Berlingske Business

Nye jobs giver mere stress

Nye jobs giver mere stress - 1
Foto:

Timelæreren på universitet, byggeriarbejderen og journalisten må alle leve med usikkerheden om, hvad der sker, når deres kontrakt med arbejdspladsen udløber.

Flere og flere danskere ansættes i midlertidige stillinger, men de korte ansættelser resulterer i et ringere psykisk arbejdsmiljø, siger Seniorforsker Peter Hasle fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Det skriver Kristeligt Dagblad.

- Der er betydelig international forskning, som viser, at midlertidige ansættelser giver stress. Man føler mindre tryghed, mindre tilknytning til arbejdspladsen, og man skal leve med en konstant usikkerhed for fremtiden. Hvordan skal man klare den økonomiske situation? Hvad skal man gøre, hvis der ikke er et job bagefter? Det medfører, at man arbejder endnu hårdere for at bevise sin værdi, siger han.

I dag er godt 200.000 danskere ansat i midlertidige stillinger. For nogle mennesker er livet som freelancer eller projektansat et frivilligt valg. De gør det for at få et spændende og varieret arbejdsliv, men hvad enten man frivilligt vælger at springe fra job til job eller drømmer om en fastansættelse, har de korte ansættelser negative konsekvenser.

- I og med at man er usikker på næste job, siger man ja til for meget, og det betyder, at arbejdsgiveren kan presse én til at arbejde mere, end man burde, siger Peter Hasle.

Han henviser også til, at de løst ansatte ikke i samme grad bliver en del af arbejdspladsen og ikke får den samme introduktion og efteruddannelse til at klare jobbet som de fastansatte.Det bekræfter organisationspsykolog Åse Høgsbro Lading fra Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning ved Roskilde Universitet.

- Som menneske er man konstant på startbanen, og det kræver en enorm energiudladning. Hver gang man kommer et nyt sted, skal man vise, hvor dygtig og skæg man er. I en fastansættelse kan man bedre tage pauser indimellem, fordi kollegerne ved, hvem man er, og hvad man kan.

I sin ph.d.-afhandling om "projektsamfundet" har filosoffen Anders Fogh Jensen forsket i udviklingen af et samfund med mange løst ansatte, og han ser en sammenhæng mellem de flygtige forhold på arbejdsmarkedet og en vækst i antallet af visse psykiske lidelser.

- I de seneste 30 år er man i stigende grad er begyndt at hoppe fra isflage til isflage på arbejdsmarkedet, og det er påfaldende, at der samtidig er sket en stigning i antallet af diagnoser som stress, udbrændthed og depression, siger han.

Åse Høgsbro Lading forudser, at den øgede vægt på løbende evalueringer, tidsfrister, projekt- og kortvarige ansættelser vil få stressproblemerne til at vokse i de kommende år.

- Og netop nu under finanskrisen bliver det for stadig flere - unge og gamle - et vilkår at være ansat i midlertidige ansættelser. Det bliver særligt vanskeligt for de mennesker, som er lidt oppe i årene, at hoppe fra en projektansættelse til en anden. De har i højere grad end yngre indstillet sig på en langvarig ansættelse og er desuden ikke altid så eftertragtede, og de kan nu se frem til nogle usikre år på arbejdsmarkedet.

 
Fik du læst:

Sådan beholder du jobbet

a href="http://www.business.dk/article/20080508/karriere/80508038/" target="_self">Se tøjet der skader din karriere

Billedserie: Den uofficielle top 10 over lønninger i den offentlige sektor

 

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen