Berlingske Business

Københavns Universitet vil tjene penge: Investerer 170 mio. i aktier

KU-aktier
Københavns Universitet vil have sin store pengetank ud at arbejde på aktiemarkedet. Foto:

Lavrentemiljø lokker nu Københavns Universitet ud på det usikre aktiemarked i forsøget på at forrente en gigantisk pengetank bedre. Professor med speciale i international økonomi kalder det en utroligt dårlig idé.

Galt eller genialt?

Københavns Universitet (KU) tager nu et økonomisk skridt, som en række andre offentlige institutioner gennem tiden har brændt fingrene gevaldigt på.

Universitetet fik i december grønt lys af universitetsbestyrelsen til at investere i aktier, og ifølge Universitetsavisen er KU nu parat til at effektuere strategien. Vicedirektør Thomas Buchvald Vind bekræfter overfor Berlingske Business, at i størrelsesordenen 170 millioner kroner skal placeres på børsen.

»Københavns Universitets obligationsafkast er faldet, og på grund af den negative rente kan vi faktisk tabe penge ved at have dem stående på særlige bankkonti,« siger han.

Investeringsbanker: Novo Nordisk har sovet i timen

Men det er en utroligt dårlig idé, lyder det fra Finn Østrup, professor med speciale i international økonomi ved Copenhagen Business School (CBS).

»Jeg kan slet ikke forstå, at man fra politisk side vil tillade det.«

Baggrunden for den ændrede investeringsstrategi er Københavns Universitets bugnende pengetank på 1,7 milliarder kroner.

Thomas Buchvald Vind oplyser, at den store likvide beholdning er nødvendig på grund af bl.a. forudbetalte bevillinger fra staten og forskningsbevillinger fra store fonde. Alle disse midler opbevares midlertidigt på universitets bankbøger, indtil de skal anvendes.

Københavns Universitet fyrer forskere og undervisere RB Plus Hv

Indtil nu har strategien været at forrente pengetanken ved at sætte pengene i forholdsvis sikre obligationer. Det har tidligere givet et afkast på 20-40 millioner kroner årligt. I de senere år er beløbet dog faldet, og i 2015 var det nede på syv millioner kroner.

Derfor gav bestyrelsen i 2015 ledelsen et nyt investeringsmandat.

Københavns Universitet bevæger sig derfor ud på et pengemarked, som igennem tiden har givet en række offentlige institutioner knubs.

Universitetsavisen har fundet frem til en række eksempler.

banker

Da den schweiziske nationalbank opgav fastkurspolitikken over for euroen, steg kursen med 20 procent på én dag. En række danske kommuner havde optaget lån i den schweiziske valuta, fordi det var billigere, men oplevede altså at gælden steg betydeligt.

Også i udlandet har offentlige institutioner måttet rive sig i håret. Fire norske kommuner havde gennem børsmæglervirksomehden Terre Securities investeres 451 mio norske kroner i obligationer, som amerikanske Citibank havde udstedt. Da finanskrisen ramlede, mistede obligationerne 55 procent af deres værdi.

Eksemplerne illustrerer ifølge professor Finn Østrup, at argumentet om, at pengene forrentes bedre ved at sætte dem i aktier, nok kan virke besnærende ved at se på aktieudviklingen, men at det hele kan ende grueligt galt.

»Derfor er det et forkert argument, at man kan få en bedre forretning ved at investere i aktier. I øjeblikket tales der f.eks. om risikoen for store kursfald, især hvis renten bliver sat i vejret, og det sker formenlige allerede til efteråret i USA,« siger Finn Østrup. Han påpeger derudover, at det ifølge hans vurdering er et enormt ressourcespild, når de enkelte offentlige enheder begynder at spekulere og bruge penge på bl.a. kapitalforvaltning.

Eksemplerne skræmmer dog ikke Københavns Universitet.

»Aktiemarkedet er mere risikabelt, men der er tale om en relativ lille del af vores kontante beholdning,« siger Thomas Buchvald Vind.

Han påpeger samtidig, at man vil forfølge strategien forsigtigt. For Københavns Universitets handler investeringerne om kapitalbevarelse og sikre pengenes købekraft, og derfor er der nogle klare retningslinjer.

For det første bestræber universitetet sig på at minimere risikoen ved at sprede investeringerne på flere aktieklasser og flere kapitalforvaltere.

For det andet investerer man langt under den øvre grænse, som den såkaldte anbringelsesbekendtgørelse tillader. Ifølge den må universiteterne højst placere 50 procent i aktier og erhvervsobligationer og højst 15 procent i et enkelt selskab.

For det tredje viser en analyse, at havde universitetet investeret i aktier de første otte måneder af 2016, ville det - trods uroen på aktiemarkedet - have givet en bedre forretning.

Men en sådan historisk analyse giver Finn Østrup ikke mange penge for.

»Man må endelige ikke bruge den historiske udvikling til at forudse fremtiden,« lyder hans advarsel og påpeger, at en kapitalforvalter eksempelvis ikke må bryste sig af sit historiske afkast, uden at der samtidig er en formaning om, at det intet kan sige om det fremtidige afkast.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen