Berlingske Business

Hun er blevet kaldt rotte, luder og dronningen af skraldespanden: »Måske havde en mand fået en anden behandling«

Pia Kjærsgaard. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Pia Kjærsgaard. Foto: Niels Ahlmann Olesen

Pia Kjærsgaard har overvejet, om en mand, der tog udlændingepolitikken op, måske ville have fået en anden behandling end hende selv. Hun er ked af, at ondskabsfuldheder indirekte er gået ud over familien undervejs i hendes politiske karriere.

I almindelighed har Pia Kjærsgaard ingen respekt for kvinder, der henviser til, at noget overgår dem, alene fordi de er kvinder. Det forhindrer ikke, at hun i enkelte tilfælde har overvejet, om en mand ville have fået samme behandling, som hun er blevet udsat for.

»Jeg er blevet kaldt rotte, luder, dronningen af skraldespanden. Og det er ikke pøbelen, der har svinet mig til. F.eks. har Carsten Jensen skrevet modbydelige og sexistiske ting om mig,« mindes Folketingets første kvindelige formand.

I 2002 spurgte forfatteren i Politikens kultursektion: »Går Pia Kjærsgaard i seng med marokkanere? Kan hun smage på en mands sæd, hvad han har drukket dagen før? Foretrækker hun at bruge kirketiden til gruppesex frem for at drage til Seem og høre pastor Søren Krarup prædike?«

»Jeg har overvejet, om en mand, der tog udlændingepolitikken op, måske ville have fået en anden behandling,« siger Pia Kjærsgaard, der er ked af, at ondskabsfuldheder indirekte er gået ud over familien undervejs i hendes politiske karriere.

Lone Træholt. Foto: Martin Dam Kristensen

Omvendt kan hun også udpege fordele ved at være kvindelig politiker i medierne:

»Hvornår får en mandlig politiker en forside på ugebladet Søndag? Der er også blevet taget mange billeder af mig mellem høje Kristian og Peter – det er simpelthen et godt billede,« siger hun med henvisning til Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og gruppeformand Peter Skaarup.

Smil og se sød ud

Da hendes karriere i Fremskridtspartiet begyndte, var hun omgivet af dominerende mænd, og da hun deltog i den første partilederrunde på TV, fik hun besked om at se sød ud og smile:

»Meningen var, at jeg skulle holde bøtte. Selvfølgelig overholdt jeg det ikke, men jeg gjorde, som om jeg var indforstået. Der tror jeg, kvinder er bedre til at få tingene igennem ved at spille med, men i virkeligheden tænke: Det kan du glemme. Det har mænd sværere ved.«

01BBMHelleT3-141945.jpg

Antifeminist

Pia Kjærsgaard mener, at kvinder generelt har mere intuition end mænd, og at det er sundt, når mænd og kvinder samarbejder. Hun oplever ikke, at hun selv har haft problemer i forhold til ligestilling, og vedkender sig at være »lidt anti-feminist«:

»Jeg gider ikke rigtig det der, hvor kvinder svinger sig op og taler kvindesag. Jeg synes naturligvis, at der skal være fuldstændigt lige vilkår. Som jeg oplever det, giver det sig selv. Vi skal selvfølgelig tale om det og have opmærksomhed på det, men tiden arbejder i den retning.«

Tiden har ikke kun ændret på kønsrollemønstret, siden hun trådte ind i politik, da hendes børn var vokset lidt til:

»Da jeg kom ind i politik som 36-årig, var jeg ung i den sammenhæng. I dag er debutalderen lavere, og jeg synes, det må være hårdt for både mænd og kvinder få den uforudsigelige hverdag i politik til at hænge sammen med små børn.«

I historiebogen

Pia Kjærsgaards udnævnelse til formand for Folketinget vakte ikke uddelt begejstring blandt kvindeorganisationer og feminister. Det ser hun stort på, med henvisning til at de ser på det politiske i stedet for at stå ved deres sag.

»Selv synes jeg, at det er spændende at være den første kvinde, fordi det går i historiebogen – men det er ikke noget, der betyder noget i det daglige.«

Det glæder hende også, at hun kan være rollemodel for andre:

»Mange unge siger til mig, at det er sejt, hvad jeg har opnået. Som ikke-akademiker og kvinde er jeg da glad for at kunne give andre et lille hip.«

01BBMBodil-Nyboe-Andersen#2.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen