Berlingske Business

Ingeniører kørt bagud i årets lønræs

network engineer admin at data center
Arkivtoto. Ingeniørerne halter bagefter i en tid med voldsom ingeniørmangel. Foto:

Ingeniørerne halter bagefter i en tid med voldsom ingeniørmangel.

Jurister, magistre og farmaceuter har været langt bedre til at hive lønstigninger hjem på det private arbejdsmarked i år end ingeniører.

Det skriver Ingeniøren.

Mens Ingeniørforeningen IDAs privatansatte medlemmer i snit et steget 3,2 procent mod 3,9 procent i 2015, har privatansatte medlemmer af Djøf, DM og Pharmadanmark i år haft gennemsnitlige lønstigninger, der ligger mindst et procentpoint højere. Det fremgår af 2016-lønstatistikkerne fra de fire organisationer.

Leader hold meeting with his team

Umiddelbart virker det paradoksalt, at ingeniørerne halter bagefter i en tid med voldsom ingeniørmangel, mener Jørgen Stamhus, lektor med speciale i arbejdsmarked og løndannelse ved Aalborg Universitet:

»Det kommer bag på mig. Jeg ville forvente, at ingeniørernes lønstigningstakt var større end i hvert fald magistrenes. Det skyldes sandsynligvis, at den gruppe magistre, der optræder i statistikken, ikke tegner et helt retvisende billede af magistermarkedet,« siger han til Ingeniøren.

Ligesom magistrene har djøf'erne de seneste to år klaret sig dårligere til lønforhandlingerne end ingeniørerne. Men i år får de en gennemsnitlig stigning på hele 4,2 pct. Det skyldes muligvis, at den finansielle sektor går mod lysere tider, vurderer Jørgen Stamhus:

»Nu er bankkrisen overstået, og i takt med at konjunkturerne bedrer sig, vil jurister og økonomer, der arbejder her, trække sig op ad lønmæssigt.«

Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd (AR) i IDA, peger på, at det ikke nødvendigvis tegner et retvisende billede, når man sammenligner lønstatistikker, der er opgjort efter hver sin metode og på tværs af forskellige faggrupper.

mba_billed

Jørgen Stamhus deler hendes indvending. Alligevel mener han, at der kan være en pointe i at sammenligne akademikergruppers lønudvikling over et vist tidsrum:

»Når man præsenterer de foregående års resultater, giver det et billede af udviklingen. På den måde kan man se, om nogle grupper oparbejder et efterslæb i forhold til andre, selvom det er forskellige arbejdsmarkeder og brancher, de refererer til, og som har betydning for deres lønudvikling,« siger han.

Farmaceuterne tager årets højeste lønhop blandt de fire forbund, men det er knap så imponerende som i 2015. Og selvom ingeniørerne har den laveste lønstigning i år, har de klaret sig bedre end djøf?ere og magistre de foregående to år. Det er sandsynligvis en del af forklaringen på årets samlede resultat, mener Juliane Marie Neiiendam:

»Magistre og djøf'ere har noget at indhente, og hvem ved, hvad de andre grupper får til næste år. På den lange bane ved vi, at der bliver større og større behov for ingeniører, og derfor er det rart at se, at reallønnen er steget stabilt de seneste år,« siger hun.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen