Berlingske Business

Kvinder trækker sig fra de hårde fag

Kvinder trækker sig fra de hårde fag - 1
»Jeg vil opfordre både de unge og deres forældre til at åbne øjnene lidt mere for utraditionelle valg. For her kan der ligge guldkorn for de unge – både personligt og karrieremæssigt,« siger Ligestillingsminister Karen Jespersen. Foto:

Kvinderne lokkes af bløde begreber, når det gælder studivalg, men ligestillingsminister Karen Jespersen opfordrer både de unge og deres forældre til at tænke mere utraditionelt.

Sæt ord som arkitektur, design, innovation, sundhed og miljø på ingeniør- og IT-uddannelser, og kvinderne lokkes lidt frem på banen. Men de vender i stigende grad ryggen til de klassiske »hårde« retninger.

2008-tallene for optag på de videregående uddannelser viser således et brud med den ellers positive udvikling i kvindeandelen på de klassiske civilingeniørretninger, elektro, bygge og maskin/produktion.

Kvindeandelen faldt med en procent til 12,4 procent i forhold til optaget i 2007. I tal er der tale om blot 39 kvinder, og der heller ikke meget at prale af fra de øvrige hårde uddannelser – men dog lidt.

Plus for datalogien
Datalogien har fristet 16 kvinder – fire flere end året før. Og 13 er optaget på IT-civilingeniørretninger, mod nul sidste år.

Det viser beretninger på tal for optag (excl. standby) fra Den koordinerede Tilmelding foretaget for medieprojektet »Nærmest lykkelig i nørdland«, som Berlingske Business er mediesponsor for. SAS Institute har analyseret tallene for projektet, der har fokus på, hvad piger, erhvervsliv og samfund går glip af med kvindernes massive fravalg af de »hårde uddannelser«.

Beregningerne viser, at det også kniber på de mellemlange uddannelser. De 48 kvinder på de klassiske diplomuddannelser er stort set status quo, mens de 35 kvinder på datamatikeruddannelsen repræsenterer et lille fald.

Civilingeniøruddannelserne, der tænder mest, har arkitektur og design på programmet. 81 kvinder blev optaget, og kvindeandelen ligger på 56 procent. Retninger med design og innovation lå næsthøjest med 29 kvinder og en kvindeandel på 43 pct.

Muligheder glipper
Ligestillingsminister Karen Jespersen har set nærmere på tendensen i årets optag, og hendes melding via mail yder således:

»Det er selvfølgelig positivt, at der på enkelte uddannelser bliver rykket på kønsbalancen. Men samtidig ærgrer det mig, at mange unge kvinder og mænd stadig vælger så traditionelt. De unge går glip af jobmuligheder, og de danske arbejdspladser får ikke fingrene i de mange forskellige talenter, som er en forudsætning for innovation og nytænkning.«

»Vi skal selvfølgelig sørge for, at de unge er oplyst om alle de muligheder, de har, men jeg vil også opfordre både de unge og deres forældre til at åbne øjnene lidt mere for utraditionelle valg. For her kan der ligge guldkorn for de unge – både personligt og karrieremæssigt,« slutter Karen Jespersen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen