Berlingske Business

LinkedIn-opdateringer i harmoni med konkurrenceklausuler

mette
Foto:

Vestre Landsret har for nylig afgjort, at det ikke stred imod to medarbejderes konkurrenceklausuler at opdatere deres LinkedIn-profiler med oplysninger om, at de havde fået nye job i en konkurrerende virksomhed.

Konkurrenceklausuler er et ofte benyttet værktøj for arbejdsgivere til at begrænse tidligere medarbejderes konkurrerende aktiviteter.

Ifølge funktionærloven kan en konkurrenceklausul kun gyldigt indgås med funktionærer, der indtager betroede stillinger. Man har eksempelvis typisk en betroet stilling, hvis man har adgang til virksomhedens følsomme oplysninger såsom kundedatabaser, forretningshemmeligheder mv. Konkurrenceklausulen skal være skriftlig, og medarbejderen skal som minimum modtage 50 pct. af sin løn i den periode, medarbejderen er begrænset af konkurrenceklausulen.

Overtrædelse af en konkurrenceklausul kan medføre, at medarbejderen skal betale erstatning eller konventionalbod til arbejdsgiveren. Konventionalbod er kun relevant, hvis konkurrenceklausulen indeholder en bestemmelse om dette.

I den konkrete sag i Vestre Landsret skete LinkedIn-opdateringerne, mens medarbejderne var bundet af deres gyldige konkurrenceklausuler. Da LinkedIn ikke har en funktion, der kan tage højde for et fremtidigt tiltrædelsestidspunkt, så det ud, som om medarbejderne var tiltrådt i den periode, hvor de var bundet af konkurrenceklausulerne. Retten lagde dog til grund, at medarbejderne, på trods af tiltrædelsestidspunktet angivet på LinkedIn, ikke havde udført arbejdsopgaver for deres nye arbejdsgiver i den periode, hvori de var begrænset af konkurrenceklausulerne.

jenshansen

Spørgsmålet var derfor alene, om LinkedIn-opdateringerne i sig selv var nok til, at medarbejderne havde overtrådt konkurrenceklausulerne.

Landsretten lagde til grund, at medarbejderne ikke havde benyttet LinkedIn til at indgå kunde-aftaler, og at virksomheden ikke havde retningslinjer vedrørende brug af LinkedIn, herunder retningslinjer for brugen af LinkedIn i forhold til kundekontakter mv. i forbindelse med medarbejderes ophør. Landsretten mente derfor, at LinkedIn-opdateringerne ikke var i strid med konkurrenceklausulerne, og de to medarbejdere blev – modsat byrettens afgørelse – frikendt for betaling af konventionalbod, og medarbejderne skulle ikke betale udbetalt kompensation tilbage til virksomheden. Da medarbejderne i første omgang havde rettet sig efter byrettens afgørelse, skulle virksomheden tilbagebetale i alt 300.000 kr., som byretten havde tilkendt virksomheden, og sagens omkostninger på 250.000 kr.

Afgørelsen er i overensstemmelse med praksis på området, da man i udgangspunktet skal have påbegyndt sit nye arbejde i eller med en konkurrerende virksomhed, før der er tale om overtrædelse af en konkurrenceklausul.

Retssag Hjørring EBH Bank

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen