Berlingske Business

Stress slår ned på flere ledere

pix-stress
Ifølge Henning Jørgensen, professor ved Aalborg Universitet, bliver flere ledere ramt af stress, fordi vores effektivitetskrav og produktivitetskrav hele tiden stiger. Foto:

Flere ledere i den private sektor rammes af stress. Det har stor betydning for trivslen i virksomheden, mener ekspert.

Stress har i mange år sneget sig ind i de danske virksomheder og hjem. Det er blevet et dagligdagsbegreb, der bruges i flere forskellige sammenhænge. Og det rammer i stigende grad stadig lederne i de private virksomheder i Danmark.

Det viser en ny undersøgelse lavet af Lederne - interesseorganisation og A-kasse for ledere. Ud af de adspurgte føler hver syvende sig stresset. Det er det højeste tal i 11 år. I 2011, da Lederne sidst undersøgte stressforholdene, svarede ni procent, at de i høj grad var stressede. I dag ligger det tal på 15 procent.

Det er ifølge Henning Jørgensen, professor på Aalborg Universitet, ikke overraskende, at flere ledere lastes med stress.

»Private virksomheder har jo specielt under krisen haft mange problemfyldte ting, der skal tages vare på. Der skal tages mange beslutninger - også upopulære. Og så er vores fokus på ledelse blevet endnu skrappere. Der er ekstrem konkurrence, også lederne imellem, om at vise resultater. Men der er grænser for, hvad enkeltpersoner kan klare,« forklarer han.

Stress smitter

Det er ikke kun lederne, det går ud over, når stressen får fat. Henning Jørgensen beskriver det som en dominoeffekt i papegøjeflokken. Bliver papegøjen øverst først ramt af stress, så føres det videre til de to næste papegøjer, og på den måde breder stressbyrden sig ned gennem alle leddene i organisationen. Det har ifølge Henning Jørgensen stor betydning for, hvordan organisationen fungerer.

Lars Andersen, arbejdsmiljøchef hos Lederne, fokuserer også på den negative effekt, som stress blandt ledere fører med sig.

»Lederen er på godt og ondt kulturbærer og rollemodel for det, der sker i virksomheden. Det vil oftest være sådan, at når skuden vipper, så vil man kigge på lederen og se, om vi har styr på situationen eller ej. Men hvis lederen selv er hårdt ramt af søsyge, så giver det problemer,« forklarer han. 

Derfor er det heller ikke så mærkeligt, at undersøgelsen viser, at det især er mellemlederne, der rammes af stress. De bliver presset af både de øverste og nederste papegøjer, fordi deres arbejdsopgaver breder sig ud til flere lag i en organisation.

Mere dialog og flere psykologer

Ledere og stress er ikke to ord, man skal regne med glider fra hinanden de næste år. Henning Jørgensen mener, at tendensen vil fortsætte. Han ser også en anden udvikling for sig.

»Jeg er også sikker på, at der bliver ansat flere psykologer i virksomhederne de kommende år for netop at klare stressrelaterede problemer på arbejdsmarkedet,« forklarer han.

Ifølge Lars Andersen er der nødt til at være mere dialog i virksomhederne om det tabubelagte emne. Han mærker, at flere ledere retter henvendelse til organisationens rådgivningslinje, der netop er til for at hjælpe stressede medlemmer.

»Men mange af dem kommer for sent. De får først handlet på de her symptomer, når stressen har stået på i lang tid og er blevet et handicap for dem,« forklarer han og uddyber, at de forsøger, at få deres medlemmer til at forstå stresssymptomerne, så de kan tage det mere alvorligt.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen