Berlingske Business
17:07Pandora og Vestas fik høvl på rød aktiedag

Farvergade-sag koster København mere end 100 millioner kroner

Københavns Kommune taber Farvergade-sag
I dette hus i det indre København snød Københavns Kommune både staten og ledige, slog Landsretten fast i den såkaldte Farvergade-sag i december. København har nu anket dommen. Foto:

Snyd. I al ubemærkethed er regningen for det klare nederlag til København i den såkaldte Farvergade-sag vokset. Den samlede regning for sagen overstiger nu 100 mio. kroner. Først i det nye år vil kommunen tage stilling til en eventuel anke til Højesteret.

Københavns Kommunes ulovlige spekulation i millionrefusioner fra staten kommer til at koste de københavnske skatteydere mere end 100 mio. kroner. Det står klart, efter at en klar dom i landsretten tidligere i december slog fast, at det var i strid med reglerne, da Københavns Kommune trods interne advarsler valgte at hæve den højeste refusion fra staten i forbindelse med et skrabet jobtilbud i et jobcenter i Farvergade.

Dommen var et klart nederlag til kommunen, der sagen igennem har hævdet, at alle regler blev overholdt og derfor stævnede Arbejdsmarkedsstyrelsen, der havde tilbageholdt 60 mio. kroner i refusion for Farvergadejobcenteret. Kommunen har selv i en pressemeddelelse oplyst, at sagen koster 60 mio. kroner, men den samlede regning for nederlaget overstiger langt det beløb. Det fremgår af et såkaldt "teknisk ændringsforslag", som Københavns Borgerrepræsentation vedtog 13. december 2012.

Først og fremmest skal København vinke farvel til 60,2 mio. kroner i for meget uberettiget refusion for 2008 og 2009, og kommunen skal derudover betale en advokatregning på 5,9 mio. kroner plus sagens omkostninger på 1,5 mio. kroner.

Men kommunen skal derudover også betale 33,4 mio. kroner tilbage i for meget opkrævet refusion for 2010, hvilket bringer de kendte udgifter for sagen op på 101 mio. kroner indtil videre. At den samlede regning overstiger 100 mio. .kroner er kommunen gået stille med, og det forarger Rasmus Jarlov, der er politisk leder for de Konservative i borgerrepræsentationen.


- Det her er endnu et eksempel på, at man forsøger at skjule de ubehagelige oplysninger for offentligheden, siger Rasmus Jarlov, der sammen med resten af borgerrepræsentationen først til januar skal tage stilling til, om nederlaget i landsretten skal ankes.

Afventer en advokatvurdering

- Vi er nødt til at afvente en advokatvurdering af mulighederne for at vinde sagen, inden vi tager stilling til, om vi skal anke. Det betyder ikke, at vi tager ansvar for den måde, som aktiveringen er foregået på. Man kørte løs og skaffede de københavnske skatteydere en regning på mere end 100 mio. kroner trods interne advarsler. Den situation burde kommunen aldrig have bragt sig selv i, konstaterer Rasmus Jarlov med henvisning til, at topfolk i beskæftigelses-og integrationsforvaltningen i København var blevet advaret om problemerne med lovligheden af Farvergade.

Det var en samlet borgerrepræsentation, der stod bag stævningen mod staten, efter at kommunens advokater i Horten og beskæftigelses-og integrationsforsvaltningen havde vurderet, at man havde en god sag i landsretten: 

 - Det svækker vores tillid til forvaltningen, at de har vurderet så meget forkert forud for en retssag. De udtalte sig skråsikkert om, at de var sikre på at vinde sagen. 

- De tabte med et brag, siger Rasmus Jarlov, der nu vil bede beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev ( R) og overborgmester Frank Jensen ( S) om en forklaring på, hvordan kommunen kunne fejlvurdere sagen så voldsomt.Carl Christian Ebbesen, Dansk Folkepartis politiske leder og gruppeformand på Københavns Rådhus, kritiserer i skarpe vendinger kommunens håndtering af sagen.

 - Jeg skal jo kunne stole på, at de borgmestre og embedsmænd, som sidder på dette område, laver de rigtige vurderinger. Det er jeg selvfølgelig ked af, at man ikke har været skarpere på her, og at sagen nu ender med at koste de københavnske skatteydere mere end 100 mio. kroner, siger Carl Christian Ebbesen, der undrer sig over, at kommunen ikke er gået mere offensivt ud med den samlede regning for sagen: - Tallene må frem i lyset. Vi skal have afdækket alle sider af denne sag. Det nytter ikke noget, at man forsøger at putte tallene ned i nogle bilag på side 12. Det her er et kæmpe beløb for Københavns Kommune. Det er en naturlig konsekvens, at dommen også får konsekvenser for 2010, men man skal ikke forsøge at skjule noget,« siger han.

Anna Mee Allerslev ønsker ikke at kommentere sagen, men hun får opbakning fra venstrefløjen på Københavns Rådhus: - Det kommer ikke som noget chok for mig, at vi også skal betale for 2010, når sagen blev tabt. Jeg har støttet, at man lavede denne her retssag, og nu må vi sammen tage stilling til, om vi skal anke, siger socialborgmester Mikkel Warming ( EL).

I beskæftigelses-og integrationsforvaltningen mener man ikke, at man har forsøgt at hemmeligholde det reelle omfang af regningen for sagen.


Pengekrav blev sænket

- Det er vigtigt at holde fast i, at afgørelsen fra Østre Landsret alene vedrørte årene 2008 og 2009, skriver Thomas Thellersen Børner, direktør i forvaltningen, i et skriftligt svar til Berlingske.Han peger på, at Arbejdsmarkedsstyrelsen tilbage i december 2010 oprindeligt krævede 390 mio. kroner tilbage fra kommunen fra den skrabede aktivering i Farvergade og en række andre aktiveringstilbud i kommunen.Siden lykkedes det imidlertid kommunen at dokumentere, at reglerne var overholdt alle andre steder end i Farvergade. Det var derfor kun konstruktionen i Farvergade, som landsretten underkendte.

- For netop to år siden startede Arbejdsmarkedsstyrelsen med at ville have 390 mio.kroner tilbage fra os, men det endelige krav lød altså på 60 mio. kroner, blandt andet efter at vores advokater gik ind i sagen. Nu er det så op til politikerne i Københavns Borgerrepræsentation, om landsrettens afgørelse skal ankes til Højesteret. Det tager de først stilling til i slutningen af januar. Hvis de beslutter at anke sagen, må vi se, hvad Højesteret siger.
Hvis ikke, så følger det naturligt, at vi også skal tilbagebetale cirka 33 mio. kroner for aktiviteter i 2010. Men det ved vi først til januar, siger Thomas Thellersen Børner.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen