Berlingske Business

Administrerende direktør vil skabe socialt enzym

 jesper_Nygård_business
Jesper Nygård er adm. direktør for boligselskabet KAB og bestyrelsesformand for pengetanken Realdania. Han har skrevet debatoplæg om det sociale enzym, om sammenhæng mellem civilsamfundet, det offentlige og markedet (private virksomheder). Foto:

Jesper Nygård, adm. direktør i boligselskabet KAB og bestyrelsesformand for pengetanken Realdania, forstår ikke, hvorfor utilfredsheden hærger i Danmark, når danskerne i alle undersøgelser bekræfter, at vi er verdens lykkeligste folk. Hans analyse er, at velfærdssamfundet er ude af balance.

En kærlighedserklæring til det samfund, vi lever i, og som vi gerne ser bevaret og udviklet i en rigtig retning, uden at vi luns for luns mister de grundlæggende værdier i velfærdssamfundet og dermed den særlige glæde ved at bo i Danmark. Sådan betegner Jesper Nygård, adm. direktør for boligselskabet KAB og formand for den velvoksne pengetank Realdania, selv sit debatoplæg "Det sociale enzym". Mens vestlige stater taler om den finanspolitiske klemme, tager Jesper Nygård afsæt i klemmen mellem skat og service.

Han vil gerne bidrage til diskus­sionen om, hvordan vi fastholder et samfund i vækst, selv om det internationale samfund er i økonomisk krise, er udfordret af statsgæld og den globale konkurrence, hvor opgaver med kort varsel kan flyttes til steder, hvor det er billigere og mere rationalt at producere. Afgrunden ligger lige foran os, hvis vi ikke ændrer på den traditionelle velfærdsmodel mellem de opgaver, som løses af markedet, af den offentlige sektor og af civilsamfundet, mener han.

En ond spiral

Når nu velfærdsstaten ikke kan løse opgaverne, og du vil have civilsamfundet og det private marked til at løfte velfærdsopgaver, er det så ikke blot en ny form for skat? “Jeg tror ikke, at det offentlige har kompetencerne eller musklerne til at løfte alle opgaver. Civilsamfundet og det private er ofte langt bedre til at løse helt konkrete opgaver. Vi er vokset op med en forestilling om, at den offentlige sektor er ’den gode’, og den private sektor er ’den onde’. Men det er en vrangforestilling. Den politisk styrede del af økonomien ender, som følge af mediernes fokus på enkeltsager, alt for ofte i kontrol og detailstyring af alle de mennesker, som egentlig skulle motiveres og fordres med incitamenter.

Det er en ond spiral, hvor mødet med mennesker bliver til klienter, og kløften mellem professionel hjælp og mennesker i nød bliver større og større.” Det sociale enzym virker ifølge Jesper Nygård som klassiske enzymer. De er katalysatorer, der forøger reaktionshastigheden dramatisk og i flere tilfælde mange millioner gange i forhold til hastigheden for sammenlignelige ikke-katalyserende reaktioner.

Læs interviewet med Jesper Nygård i Berlingske Business Magasin torsdag 6. december 2012.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen