Berlingske Business

Hård kritik af Skat for »helt utilstrækkelig kontrol« med negativ moms

skat
Foto:

Statsrevisorerne påtaler på det skarpeste, at Skats kontrol med udbetaling af negativ moms har været helt utilstrækkelig. Svindel kan ikke udelukkes.

Intet tyder på storstilet svindel med såkaldt negativ moms hos Skat, men kontrollen med området har været helt utilstrækkelig.

Det konkluderer Rigsrevisionen, der i dag har offentliggjort en beretning, som kritiserer Skats administration og kontrol med udbetalingen af såkaldte negativ moms i perioden 2009 til 2015. På et pressemøde her til eftermiddag har Folketingets vagthunde, Statsrevisorerne, på den baggrund rettet en skarp kritik af Skat.

Skat

Skat udbetalte i 2015 negativ moms for i alt 235 mia. kr. Det svarer til knap 25 procent af statens samlede indtægter fra skatter og afgifter og kun knap 2 procent af angivelserne blev kontrolleret. Dermed kan det ikke udelukkes, at der svindles i stor stil.

»Statsrevisorerne påtaler på det skarpeste, at Skats kontrol med negativ moms in­den udbetaling har været helt utilstrækkelig, og at Skats tilrettelæggelse af kontrollen har været særdeles mangelfuld,« fremgår det af en udtalelse fra Statsrevisorerne.

Skat får tilført milliarder og får flere medarbejdere Politi

Samtidig kritiserer Statsrevisorerne, at Skatteministeriet ikke kan forklare årsagerne til, at udbetalingerne af negativ moms er steget med ca. 68 procent i perioden 2009-2015, og at Skatteministeriet ikke i tide har reageret på »en usædvanlig udvikling på et væ­sent­ligt og risikofyldt område.«

»Statsrevisorerne finder det afgørende, at ledelsen i Skatteministeriet snarest ta­ger initiativ til at styrke kontrollen, så risikoen for fejludbetalinger minimeres mest muligt,« lyder opsangen fra Statsrevisorerne.

Rigsrevisionen kritiserer særligt den måde, som Skat tilrettelægger og gennemfører sin kontrol med negativ moms på. Rigsrevisionen peger således på, at Skat med fordel kan styrke kontrollen, sådan at risikoen for fejludbetalinger minimeres.

Kommissionen

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) erklærer sig i en pressemeddelelse enig i, at indsatsen på en række områder kan og skal forbedres.

»Rigsrevisionen har en række kritikpunkter, hvor der er brug for at styrke indsatsen. Det tager vi naturligvis alvorligt og arbejder videre med det samme, ligesom vi skal gå benhårdt efter dem, som bevidst snyder med momsafregningen. Samtidig er det hævet over enhver tvivl, at der skal være hjemmel i lovgivningen til de ting, som Skat foretager sig. Omvendt er der ikke noget, som tyder på – hvad nogen jo ellers havde frygtet – at enkeltpersoner eller enkelte firmaer svindler statskassen for kæmpe milliardbeløb, som vi så det i udbytteskandalen,« siger Karsten Lauritzen i pressemeddelelsen.

Der er nemlig ikke noget i Rigsrevisionens undersøgelse, som tyder på en omfattende eller systematisk svindelsag på momsområdet – som det var tilfældet med refusion af udbytteskat, hvor udelandske svindlere snød Skat for 12,3 mia. kr.

Billede

På baggrund af kritikken af kontrollen med negativ moms har Karsten Lauritzen indkaldt aftalekredsen bag »Et nyt skattevæsen« til en drøftelse af, hvordan momsområdet kan styrkes. Det sker fredag i denne uge, hvor skatteministeren præsenterer en handleplan med en række konkrete initiativer, som skal styrke momsindsatsen.

»Momsområdet bidrager med en femtedel af statens indtægter og er på den måde et af hovedområderne i det danske skattevæsen. Med anbefalingerne fra Skatteministeriets Koncernrevision og Rigsrevisionen har vi et ordentligt grundlag at stå på i forhold til at drøfte, hvordan vi styrker momsområdet. Derfor kommer jeg allerede fredag til at præsentere partierne for en række konkrete tiltag, så vi med det samme kan få styrket indsatsen,« siger skatteministeren i pressemeddelelsen.

Ejendomsskat

Allerede sidste år kunne Berlingske fortælle, at eksperter frygtede, at der i stor stil blev svindlet med negativ moms.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen