Berlingske Business

Når baggrund bliver en fordel

Billede
Vibeke Skytte er direktør i interesseorganisationen Lederne. Foto:

Med jævne mellemrum kan man høre om danske ledere, som er rejst ud i verden og nu sidder i spændende job i andre lande.

Det er altid særdeles inspirerende at dykke ned i erfaringerne med at være ledere i et andet land: Dels i forhold til de ledelsesmæssige udfordringer med at bære danske ledelses­traditioner med sig til eksempelvis USA eller Sydeuropa. Dels i forhold til den udfordring , det kan være, når ikke kun lederen skal finde sig til rette under fjerne himmelstrøg, men også ofte en hel familie.

Der ligger faktisk også en god portion inspiration i at lytte til ledere, som har taget turen den modsatte vej – altså udenlandskfødte ledere, som nu sidder i virksomheder i Danmark.

For nylig bragte magasinet Lederne et interview med Fei Chen, der er født i Beijing i Kina og i dag er vice president for new business hos Haldor Topsøe og blandt indlægsholderne på konferencen Ledelsens Dag 24. november, hvor fokus er på global ledelse.

28BUSMIKAEL-FREDERIKSEN-111.jpg

Fei Chen har boet næsten halvdelen af sit liv i Danmark, men har erfaringer på CVet som både topleder i Kina og Danmark, og hun kan derfor med stor vægt udtale sig om de udfordringer og muligheder, et jobskifte på tværs af landegrænserne medfører. Noget af det, som jeg især bed mærke i, var hendes beskrivelse af, hvordan det i nogle situationer kan være en kæmpe fordel som leder i Danmark ikke at være født og opvokset her i landet.

»Når du arbejder med innovation, er det helt essentielt, at du både tør tænke anderledes og at være anderledes. Og der kan jeg bruge min baggrund. På et tidspunkt var jeg nødt til at sige til mig selv: »Du bliver nødt til at forstå, at du ikke er indfødt dansker. Du har noget unikt, som er dig, og det skal du ikke give køb på.« Så jeg prøver at kombinere det og sige: »Okay, jeg er anderledes, jeg må tage det bedste fra begge verdener.« Så jeg kan tillade mig at stille spørgsmål, fordi jeg er anderledes, men det gør også, at jeg er mere tolerant over for andre mennesker,« forklarede Fei Chen blandt andet i interviewet.

Den kinesiskfødte kemiingeniør ser således sin baggrund som en stor force i sit lederskab. Hun oplever, at hun har nemmere ved at sætte spørgsmålstegn ved ting, vi som danskere ikke forventer, hun pr. automatik kender svaret på. Det giver, som hun selv udtrykker det, »højere til loftet i forhold til at stille dumme spørgsmål«.

skytte

Set fra min stol er der slet ingen tvivl om, at det er en stor gevinst for danske virksomheder, når de har modet og visionerne til at ansætte ledere, der kommer fra andre lande og andre dele af verden. Da vi i Lederne i en konjunkturundersøgelse i sommer spurgte, om lederne forventer at skulle rekruttere arbejdskraft fra udlandet i andet halvår af 2016, svarede flere end hver femte »ja«. Blandt de ledere, som forventede at vende blikket uden for Danmarks grænser, når job skulle besættes , angav 30 procent, at det vedrørte ledere.

I nogle situationer er det givetvis nemmere at ansætte en leder, som kender dansk sprog, dansk kultur og danske normer – men vanetænkning og sikkerhed er langt fra altid nøglen til innovation og nytænkning. Og de – for nu at genbruge Fei Chens udtryk – »dumme spørgsmål«, som en ny, udenlandsk leder kan stille, er måske lige netop de spørgsmål, som kan åbne nye døre til nye markeder og nye forretningsmuligheder.

Er det bekymrende for danske ledere? Nej, ingenlunde. Danskfødte ledere har således præcis samme muligheder for at betragte arbejdsmarkedet som globalt og kan rejse ud i verden og tage del i konkurrencen om attraktive, spændende jobmuligheder – og så kan danske ledere, når de sætter sig i stolen i en virksomhed i Beijing, jo meget passende stille alle de dumme, gode spørgsmål.

Image of businessman's hands laying on table with pen

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen