Berlingske Business

Arvinger mangler ledelseskompetencer

Generationsskifte. Børn, der overtager familievirksomheden, er ofte klædt for dårligt på rent ledelsesmæssigt.

Alt for ofte får et generationsskifte mellem forældre og børn en negativ effekt på bundlinjen, fordi den søn eller datter, der overtage virksomheden mangler målbare ledelsesmæssige kompetencer.

Ofte har sønnen eller datteren brug for meget tid i familiens virksomhed i stedet for at få en professionel lederuddannelse og erfaring fra andre virksomheder og brancher.

Resultaterne af forskningsprojektet "Inside the Family Firm", som ledes viser, at virksomheder, der bliver overtaget af en søn eller datter til den gamle direktør klarer sig dårligere økonomisk end en virksomhed, der bliver overtaget af en udefrakommende direktør.

Det gælder især i virksomheder, der kræver forandringer, det vil sige virksomheder, som er forskningstunge eller som opererer på et marked med stor konkurrence.

- Stifteren kan godt have drevet virksomheden succesfuldt i mange år. Men har virksomheden brug for forandring kan det være svært for den nye generation at drive den videre i stifterens ånd. Det kræver som minimum, at den arving, der skal gøre det, har en solid lederuddannelse, siger Morten Bennedsen. Men i mange virksomheder får den søn eller datter, der skal overtage virksomheden, sin uddannelse og sin erfaring i virksomheden.

Han advarer imidlertid mod at undervurdere de målbare ledelseskompetencer, når man leder efter en ny direktør til firmaet blandt børnene.

- Den søn eller datter, som skal overtage virksomheden kan have mange positive ting med fra virksomheden, men vil stå endnu bedre rustet med en professionel lederuddannelse, og erfaring fra andre virksomheder og brancher i bagagen, siger Morten Bennedsen.

Sammen opfattelse har chefkonsulent Bjarne Jakobsen fra Dansk Handel og Service.

Han opfordrer børn, der overvejer at overtage familievirksomheden til at få erfaring uden for virksomheden.

- Man gør sig selv og virksomheden en bjørnetjeneste ved ikke at komme ud og se, hvordan man gør på den anden side af gaden. Hvis man udelukkende tager sin uddannelse og henter sin erfaring i familievirksomheden, får man svært ved at gennemføre forandringer, som for eksempel at forny produkterne eller sikre, at de eksisterende produkter har en værdi i branchen, siger Bjarne Jakobsen.

Samtidig opfordrer han til, at kommende sønner og døtre i familieejede virksomheder kaster et kritisk blik på egne kompetencer og overvejer, om man skal hente viden ind, enten ved at ansætte en medarbejder med ledelseserfaring eller ved at overtage virksomheden sammen med en ekstern partner.

Den sidste løsning har Gitte Aagesen, indehaver af Aagesen Motorcykler i Rødovre valgt, da hun tidligere på året overtog sin fars forretning sammen med ungdomsvennen Hans Henrik Eickstedt.Læs mere på side 4

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen