Berlingske Business

Chefer er blinde for projekternes strategiske potentiale

Antonio Nieto-Rodriquez
Antonio Nieto-Rodriquez Foto:

Projektledelse fylder forsvindende lidt i bevidstheden hos den øverste ledelse, konkluderer Antonio Nieto-Rodriquez, forsker og international ekspert i projektledelse. Konsekvensen er spild af ressourcer, manglende effektivitet og tab af markedsandele.

For Antonio Nieto-Rodriquez voksede paradokset, desto dybere han undersøgte det. På trods af, at strategisk udnyttelse af projekter i hans øjne er hovednøglen til vækst og fremgang, stod det klart for ham, at projekter enten blev ignoreret eller nød ganske beskeden opmærksomhed fra topledelsens side i mange større virksomheder.

Det hang blandt andet sammen med, at projektledelse blev anset for en overvejende teknisk disciplin, et felt for tekniske akademikere og it-eksperter. Det påvirkede topledelsens syn på projekter i en uheldig retning.

CIPLA-OUTLOOK/

»Topledelsen manglede en grundlæggende forståelse af, hvordan de forbandt de enkelte projekter med virksomhedens overordnede strategi. De tillagde ikke udviklingen af projektkompetencer nogen nævneværdig betydning. De manglede en systematisk proces og organisering, hvor de mange nye projektforslag kunne undergå diskussion, prioritering og beslutning, før de blev sat i værk. Og endelig undlod de i vis udstrækning at overvåge projekternes udvikling undervejs,« forklarer han.

Det konflikteløse projekt er en utopi, men hvis projektledere husker at lede opad, kan mange konflikter tages i opløbet.

03BUSPix-Sheela-150735.jpg

Antonio Nieto-Rodriquez satte sig for at undersøge og forstå årsagerne til, at så mange overså vigtigheden af projektledelse som kernen i at føre den overordnede strategi ud i livet. Det ledte til en vifte af mulige forklaringer, hvoraf han hæfter sig ved følgende med forbehold for, at der er brancher, der betydeligt forstår værdien af projektledelse bedre end andre:

»De fleste topledere har aldrig modtaget undervisning i projektledelse, da langt hovedparten af de toneangivende business-skoler ikke har projektledelse som en del af deres MBA-uddannelser. I de vigtigste ledelsesmagasiner er projektledelse fraværende og desuden har projektledelse aldrig været et ”fancy” emne eller noget, der var forbundet med prestige. De store ledelsesguruer som Taylor, Drucker og Porter beskæftiger sig ikke med projektledelse, og så retter ledere som regel deres opmærksomhed mod mere ansete emner som strategi, marketing, innovation og senest digitalisering.«

.

Hvorfor er opmærksomhed om projektledelse så vigtigt for en organisation?

”Man kan opdele organisationer i to dimensioner. Den ene er den daglige drift fokuseret på effektivitet og kortsigtede gevinster. Den anden er forandring, projekter der ændrer virksomheden og er forudsætningen for at tilføre værdi på længere sigt. Tidligere kunne man opnå succes med effektivitet i den daglige drift, men i dag vil få organisationer overleve, medmindre de er i stand til at forandre sig hurtigt og få eksekveret på deres idéer, hvilket hovedsageligt sker via projekter. Det er derfor vitalt i omskiftelige tider at mestre projektledelse.”

Stone man

Hvilke konsekvenser har det, hvis topledere ikke tillægger projektledelse afgørende betydning?

»Der sker som regel det, at antallet af projekter vokser. Det er let at lancere nye projekter, når der ikke er nogen kontrol. Bemærk, at ofte har man end ikke overblik over antallet af igangværende projekter. Mængden af fejlslagne projekter vil vokse. Nylig forskning anslår, at omkring 20 procent af ressourcerne går til spilde. I et længere perspektiv vil organisationen have vanskeligt ved at overleve, som det skete med Kodak, Swiss Air, Kuoni og Blackberry.«

Ser du nogen tegn på ændringer i tilgangen til projektledelse i virksomhederne?

»Ja, der sker forbedringer. Det seneste år er der sket en signifikant stigning i antallet af business-skoler, der har projektledelse på programmet.  Og alene her i år har jeg været inviteret ud for at undervise i og forbedre eksekveringskompetencer hos ledelsen i 17 internationale virksomheder. Vi ser organisationer, der investerer i et stærkt netværk af projektledere til at gennemføre de vigtigste strategiske indsatser.«

KimK

Og hvad ser du som den største gevinst ved den udvikling?

»Det giver den øverste ledelse muligheden for at etablere et fuldt overblik over organisationens projekter, og hvad de hver især skal bidrage med i forhold til de strategiske mål. De kan gribe ind i tide og annullere projekter, når forudsætningerne ændrer sig. Og endelig er det at lede strategiske projekter en fortræffelig måde at identificere fremtidige ledere. Ser vi længere ud i fremtiden, bliver projektledelse uden tvivl en kernekompetence i vore samfund.«

Antonio Nieto-Rodriquez er blandt hovedtalerne til konferencen Ledelse der styrker 2017, som afholdes den 7. december i IDA-huset i København. Han er forfatter til flere bøger om projektledelse, herunder den anerkendte ”The Focused Organization.” Antonio Nieto-Rodriquez har en MBA fra London Business School og underviser jævnligt på uddannelsesinstitutioner ligesom han skriver til en række internationale magasiner.

Oprindeligt bragt på universe.ida.dk.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen