Berlingske Business

Kære akademiker, se her: Sådan får du det første job

Created
Morten Klinge og Cecilie Skjelmose er to af de mange, nyuddannede unge som søger job efter kandidaten.

Over hver fjerde nyuddannede kandidatstuderende er ledig inden for det første år, viser opgørelse. Ledige skal være bedre til at fortælle om, hvad de er gode til, og hvad de vil, lyder det fra karriererådgiver.

Forestil dig, at du har læst minimum fem år på universitetet. Inden da har du højst sandsynligt gået ti år i folkeskolen efterfulgt af tre år på en ungdomsuddannelse.

Efter sammenlagt 18 år i det danske skolesystem skal du endelig ud og arbejde.

Der er bare ét problem: Du kan ikke få et job.

Det er virkeligheden for mange nyuddannede kandidater, der vil ud på arbejdsmarkedet.

En ny opgørelse fra akademikernes a-kasse viser, at 28,1 procent af alle nyuddannede kandidatstuderende er ledige året efter, de har afsluttet uddannelsen.

Hos Magisterforeningen, der repræsenterer 49.000 kandidater og studerende inden for humaniora, naturvidenskab, samfundsfag og sundhedsvidenskab, er 36,8 procent ledig inden for det første år. Blandt djøf’ere er 27,2 procent ledige inden for første år. Sammen repræsenterer de fagforeninger over 137.000 kandidater og studerende.

Job

job

Se frem – ikke tilbage

Thomas Kantsø er chefkonsulent i Djøfs karrierecenter. Til dagligt rådgiver han studerende og nyuddannede om, hvordan man gør sig attraktiv over for arbejdsgiverne, når jobbet skal i hus. Han fortæller, at de fleste begår den fejl, at de taler om fortiden i stedet for fremtiden.

»Det vigtigste er, at du ved, du kan bidrage med noget i en virksomhed – at du ved, hvilke opgaver du kan løse for en virksomhed. At du ved, hvordan du kan skabe værdi for en virksomhed,« siger Thomas Kantsø.

»De studerende kan hurtigt begå den fejl, at de opremser alt det, de har lært på studiet. Det ved arbejdsgiveren godt. Det står i din titel. De vil gerne vide, hvordan du omsætter det til noget konkret på arbejdspladsen,« fortsætter han.

Ifølge ham ved de nyuddannede godt, hvad de kan på arbejdsmarkedet på trods af, at de endnu har deres første job til gode. Det er mere spørgsmålet om, hvordan de får det formuleret.

08BUSBrian-Sax-inde#2.jpg

»En del af de nyuddannede har aldrig haft studiejob, men de ved, hvad de har i deres faglige værktøjskasse, som de kan bruge til noget. Men man må også tænke på, at man byder ind med konkrete forslag til, hvordan du kan løse jobbet. Der er ikke nogle, der forventer det klare svar,« siger Thomas Kantsø.

Hvor meget betyder erhvervserfaring, når man skal søge sit første job?

»Jeg bliver altid lidt ked af det, når jeg skal sige det, fordi det er selvfølgelig hårdt for den kandidatstuderende, som ikke har noget studierelevant job. Men vi kan se, at hvis man har et studiejob, så har det meget stor betydning for, hvor nemt det er at komme i arbejde bagefter,« siger Thomas Kantsø.

Magisterforening fremhæver studiejob

Hos Magisterforeningen er formand Camilla Gregersen bekymret for den høje ledighed blandt nyuddannede kandidater.

»Der er en katastrofalt høj ledighed blandt de nyuddannede. Det er et kæmpe samfundsproblem. Folk kommer i arbejde, men det tager længere tid. Problemet er, at vi har så stor en gruppe med ledige nyuddannede kandidater, at man godt kan være bekymret,« siger Camilla Gregersen.

I september 2015 trådte fremdriftsreformen i kraft. Reformen skal blandt andet sørge for, at de studerende færdiggør deres uddannelse på kortere tid. Men reformen kan resultere i, at færre studerende har erhvervserfaring, når kandidaten er færdiggjort.

»Det skal være muligt at have et studiejob. Regeringens fremdriftsreform lægger pres på de studerende, og vi risikerer, at flere begynder at opgive studiejobbet,« siger Camilla Gregersen.

Spørger man rundt om i virksomhederne, oplever de en øget konkurrence i kampen om det gode studiejob, fortæller Thomas Kantsø.

Men erhvervserfaring, frivilligt arbejde og et godt gennemsnit kan alt sammen være ligegyldigt, hvis ikke man passer ind i virksomhedens kultur.

»In the end of the day, så får du jobbet, fordi du er den, du er. Fordi du har den rigtige attitude. Fordi du er en kollega, man gerne vil arbejde sammen med,« siger han.

Ledigheden blandt alle magistre ligger på 5,6 procent, mens ledigheden blandt djøf’erne ligger på 4,2 procent.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen