Berlingske Business

Flere mænd end kvinder bliver ledige

Flere mænd end kvinder bliver ledige - 1
Det er især mænd, der bliver ramt af den stigende ledighed. Foto:

Med en drastisk stigning i antallet af ledige er den faldende arbejdsløshed med sikkerhed forbi. Ledigheden er steget til 1,9 procent fra oktober til november, og det er mændene, der ligger forrest i feltet.

Stigningen i ledigheden er større for mænd end kvinder. Mens kvindernes ledighed er steget med to procent fra august til november, er mændenes ledighed steget med hele 25 procent. Det viser dugfriske tal fra Danmarks Statistik.

”Det skyldes jo nok, at mændene er ansat i de konjunkturfølsomme erhverv. De arbejder i de sektorer som i første omgang viser tegn på stigende ledighed. Omvendt er kvinder relativt set ansat i den offentlige sektor, hvor der ikke nogen reaktion på konjunkturernes ændring,” siger cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian.

Tidligere har kvindernes ledighedsprocent ellers ligget omkring 1 procentpoint over mændenes. Samtidig er ledigheden steget til 1,9 procent fra oktober til november i alt. Det svarer til 52.000 personer.

”Den stigende ledighed er desværre endnu en påmindelse om den meget dystre situation som dansk økonomi befinder sig i. I går fik vi tal der viste, at virksomhederne ikke har set mere pessimistisk på den økonomiske situation i de seneste 10 år, end de gør netop nu,” siger cheføkonom i Handelsbanken, Jes Asmussen.

Unge ofre
Tallene viser desuden, at ledigheden er steget generelt for alle aldersgrupper. Mest markant er stigningen dog blandt de alleryngste på arbejdsmarkedet. De 16-29-årige dækker over den mest markante stigning på 21 procent.

”Stigningen for den unge gruppe er også pæn, men der er ikke nogen entydig forklaring. Det kan dog være et tegn på, at en lang række virksomheder overvejer at neddrosle snarere end at opskalere. Det går ud over de unge, der skal ind på arbejdsmarkedet fra endt udannelse,” vurderer Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank.

Ifølge Nykredit Markets skal de unge heller regne med, at det nye år kommer til at blive lettere end de sidste måneder af 2008.

”I første halvår bliver ledigheden knap fordoblet til omkring 92.000 personer, og ved årets udgang vurderer vi, at et ledighedsniveau på 120.000 personer er realistisk. Stigningen fortsætter i 2010, men dog med mindre kraft,” kommenterer Jakob Legård Jakobsen, der er chefanalytiker i Nykredit Markets.

Heller ikke vurderingen fra Handelsbanken tegner på lysere tider.

"Vi forventer således, at ledigheden allerede inden udgangen af 2009 vil være mere end fordoblet i forhold til dagens niveau, det vil sige bevæge sig over 100.000 lerdige, og at vi i 2010 kan se ledigheden bevæge sig op imellem 150.000 til 200.000 personer," oplyser Jes Asmussen, der er cheføkonom hos Handelsbanken.

 
Læs også:

Fem typer du ikke skal ansætte

Se tøjet der skader din karriere

Er dit job i fare?

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen