Berlingske Business

Chefer må godt kontrollere bijobberi

Chefer må godt kontrollere bijobberi - 1
Modelfoto: Colourbox

Det er ok at træde ind på privatlivets domæne, hvis medarbejderne bijobber i fritiden og er trætte og uoplagte på jobbet, mener flere læsere på Business.dk.

Det er en lederopgave at holde styr på, at alle medarbejderne fokuserer på virksomhedens opgaver. Derfor er det også i orden, at en leder blander sig i medarbejdernes fritid, hvis de har taget en ekstra tjans ud over de 37 timer, hvis bijobberiet påvirker det »rigtige« job.

Emnet »Må chefen blande sig i, om medarbejderne bijobber« var op til diskussion på Business.dk. I det konkrete tilfælde var det er åbenlyst, at medarbejderen, Jan, ændrede opførsel og blev træt i arbejdstiden, fordi han havde fået en ekstra tjans som avisbud, inden han mødte på jobbet.

Den efterfølgende debat handlede om, hvorvidt chefen kunne tillade sig at blande sig i medarbejdernes fritidsjob. Et emne, der bliver skiftet ud hver uge i forbindelse med den ugentlige debat »Ugens Dilemma« fra Ledernes Hovedorganisation, hvor et ledelsesproblem bliver diskuteret. Næsten 400 læsere deltog i debatten. 48 procent stemte for at lederen får en snak med Jan om at være mere omhyggelig med sit arbejde i fremtiden. Som leder ville de ikke blande sig i Jans fritidsinteresser, så længe det ikke går ud over det »rigtige« job.

34 procent ville bede Jan om at sige sit ekstrajob mod at tilbyde ham et ekstra job mod overarbejdsbetaling.

Drop avisjobbet
Ifølge ledelsesrådgiver Michael Uhrenholt fra Ledernes Hovedorganisation, handler debatten først og fremmest om at slå fast, at Jan plejer at være er en god og generelt stabil medarbejder.

I det tilfælde vil Michael Uhrenholdt som leder tage Jans problemstilling seriøst. Det nytter ikke at ignorere de problemer, som Jan har i forhold til sin økonomiske situation. Han mener desuden, at lønnen ved at gå med aviser næppe kan måle sig med aflønningen for Jans hovederhverv i den internetbaserede boghandel. Af samme grund til han derfor forslå Jan at droppe avisjobbet.

»I stedet kan lederen tilbyde ham ekstra timer i boghandlen,« lyder rådgiverens vurdering.

På den måde kan lederen nemlig udnytte den ekstra ressource til at få afviklet eventuelt overarbejde i afdelingen, som kan have hobet sig op i løbet af den travle juleperiode. Derudover er det vigtigt, at teamlederen og medarbejderen indgår en klar aftale for fremtiden, der sikrer, at fejl som følge af træthed ikke opstår igen. Virksomheden lever trods alt af sine kunder.

»Som leder skal man sikre en forventningsafstemning leder og medarbejder imellem. Dermed kunne man måske i dette tilfælde have undgået, at situationen overhovedet var opstået. Hvis Jan med det samme havde fortalt sin teamleder om de økonomiske problemer, som fyringen af hans kone havde medført, ville det have sikret en forståelse for – eller måske ligefrem en løsning på – problemerne, inden det gik ud over Jans arbejdsindsats,« siger han.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen