Berlingske Business

Ingen politisk afklaring om kontanthjælp

Jobcenter København
-Arkiv- Foto:

Det gør politisk indtryk, at en stor del af landets jobcenterchefer vil udvide den såkaldte ungeydelse, så den gælder, til man fylder 30 år. Der er dog stadig uenighed, og det er uvist, hvor den bebudede reform lander.

Det er helt sikkert, at der kommer en reform af kontanthjælpssystemet, som skal flytte unge fra passiv forsørgelse til beskæftigelse eller uddannelse. Men det er endnu yderst uklart, hvornår reformen kommer, og hvad den konkret kommer til at indeholde.

Et af de mest omdiskuterede forslag er at udvide den såkaldte ungeydelse – som nedsætter kontanthjælpssatsen for alle mellem 18 og 25 år – så den fremover gælder for unge, til de fylder 30 år. Forslaget blev præsenteret for et år siden i Berlingske af Venstres arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs, og i dag indgår det som et centralt punkt for partiet forud for forhandlingerne med regeringen om en kontanthjælpsreform.

Opbakning fra jobcenterchefer

»Derfor er jeg glad for, at det får opbakning fra næsten halvdelen af landets jobcenterchefer. Det virker for unge under 25, og derfor er jeg overbevist om, at det også vil virke for dem under 30. Vi synes, det er at gøre folk en børnetjeneste at give dem dobbelt så meget i indtægt, hvis de er passive, som hvis de for eksempel er i gang med en uddannelse,« siger hun og foreslår det såkaldte uddannelsespålæg udvidet, så det også gælder, til man fylder 30 år.

For tiden arbejdes der i regeringen – med hjemsted i Beskæftigelsesministeriet – på et udspil til reformen. Enhedslisten har tidligere kaldt det »tåbeligt« og »en massakre« at udvide ungeydelsen, og lige nu tyder alt ifølge Berlingskes kilder da også på, at reformen laves sammen med Venstre. Liberal Alliance er også tilhængere af at nedsætte kontanthjælpssatsen for unge under 30.

»Men man skal ikke kun nøjes med det, for så er man stadig milevidt fra at have et hensigtsmæssigt kontanthjælpssystem. Ungeydelsen omfatter ikke forsørgere, og det er her, de helt store incitamentsproblemer ligger, for de har et markant højere rådighedsbeløb end enlige,« siger arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen.

Hos regeringspartiet de Radikale gør holdningen blandt landets jobcenterchefer indtryk.

»Men grundlæggende er vi imod en generel nedsættelse af satserne, for det er en meget sammensæt gruppe mennesker. Der er mange unge, der har ondt i livet, og som har andre problemer end ledighed. Vi kan på ingen måder afvise, at man for en del af gruppen kan justere satsen, men det er for tidligt at sige, og jeg er skeptisk overfor, hvor mange vi kan hjælpe på den måde,« siger arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq (R).

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen