lægge andet i det,« sagde Niels B. Christiansen den gang.

Ved sammen lejlighed slog han også fast, at han ikke er politisk aktiv eller medlem af nogen politisk organisation, men at han i nogle tilfælde vælger at sige ja til at deltage i f.eks. kommissioner, nedsat af forskellige regeringer, fordi han brænder for Danmark. Men skal han være med til at flytte dagsordner, skal de handle om emner, dom teknik, produktion eller energi, som er relevante for Danfoss.

man having presentation at seminar

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen