Berlingske Business
09:35Spår snarlig renteforhøjelse i Storbritannien

Schurs vej til formandsposterne

Fritz Schur
ARKIVFOTO 2010 af Fritz Schur. Foto:

Venstre og Konservative står bag samtlige Fritz Schurs udnævnelser i statslige selskaber. Formelt er det socialdemokratiske ministre, der har sat Schur ind i SAS og Posten, men udnævnelserne er sket som led i en særlig form for politisk studehandel, som ligger et stykke væk fra corporate governance-eksperters anbefalinger.

Han er bestyrelsesformand for nogle af de allerstørste helt eller delvist statsejede selskaber med værdier for milliarder af kroner og tusindvis af ansatte. Kriser i Dong Energy og SAS har udløst voldsom kritik af ham – men hvordan gik det egentlig til, at Fritz Schur er kommet til at sidde på så mange tunge poster?

Svaret er, at han blev sat ind i bestyrelserne som led i en speciel form for politiske studehandler, hvor de to blokke i Folketinget hver kommer med sin mand.»Valg af bestyrelsesmedlemmer til statslige virksomheder foregår ligesom, når børn stiller fodboldhold. Først vælger den ene side én spiller, så vælger den anden én,« fortæller tidligere socialdemokratiske trafikminister Jacob Buksti.

Buksti er manden, der som trafikminister formelt udnævnte Fritz Schur til SAS’ bestyrelse. Det foregik i 2001, hvor en stor kartelsag betød, at hele SAS’ bestyrelse trak sig, inklusive Danmarks repræsentanter, daværende departementchef i Finansministeriet Anders Eldrup og Chr. Hansens topchef Erik Sørensen.

»Danmark skulle udpege to nye repræsentanter. Så jeg ringede til Venstres trafikordfører Svend Heiselberg og sagde: Svend jeg skal have en fra jer. To dage efter vendte han tilbage med besked fra Anders Fogh Rasmussen om, at det skulle være Fritz Schur. Fra Socialdemokratiet udpegede vi Novo Nordisks topchef Lars Rebien, fordi vi syntes, vi havde brug for en person, der var fuldstændig pletfri,« fortæller Jacob Buksti.

Efter indstillingen fra oppositionen, forelagde Buksti så kandidaterne til endelig godkendelse i regeringens ansættelsesudvalg, hvor statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), økonomiminister Marianne Jelved (R), finansminister Mogens Lykketoft (S) og undervisningsminister Margrethe Vestager (R) havde sæde.

Tradition for at vælge på skift

Bukstis oplysninger ligger helt i tråd med den historie, en anden socialdemokratisk trafikminister, nu afdøde Jan Trøjborg fortalte for et par år siden til Jyllands-Posten om, hvordan det gik for sig, at han i 1995 udnævnte Fritz Schur til bestyrelsesmedlem til Post Danmark:

»Jeg fik en henvendelse fra Anders Fogh Rasmussen, der gerne så, at Fritz Schur kom i bestyrelsen for Post Danmark. Det var dengang, vi lavede brede forlig hen over midten. Så på det tidspunkt var der en tradition for, at oppositionen fik lov til at vælge en kandidat, når vi havde valgt én,« sagde Trøjborg, som så til gengæld selv udnævnte adm. direktør for A/S Storebæltsforbindelsen Mogens Bundgaard-Nielsen.

Jacob Buksti: »Fritz Schur går rundt og siger, at han er udpeget af socialdemokratiske ministre. Formelt er det korrekt, men reelt er han udpeget af Venstre, og det gælder både SAS, Posten og Dong Energy.«

idligere økonomiminister Marianne Jelved (R) har ikke oplevet, at et oppositionsparti får lov til at vælge et bestyrelsesmedlem på skift med regeringen.

»Men under alle omstændigheder er det regeringens ansættelsesudvalg, der træffer beslutningen efter en indstilling og et generalieblad, der beskriver kompetencer og erfaring,« siger hun.

Thor Pedersen afviser partiinteresser

I 2002 blev Fritz Schur forfremmet til formand for Post Danmark af den konservative trafikminister Flemming Hansen, og i 2005 blev han udnævnt til formand for Dong Energy af daværende Venstre-finansminister Thor Pedersen.

Han siger, at hans bestyrelses-udnævnelser er afspejlet af hele feltet af kvalificerede uafhængig af partiinteresser:

»Jeg genkender ikke Bukstis fodboldbillede. Jeg har ikke haft et område, hvor der har ligget bindinger om udnævnelser af bestyrelsesmedlemmer. Men hvis man har et forlig på et område, så er det vel almindelig høflighed, at man så orienterer forligspartnerne om, hvem man vil sætte ind,« siger Thor Pedersen.

Ifølge en ny biografi om Fritz Schur ’’Kammerherrens nye klæder’’ foregik udnævnelsen til Dong i hast. Thor Pedersen følte sig holdt uden for beslutningen om en milliard-investering i et norsk gasfelt og indkaldte daværende Dong-formand, Sven Riskær til »fransk vask og strygning« en mandag i juni 2005. Dagen efter trak Riskær sig. Om onsdagen var der møde i VK-regeringens ansættelsesudvalg, og fredag blev Fritz Schur valgt til formand ved en ekstraordinær generalforsamling, hvor kun Dongs juridiske chef, Christian Skakkebæk var til stede. Ved samme lejlighed blev socialdemokraten Jens Kampmann udnævnt for at holde den politiske balance.

I 2008 blev Fritz Schur udnævnt til formand for det børsnoterede SAS af generalforsamlingen efter indstilling fra bestyrelsen. I 2009 udnævnte den konservative trafikminister Lars Barfoed Schur til formand for den dansk-svenske fusion Post Norden AB. Ifølge ’’Kammerherrens nye klæder’’ på basis af en handel med svenskerne, som fik direktør- posten, mens Danmark fik formandsposten.CBS-professor i corporate governance, Caspar Rose understreger, at der ikke er formelle regler for god selskabsledelse i statslige virksomheder:

»Den optimale procedure er, at bestyrelsen sørger for at evaluere den eksisterende holdopstilling og identificerer det enkelte medlems kompetencer. Det er er vigtigt at få kompetencerne systematiseret, så man kan sætte det stærkeste hold. Bestyrelsen bør så komme til ejeren med to eller tre egnede kandidater,« siger han.

»Om det foregår sådan, når regeringen udnævner bestyrelsesmedlemmer til statsselskaber, ved jeg ikke. Man kan godt have en mistanke om, at det gør det ikke altid. Mange gange handler det nok om hvem, der kender hvem, og hvis tur det er til at få udnævnt et medlem. Om det er oppositionen eller regeringen, der skal have deres kandidat ind,« siger Caspar Rose.

Jacob Buksti siger: »Det foregår ikke sådan, som Caspar Rose anbefaler, når staten vælger bestyrelsesmedlemmer. Men generelt er det ikke sådan, at man udpeger inkompetente folk, og jeg mener nok, at Fritz Schur er professionel, når det kommer til bestyrelsesarbejde. Men der kan være en tendens til, at det er vennerne, der bliver udpeget – som det er tilfældet med Fritz Schur.«

Konkret information om Schurs indsats som SAS-formand er få og spredte. Ifølge bogen ’’SAS – kunsten at sænke et flyselskab’’ af den svenske journalist Richard Björnelid, spillede Schur en central rolle, da Lufthansa var tæt på at overtage SAS i 2008. Schur stod for kontakten til Lufthansas formand, Jürgen Weber. Det var også under Schurs formandskab, at SAS’ tidligere topchef Jørgen Lindegaards fejlslagne landeopdeling af SAS blev skrottet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Fritz Schur.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Sponseret

Sampension har markedets laveste omkostninger. Det kommer kunderne til gavn.Hvor meget betaler du i årlige omkostninger på din pensionsopsparing?De færreste har næppe den præcise procentsats lige på l...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen