Berlingske Business

Viljen til ansvar er vejen til toppen

30BUSDavid-Hellemann-141229.jpg
Med en karriere i både det offentlige og private er øverste chef for Banking Danmark i Nordea, David Hellemann, på mange måder en atypisk topchef. Foto: Sophia Juliane Lydolph

Villighed til at påtage sig et ansvar for svære beslutninger er i høj grad afgørende for, om man bliver topchef. Det fremhæver David Hellemann, der i dag er øverste chef for Banking Danmark i Nordea.

Viljen til at tage ansvar for sine beslutninger er en af de afgørende egenskaber, hvor en topchef skiller sig ud.

Sådan lyder det fra David Hellemann. Han står i dag med ansvaret for omkring 4.000 medarbejdere som øverste chef for Banking Danmark i Nordea. Han har derved ansvaret for Nordeas danske privat- og erhvervskunder i det, som hedder retailsegmentet.

Undervejs i karrieren har han taget nogle gevaldige sving. Før han kom til Nordea, har han været økonomidirektør i DR og sidenhen en af landets tungeste embedsmænd som departementschef i Finansministeriet. Berlingske Business har bedt ham om at kommentere, hvordan hans DNA er sat sammen som topchef. Det sker på baggrund af analysen fra People Test Systems, der via en gennemgang af en stor bunke personlighedstest er kommet frem til seks punkter, som karakteriserer topcheferne.

Med en karriere i både det offentlige og private er David Hellemann på mange måder en atypisk topchef. Og han mener kun, at punkterne fra People Test Systems er delvist dækkende. Blandt andet på spørgsmålet om, hvorvidt han er risikovillig, er svaret delt i to.

»Jeg er tidligere embedsmand, og dér er man ikke risikovillig. Men når jeg tænker på min egen karriere, har jeg været meget risikovillig. Det gjaldt for eksempel, da jeg skiftede fra at være embedsmand til DR, der havde store problemer. Eller da jeg gik over til Nordea og dermed valgte en helt ny og kompleks branche. Det har hele tiden været vigtigt for mig at foretage de skift i karrieren for at lære noget nyt og konkret,« siger David Hellemann, der til trods for, at han kom til tops i en ret ung alder, aldrig har arbejdet ud fra en egentlig karriereplan.

30BUS80895466-182119.jpg

»De karriereskift, jeg har foretaget, kan man vist umuligt planlægge. Jeg har ikke på noget tidspunkt besluttet, at nu vil jeg være topchef. Jeg har fokuseret på det, som jeg har arbejdet med på det givne tidspunkt, været flittig og gjort det så godt som muligt,« siger David Hellemann.

»Det har gjort, at der er kommet nye muligheder på vejen, og det er så foreløbig endt, som det er. Der er en stor forskel i forhold til at være drevet af et bestemt karrieremål,« siger David Hellemann.

Personlighed og temperament afgørende

Han er oprindeligt uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har ligeledes været en kort tur omkring konsulentvirksomheden McKinsey.

People working at busy modern office

Han mener, at viljen til ansvar er en af de vigtigste parametre for personer, som kommer til tops.

»Spørgsmålet om, hvorvidt man bliver chef eller topchef, afhænger i høj grad af, om man er villig til at påtage sig noget ansvar for svære beslutninger, der kan have afgørende konsekvenser for virksomheden, og som ikke altid kan være populære. Der findes mange dygtige mennesker, der arbejder flittigt og samvittighedsfuldt, men grundlæggende ikke ønsker at have et sådant ansvar. Det er således ofte mere personlighed og temperament snarere end intellektuelle evner, der afgør, om man går ledelsesvejen eller ej,« siger David Hellemann.

smiling female boss talking to business team

Svære beslutninger og at være ordentlig

Han afviser, at mangel på medmenneskelighed er en svaghed hos topcheferne.

»Jeg er meget optaget af, at de mennesker, som arbejder for mig, trives på jobbet. Almindelig medmenneskelighed er vigtigt for mig, men det er klart, at du som topleder skal være villig til at træffe beslutninger til virksomhedens bedste. Det kan være beslutninger, der går ud over folk,« siger David Hellemann.

»Det er vigtigt at skelne mellem, om du er empatisk og forstående over for den svære situation, du kan blive bragt i, hvis du bliver fyret. Omvendt skal du også kunne træffe de svære og ubehagelige beslutninger. Og det skal du gøre så ordentligt som muligt,« siger David Hellemann.

Test: Tænker du som de fleste danske topledere?

Deler du et slægtfællesskab med (andre) topledere, eller tænker du grundlæggende anderledes? Få et bud på svaret ved at svare på ni spørgsmål.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen