Berlingske Business

»Der går ikke lang tid, før man må krølle to do-listen sammen«

14BUSMichael-Scroeder.jpg
»Den grønlandske finanslov indeholder færre nuller, men den er mindst lige så kompliceret,« vurderer Michael Schrøder, der har arbejdet syv år på Grønland, inden han fik sin stilling i det danske udenrigsministerium. Foto: Niels Ahlmann Olesen

Michael Schrøder havde egentlig kun regnet med at være i Grønland i et års tid. Han nåede imidlertid at tjene det grønlandske selvstyre i syv år og få to børn, inden han vendte hjem til Danmark.

Der gik ikke lang tid, efter at Michael Schrøder afleverede sit økonomispeciale i 2006 til, at han skulle føre tilsyn med en prøveboring til en potentiel guldmine for det grønlandske Råstofdirektorat.

»Pludselig skulle jeg stå dér i en gul refleksvest sammen med kontorets ingeniør og vurdere, om afstanden til helikopteren var reglementeret, og om brændstoffet blev opbevaret forsvarligt. Jeg blev ret hurtigt kastet ud i nogle opgaver, som stillede store krav til en nyuddannet akademiker,« siger Michael Schrøder.

Grønland

Springet fra økonomistudiet til den grønlandske virkelighed var uden tvivl stort; til gengæld oplevede Michael Schrøder, at han hurtigt kom meget tæt på den politiske proces, og at afstanden fra problem til politisk løsning er betydeligt kortere på Grønland. Erfaringer, han nu trækker på i sin stilling i Udenrigsministeriet.

Pludselig skulle jeg stå dér i en gul refleksvest sammen med kontorets ingeniør og vurdere, om afstanden til helikopteren var reglementeret, og om brændstoffet blev opbevaret forsvarligt.

Michael Schrøder, økonomi, ansat i Grønland i syv år
DEL CITAT

Efter endt uddannelse tog Michael Schrøder oprindeligt til Nuuk for at besøge sin kæreste, som skrev speciale. Han havde ingen bolig eller udsigt til et job, men i løbet af tre uger fik han ansættelse i statsadministrationen og en bolig med i kontrakten.

Regentparret i Grønland

Et år blev til syv

I 2009 fik Grønland sit selvstyre, og samme år blev Michael Schrøder ansat som specialkonsulent i Finansdepartementet, hvor hans otte timer lange arbejdsdag især bestod af udarbejdelsen af finansloven med fokus på infrastruktur.

»Arbejdsdagen begynder på mange måder ligesom her. Der går bare ikke ret lang tid, før man bliver nødt til at krølle sin to do-liste sammen,« siger Michael Schrøder og fortsætter: »Til gengæld er livet som børne­familie i Grønland mere forudsigeligt og ukompliceret. Børnene blev afleveret i gå­afstand fra, hvor vi boede, og da der ikke er så mange blinkende lygter og tivoli, bliver man heller ikke så let stresset.«

Krise, karriere og modning - 1

Gennem sin tid oplevede han både det grønlandske selvstyre vokse frem, og at hans egen afdeling voksede til 25 personer – med ministerens kontor for enden af gangen.

»Jeg har stor respekt for de meget loyale og engagerede nøglepersoner, der arbejder der, og jeg har fået en masse hands on-erfaring,« siger Michael Schrøder:

»Man bliver hurtigt involveret i kernen af problemstillingerne eller et sagsområde og sidder ikke med delproblemer eller et lille hjørne. Det er der ikke ressourcerne til.«

05TILZigler.jpg

Michael Schrøder har efterfølgende oplevet, at hans meget løsningsorienterede tilgang også bliver værdsat herhjemme.

Som en af de største ulemper ved tilværelsen i Grønland fremhæver Michael Schrøder, at verden bliver meget lille.

En meget lille verden

»Ud over at Nuuk er verdens mindste hovedstad, brugte vi hele feriebudgettet på at rejse til Danmark for at besøge familien. På den måde får man ikke set ret meget andet af verden,« siger Michael Schrøder.

30BUSPix-Anna.jpg

De faglige erfaringer blev belønnet med en stilling i Udenrigsministeriet, hvor Michael Schrøder i dag arbejder med den danske finanslov. Han bor i dag i Greve, og Jeep-turen på vej til arbejde er skiftet ud med 45 minutters pendlertid. Han afviser bestemt ikke, at han på et tidspunkt vender tilbage til Grønland og håber for det grønlandske selvstyre, at det ikke kun er helt unge akademikere, der søger lykken i den nordligste del af riget.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen