Berlingske Business

Virksomheder skrotter ansøgere ud fra CVet

cv
Se hele grafikken i bunden af artiklen.

En lang række virksomheder peger på CVet som det vigtigste led i en jobsøgning, fordi de læser CVet som det første. Danfoss peger stadig på den motiverede ansøgning som essentiel.

Det vigtigste ved en jobansøgning er tilsyneladende ikke A4-arket, hvor ansøgeren med store armbevægelser fortæller om sin fleksibilitet, sine mange bolde i luften eller sin omstillingsparathed.

30BUSDavid-Hellemann-141229.jpg

I bunken af ansøgninger er det nemlig slet ikke sikkert, at den motiverede ansøgning bliver læst af den potentielle fremtidige arbejdsgiver. Mange virksomheder ser nemlig CVet som den klart vigtigste del af en jobansøgning. Og hvis CVet ikke er i orden, bliver ansøgeren kasseret med det samme.

CV kan være vigtigere end ansøgning

Det forklarer blandt andet Christian Flø, som er ansvarlig for talentudvikling og uddannelse i Dansk Supermarked.

»CVet er vigtigt, da vi normalt først vurderer, om de nødvendige kompetencer er til stede for at løse opgaverne i den søgte stilling. Hvis ikke vi overbevises om det i CVet, vil ansøgeren ofte blive valgt fra. Hvis vi vurderer, at kompetencerne er på plads, læser vi selve ansøgningen grundigt igennem for at se nærmere på ansøgernes motivation,« lyder det således.

Han bakkes op af Anne Tang Magnussen, der er HR-chef i Carlsberg. Hun fortæller, at hun aldrig skænker en motiveret ansøgning et blik, før hun har haft CVet i hånden.

»Hvis ikke CVet indeholder vores kompetencekrav, læser jeg ikke ansøgningen. CVet viser os langt hen ad vejen, hvilke kompetencer folk har med sig. Der kan vi se, hvor ansøgerne er uddannede, og hvor de før har arbejdet, og hvis det matcher vores behov, læser jeg ansøgningen. Altid i den rækkefølge,« siger HR-chefen.

Regel nummer ét er, at man skal holde sig til sandheden. Det vil sige, at man skal lade være med at skrive titler, man ikke har haft og uddannelser, man ikke har taget.

Belinda Bramsnæs, Headhunter og Executive Consultant, Birn+Partners
DEL CITAT

For Anne Tang Magnussen handler det om at udnytte sin tid bedst muligt, når hun først og fremmest vælger at bruge tid på at læse om ansøgernes uddannelser og tidligere stillinger frem for den motiverede ansøgning.

»Jeg rekrutterer rigtig mange mennesker, og det er en måde at optimere ansættelsesprocessen på, at jeg hurtigt kan sortere mange ansøgere fra, fordi deres CV ikke lever op til de krav, vi stiller til ansøgerne,« siger hun.

09BUS20151208-163111-4-1811.jpg

Hos Danfoss genkender Head of Talent Acquisition Bettina Jørgensen processen med, at CVet kan være en nem måde at skille fårene fra bukkene, hvis der er flere hundrede ansøgere til et job. Omvendt mener hun stadig, at den motiverede ansøgning er lige så vigtig som CVet.

»CVet vil typisk være det, vi kigger på først, til den første udvælgelse. Men jeg synes virkelig, at den motiverede ansøgning også er vigtig. Hvis vi kan se, at en ansøger har sat sig ind i virksomheden og ind i jobbet, er det meget positivt og noget, vi lægger mærke til,« lyder det fra Bettina Jørgensen.

Sjuskede CVer

En ting, som virksomhederne til gengæld ikke kan lide, er, når de indkomne CVer er fyldt med fejl. Både Anne Tang Magnussen og Christian Flø sorterer begge jævnligt ansøgere fra, fordi deres CVer simpelthen er for dårlige, sjuskede eller forkert sat op.

skytte

»En af de største fejl, vi ser, er, at ansøgerne simpelthen ikke gør nok ud af deres CV. De er ikke bevidste om, at det er en meget vigtig del af deres samlede ansøgning. Ansøgerne har muligvis et CV, der præsenteres på en let tilgængelig måde, men hvis det oprindelig er lavet til en anden stilling og ikke målrettet den stilling, der nu søges, øger det risikoen for, at vi vælger ansøgeren fra,« siger Christian Flø, der ofte oplever, at ansøgernes CVer fremstår generiske og ukonkrete.

»Folk bruger alt for ofte standard-CVer, og mange mangler simpelthen at lægge vægt på de ting, som er relevante for det job, de søger. Herudover opremser folk ofte blot, hvad de har lavet i tidligere stillinger, men vi er mere interesserede i at høre, hvad folk har opnået af resultater,« siger han.

Office brainstorming

Den slags sjuskefejl springer også i øjnene på HR-chefen fra Carlsberg. Hun ser også jævnligt genbrugte CVer, ligesom hun har oplevet en ansøger, som på et billede sad med en øldåse fra et konkurrerende bryggeri. Dog peger Anne Tang Magnussen på mere åbenlyse sjuskefejl som noget af det værste ved at læse et dårligt CV.

»Jeg er helt autistisk med stavefejl og trykfejl, og dem vil jeg altid lægge mærke til. Hvis tingene ikke er sat ordentligt op, hvor ansøgerens nyeste ansættelser for eksempel står i bunden, har det også en indflydelse på helhedsindtrykket,« siger hun.

»Det er jo ikke så interessant, hvad folk lavede for 15 år siden. Det er ikke noget, der direkte diskvalificerer en kandidat, men skal man lave et rigtig godt CV, skal det helt klart være letlæseligt.«

File Folder Labeled as Talent Management.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen