Berlingske Business

Yang og det store mesterstykke

21BUSZhang-Yang---bagside.jpg
Overskrift
»Yang har virkelig drevet projektet frem. Han har et usædvanlig drive og er med til at sætte ting i gang,« siger Hans Wandall, professor og co-director ved Copenhagen Center of Glycomics på Købehavns Universtiet om Zhang Yang. ?Foto: David Leth Williams
BM Den gartneruddannede kinesiske forsker Zhang Yang
Overskrift
Den gartneruddannede kinesiske forsker Zhang Yang Foto:

Kinesiske Yang er en forsker, som vi gerne vil beholde i Danmark. Han er primus motor i et forskerhold bag en ny banebrydende opfindelse fra det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Den kan gøre medicin mod alvorlige sygdomme som kræft og gigt billigere og mere effektiv.

Yang og hans store mesterstykke. Sådan kan man godt beskrive hovedpersonen bag den banebrydende teknik, som i fremtiden kan gøre dyr medicin mod gigt og kræft både billigere og mere målrettet.

Skal vi sige det uden dikkedarer, så er Yang smaddergod og en forsker med et usædvanligt drive. Den skelsættende teknik, som en dansk- baseret forskergruppe med den kinesisk-fødte Yang som primus motor har opfundet, kan nemlig betyde, at medicinalvirksomheder kan udvikle biologiske lægemidler hurtigere og mere effektivt end i dag. Teamet arbejder på grundforskningscentret Copenhagen Center for Glycomics på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Ph.d. Zhang Yang, der er ansat som adjunkt, er født og opvokset i det sydlige Kina som søn af forældre, der var risbønder. Han er nået virkelig langt i sin karriere. Ja, så langt havde hans familie nok aldrig drømt om, at han ville nå. Han er en af de udenlandske forskere, som Danmark virkelig har brug for, og som nemt vil kunne gøre karriere på universiteter andre steder i den vestlige verden.

Yang, der har en uddannelse som gartner med sig i baggagen fra Kina, kom til Danmark i 2003 og tog på Odder Højskole. I øvrigt samme år som Steffen Brandt, sangeren fra bandet TV-2, der bl.a. synger om at blive »verdens lykkeligste mand«, modtog højskolens kulturpris.

BM Den gartneruddannede kinesiske forsker Zhang Yang

Den ambitiøse kineser indså dog hurtigt, at det ikke var specielt karrierefremmende, som han selv siger det, »at synge danske sange og dyrke yoga«, så han søgte ind på den daværende Landbohøjskolen, der i dag hører under Københavns Universitet.

Satsede på CHO-celler

Her blev han hortonom. Siden skrev han ph.d. om, hvordan man fremstiller vacciner mod ebola via planter. Som nyslået ph.d. valgte Zhang Yang, der er dansk gift, har to børn og bor i Vanløse, at satse på forskning i de såkaldte CHO-celler, som i stigende grad er blevet et varmt emne i forskerverdenen.

epaselect JAPAN WEATHER THPHOON NANGKA

Yang, som er adjunkt og blev ansat i 2012 på Copenhagen Center for Glycomics, er ambitiøs og meget engageret. Han har været leder af det team på centret, som har opfundet den nye teknik til at styre sukkerstofferne på CHO-celler, og som dermed kan producere mere målrettede lægemidler.

Hvis han skulle fortsætte som forsker, skulle det være forsker i CHO-cellerne, fordi de har et stort marked, og mange i industrien bruger cellen til at fremstille glykoproteinbaserede lægemidler. Yang håber at kunne fortsætte sin forskning i Danmark. Men det afhænger af, om de rette muligheder byder sig. Og konkurrencen mellem universiteterne og landene om at få fat i de bedste forskere er benhård.

De andre forskere i hans teamet på Københavns Universitet er enige om, at Yang skal have den største del af æren for opfindelsen, som kan gøre medicin mod alvorlige sygdomme billigere.

Peter Buhl Jensen

»Yang har virkelig drevet projektet frem. Han er den type udenlandske forskere, vi gerne vil have til Danmark, for han har et usædvanligt drive og er med til at sætte ting i gang,« siger Hans Wandall, professor og co-director ved Copenhagen Center of Glycomics.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen