Berlingske Business

To sager om brystkræft hastet igennem

Arbejdsskadestyrelsen har hastebehandlet to sager om brystkræft på grund af natarbejde. Man har kun en gang tidligere brugt den fremgangsmåde.

Arbejdsskadestyrelsen har to gange i år hastebehandlet sager om brystkræft i forbindelse med natarbejde. Styrelsen har brugt en særlig bemyndigelse fra 2007, hvor man kan haste sager gennem systemet via en formandsafgørelse, og begge sager er blevet godkendt som en arbejdsskade.

- Vi har kun brugt formandsafgørelsen en gang før i 2008, så det er heldigvis sjældent, at vi står i en situation, hvor der er brug for en hurtig afgørelse. Men af hensyn til retssikkerheden for den enkelte er det naturligvis en mulighed, vi benytter, når det er nødvendigt, siger direktør i Arbejdsskadestyrelsen Anne Lind Madsen i en kommentar.

Styrelsen fik for to år siden muligheden for at træffe afgørelsen uden om Erhvervsudvalget i sager, hvor den tilskadekomne er så syg, at der er risiko for, at vedkommende dør, inden styrelsen når at få sagen forelagt for udvalget.

- Når det skal gå så stærkt med at få anerkendelsen igennem, skyldes det, at en arbejdsskadeerstatning er en personlig erstatning. Hvis den tilskadekomne dør, inden vi har truffet en afgørelse, bortfalder en eventuel erstatning helt, forklarer Anne Lind Madsen.

Ud over de to indstillinger fra formanden er der i de første otte måneder af i år anerkendt 17 ud af 45 sager om brystkræft efter natarbejde. De anerkendte sager drejer sig alle om læger, sygeplejersker eller sygehjælpere og indeholder en erstatning. Fælles for sagerne er, at der er tale om arbejde om natten i mindst 20-30 år og mindst en gang om ugen. Samtidig er de i de anerkendte sager ikke andre væsentlige faktorer, der kan være årsag til sygdommen.

Arbejdsskadestyrelsen venter på rapport fra det internationale institut for kræftforskning, IARC (The International Agency for Research on Cancer), om sammenhængen mellem brystkræft og natarbejde. Når rapporten kommer, skal Erhvervsudvalget drøfte den og tage stilling til, om brystkræft i forbindelse med natarbejde skal optages på listen over erhvervssygdomme. Sker det, kan sager om brystkræft behandles af en sagsbehandler og skal ikke gennem udvalget.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen