Berlingske Business

Beskyttelse af arbejdsmiljørepræsentanter sat på prøve

Mettemsuen
Mette Klingsten, advokat. Foto:

Københavns Byret har i en ny dom rokket ved den almindelige opfattelse af, hvilken beskyttelse der gælder for arbejdsmiljørepræsentanter på det private arbejdsmarked, som ikke er omfattet af en overenskomst.

Arbejdsmiljørepræsentanter er ifølge arbejdsmiljøloven beskyttet i deres arbejde på samme måde som tillidsrepræsentanter inden for »vedkommende eller tilsvarende faglige område«. Langt de fleste tillidsmænd nyder en særlig beskyttelse mod opsigelse, idet de kun sagligt kan opsiges, hvis der foreligger »tvingende årsager« til opsigelsen.

Beskyttelsen af tillidsrepræsentanter går således videre end den sædvanlige vurdering af, om en opsigelse er »saglig« i henhold til f.eks. funktionærlovens § 2 b.

20BUSMette-Hubschmann-Bred.jpg

Den konkrete sag handlede om en akademisk uddannet IT-medarbejder, der var arbejdsmiljørepræsentant hos en privat arbejdsgiver, som ikke havde indgået en overenskomst, der dækkede medarbejderens arbejde. Medarbejderen var derfor som udgangspunkt alene beskyttet mod afskedigelse i medfør af funktionærlovens regler.

Da medarbejderen blev afskediget på grund af samarbejdsvanskeligheder, rejste hun krav om forlænget opsigelsesvarsel og godtgørelse i kraft af den særlige beskyttelse, som hun mente gjaldt for hende som arbejdsmiljørepræsentant i henhold til arbejdsmiljøloven. Arbejdsgiveren bestred imidlertid, at der fandtes en overenskomst, som gjaldt på et tilsvarende område, idet der ikke findes landsdækkende overenskomster, der dækker IT-arbejde på det private arbejdsmarked.

Byretten lagde i sin dom vægt på, at medarbejderen var akademiker, og at de overenskomster, medarbejderen pegede på som gældende for »tilsvarende« områder, enten gjaldt for specifikke virksomheder, var gældende inden for bestemte områder af arbejdsmarkedet eller omfattede ikke-akademikere.

På den baggrund slog byretten fast, at der ikke fandtes en overenskomst på et tilsvarende område for medarbejderen, og der gjaldt derfor ikke et krav om, at opsigelsen af hende skulle være begrundet i tvingende årsager. Byretten slog samtidig fast, at der ikke kunne udledes et generelt krav om »tvingende årsager« af arbejdsmiljøloven.

Medarbejderen var således alene omfattet af beskyttelsen mod afskedigelse i funktionærlovens § 2 b.

Klingsten

Dommen er interessant, fordi den fastslår, at der ikke gælder et generelt krav om tvingende årsager i forbindelse med opsigelse af arbejdsmiljørepræsentanter, hvis ikke en sådan beskyttelse følger en overenskomst, som medarbejderen enten er omfattet af, eller som gælder på et »tilsvarende« område.

Dommen fastslår endvidere, at der stilles visse krav til, hvad der forstås som »tilsvarende«, og vil således kunne få betydning for især akademikere i private virksomheder, da disse sædvanligvis ikke er omfattet af en overenskomst.

Medarbejderens faglige organisation har anket dommen, og det bliver interessant at se, om landsretten kommer frem til samme resultat som byretten. Arbejdsgivere bør under alle omstændigheder være opmærksomme på reglerne, når man påtænker at opsige tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter og medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer.

Københavns Kommune taber Farvergade-sag

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen