Berlingske Business

Bankdirektører fyrer man ikke

Bankdirektører fyrer man ikke - 4
Foto:

Også middelmådige bankdirektører har stor jobsikkerhed. Det forklares normalt med svage bestyrelser. Men da bankdrift i sin essens er pyramidespil, som kun fungerer, så længe tilliden er der, kan banker ikke holde til at hælde chefer ud af døren i tide og utide.

25 år som bankdirektør
Fraværet af fyringer er typisk blevet forklaret med svage bestyrelser og fætter-kusine-agtige forhold mellem bestyrelsesformand og direktør. Det skaber plads til egenrådige direktører, der af samme årsag kan drive banken efter eget forgodtbefindende i 20-25 år.

Man kan sende en tanke til Roskilde Bank hvor Niels Valentin Hansen fejrede 25-års direktørjubilæum i 2004, og hvor bestyrelsesformand Peter Müller i de seneste år var formand mere af forpligtelse end af lyst. Banken gik ned i 2008 halvandet år efter Niels Valentin Hansens pensionering. Den lange regeringstid er bestemt ikke enestående. Mange topdirektører kommer til at sidde i spidsen for deres respektive banker i både 15 og 20 år.

”Det overordnede problem er, at der er for mange svage bestyrelser. De skal leve efter lov om finansiel virksomhed, en sag vel på 500 sider, men nævner man den, så bliver mange bestyrelsesmedlemmer blege,” siger Bjarne Jensen og fortsætter:

”Materialet fra Finanstilsynet, Basel II, MiFid og bankens selv-assessment er meget omfattende, så kravene til bestyrelsesmedlemmerne er ganske, ganske voldsomme. Jeg ved ikke, hvordan bankerne sikrer, at deres bestyrelsesmedlemmer er opdaterede og kan stoffet.”

Tidligere direktør for Finanstilsynet Eigil Mølgaard er enig i, at der er for mange svage bankbestyrelser.

”De skal passe på ikke at blive for meget bonkammerater med direktionen. En bestyrelse skal være så kvalificeret, at den er vagtsom over for en direktion og ikke uden videre accepterer det, direktionen lægger frem,” siger Mølgaard og fortsætter:

”Bestyrelsen skal have en forretningsorden hvor man lægger sine arbejdsmetoder fast – deriblandt en instruks til direktionen. Hvis noget så går rivende galt i en bank, og bestyrelsen ikke har gjort det, den skulle, så skal den sådan set straffes. Tager man ansvaret for at administrere andre folks penge uden at omgås penge og ansvar anstændigt, så skal hammeren falde.”

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen