Berlingske Business

Bestyrelser fyldt med uforberedte medlemmer

Bestyrelser

I hver anden bestyrelse i Danmarks største virksomheder møder et eller flere bestyrelsesmedlemmer uforberedte op til bestyrelsesmøderne. Det viser ny undersøgelse fra headhunterfirma.

De sidder i spidsen for Danmarks største virksomheder, men det er ikke ensbetydende med, at de har styr på deres hjemmearbejde.

Ifølge en ny undersøgelse foretaget af headhunterfirmaet Odgers Berndtson møder et eller flere bestyrelsesmedlemmer uforberedte op til bestyrelsesmøderne i hver anden bestyrelse i Danmarks største virksomheder.

»Den går ikke,« mener erhvervskvinden Stine Bosse, som bestrider en række danske og internationale bestyrelsesposter, blandt andet i tyske Allianz Group. Ifølge Stine Bosse har niveauet i bestyrelsesarbejdet løftet sig i Danmark, men hun mener samtidig, der er plads til forbedringer i de danske bestyrelser.

»Det kræver en løbende tankegang omkring det her, specielt fra formanden,« siger Stine Bosse, som mener, at det er værd at lade sig inspirere af det svenske bestyrelsesarbejde for at øge professionaliseringen i de hjemlige bestyrelser.

Carsten Bjerg


I Sverige er der blandt andet krav om uafhængige nomineringsudvalg, og det giver dels større diversitet i bestyrelserne, dels en mere professionel tilgang til bestyrelsesarbejdet, mener Stine Bosse. 

»I det omfang, at formændene rundt omkring ikke løfter opgaven, så må det ende med at blive løst med en lovgivning. Men man bør starte diskussionen ved at se, om man kan løfte det ved egen kraft og egen drift,« siger Stine Bosse og understreger, at udviklingen skal drives af bestyrelsesformændene.

»Det kommer ikke af sig selv,« siger hun.


29BBMportraet6.jpg
Stine Bosses holdning om at lovgive for at professionalisere bestyrelsesarbejdet yderligere møder modstand hos en anden erfaren bestyrelsesarbejder. Jørgen Huno Rasmussen er blandt andet formand for bestyrelserne i Lundbeckfonden og Tryghedsgruppen, og han mener ikke, bestyrelsernes vej frem går via lovgivning. Tværtimod.

»Det er en blindgyde, man kommer ind i. Man kan sagtens opstille så meget lovgivning og så mange formaliteter omkring bestyrelsesarbejde, at det reelle indhold drukner i formalitet,« siger Jørgen Huno Rasmussen. 

Erhvervsmanden kan i øvrigt ikke genkende billedet af uforberedte bestyrelsesmedlemmer omkring bordet ved bestyrelsesmøderne, som undersøgelsen fra Odgers Berndtson tegner.

»I de bestyrelser, hvor jeg sidder, oplever jeg aldrig, at folk møder op uforberedt. Jeg synes generelt, der er en høj standard, og man tager bestyrelsesarbejdet meget seriøst og går ind til det med en professionel holdning,« siger Jørgen Huno Rasmussen. Bestyrelseskonference Birgit NørgaardOdgers Berndtsons undersøgelse er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt de administrerende direktører i landets 100 største virksomheder, og selvom det kan virke overraskende, at der sidder uforberedte bestyrelsesmedlemmer i Danmarks største virksomheder, er forberedelsesgraden ifølge headhunterfirmaet steget siden 2003. Dengang mødte et eller flere medlemmer ifølge de administrerende direktører uforberedte op til bestyrelsesmøderne i to tredjedele af bestyrelserne.

Spørger man Troels Gjerrild, administrerende direktør i Odgers Berndtsen, om forklaringen på den manglende forberedelse fra bestyrelsesmedlemmerne, peger han blandt andet på manglende kompetencer.

»Men der er også nogle, der ganske enkelt ikke prioriterer det. Der vil altid være nogle, der ikke gør det, men behovet for forberedelse er blevet større,« siger Troels Gjerrild.

Han mener, at bestyrelsesformændene i en given bestyrelse skal tage affære, hvis bestemte bestyrelsesmedlemmer ofte møder uforberedte op.

»Man skal i givet fald få en samtale med dem, og hvis det ikke hjælper, må man finde et nyt medlem, der har ressourcerne til at kunne forberede sig,« siger han.

Både Stine Bosse og Jørgen Huno Rasmussen vurderer, at bestyrelsesarbejdet i Danmark har udviklet sig i en positiv retning og er blevet langt mere professionelt over de seneste år.

»Bestyrelsesarbejdet er blevet mere professionaliseret, der stilles meget større krav til bestyrelserne, og de lever meget langt hen ad vejen op til de krav,« siger Jørgen Huno Rasmussen. 

Ifølge Stine Bosse er det blevet mere tydeliggjort, at der ligger et stort ansvar i en bestyrelsespost.

»Hvor man før i tiden oplevede bestyrelser lidt bagud kontrollerende, så er folk i bestyrelseskredse i dag meget opmærksomme på, at det er et stykke arbejde, der skal gøres, som også er fremadskuende,« siger hun.

Lone Fønss Schrøder

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen