Berlingske Business

Dårlig ledelse gør forandringer til en stressbelastning

Young and beautiful businesswoman tired from work in the office

Organisationsændringer, fusioner, hvor to kulturer skal blive til én, eller måske flytning af arbejdspladsen fra den ene ende af landet til den anden? Arbejdslivet byder på mange forandringer. Men håndteres disse forandringer ikke godt af ledelsen på arbejdspladsen, går det hårdt ud over det psykiske arbejdsmiljø, viser en undersøgelse fra Akademikerne

Omorganisering og forandringer er en del af de flestes arbejdsliv. Men sker ændringerne for hyppigt – og formår ledelsen ikke at udstikke en klar kurs og inddrage medarbejderne, så lider det psykiske arbejdsmiljø. Det dokumenterer en ny undersøgelse af forandringer på arbejdspladsen og psykisk arbejdsmiljø, som hovedorganisationen Akademikerne står bag.

Gode ledere er nøglen til et godt psykisk arbejdsmiljø: Når medarbejdere går ned med stress, og en arbejdsplads lider under et dårligt psykisk arbejdsmiljø, så hænger det tæt sammen med kvaliteten af den nærmeste leder.

På de arbejdspladser, hvor medarbejderne bliver inddraget i de mange beslutninger, som en omorganisering indeholder, svarer 90 %, at deres arbejdsplads i høj eller meget høj grad har et godt psykisk arbejdsmiljø. Spørger man de akademikere, hvor arbejdspladsen sjældent, næsten aldrig eller slet ikke involverer medarbejderne i større forandringsprocesser, styrtdykker tilfredsheden med det psykiske arbejdsmiljø til 40 %.

File Folder Labeled as Talent Management.

Er du bevidst om, hvilken slags leder du er? Lær din egen ledelsesstil at kende.

”Når medarbejderne oplever, at alting dikteres oppefra og ned, og omorganiseringer og forandringer får en mislyd af ”take it or leave it”, så virker det direkte kontraproduktivt, og det psykiske arbejdsmiljø bliver den store taber. Det ved den gode leder, og han eller hun vil også sørge for at inddrage og lytte til sine medarbejdere, når der sker væsentlige forandringer på arbejdspladsen. Det psykiske arbejdsmiljø bør have et prioriteret fokus på linje med andre væsentlige parametre som budgetter, målsætninger og produktudvikling,” siger Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA.

Sådan spotter du stressede medarbejdere: Hold øje med fysiske, psykiske eller adfærdsmæssige forandringer hos medarbejderen og forebyg, at dine medarbejdere bliver ramt af stress.

Han peger på, at den bebudede flytning af 3.900 statslige arbejdspladser fra København gør undersøgelsen ekstra aktuel.

”Ved at involvere de berørte medarbejdere og vise imødekommenhed, åbenhed og lytte til saglige og konstruktive forslag, kan en gigantisk øvelse som at flytte hele styrelser og andre statslige organer fra den ene af landet til den anden også ske, uden at man taber hele fagligheden og vidensmiljøer på gulvet. Tidligere undersøgelser dokumenterer, at et godt psykisk arbejdsmiljø er en katalysator for produktivitet og høj faglig kvalitet,” siger Morten Thiessen.

Office brainstorming

Måden, du taler på, har konsekvenser for, hvilke reaktioner du får fra dine medarbejdere. Der findes syv forskellige sprog, du kan bruge i forskellige situationer. Få råd til, hvordan du med fordel kan bruge dem alt afhængig af situationen.

Undersøgelsen om forandringer og psykisk arbejdsmiljø er lavet af Akademikerne blandt sammenlagt 28.000 medlemmer. Akademikernes (AC) artikel Ledelsen glemmer arbejdsmiljøet ved forandringer.

Artiklen fortsætter under billedet
1

Artiklen fortsætter under billedet
2

Artiklen er oprindeligt bragt på universe.ida.dk.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen