Berlingske Business

Arbejdsløsheden falder

Arbejdsløsheden falder - 1
Ledigheden faldt fra juni til juli med 200 personer omregnet til fuld tid og korrigeret for sæsonudsving. Foto:

Højst overraskende faldt arbejdsløsheden en lille smule i juli, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Renoveringspuljen kan være årsagen. Men økonomerne venter nye stigninger senere på året. (Senest opdateret kl. 9.58)

Økonomerne havde ventet en stigning i arbejdsløsheden på flere tusinde i juli. Men hvad skete der? Arbejdsløsheden faldt – højst overraskende.

Faldet er ikke stort, på bare 200 personer. Men det er første gang i mere end et år, at ledigheden ikke stiger. Først på året har der ellers været hop i arbejdsløsheden på som 10.000 eller mere endnu i enkelte måneder.

Der er dog 1.600 flere i juli, som er blevet aktiveret, og som ikke tæller med i tallene for arbejdsløse danskere.

Økonom: Rigtigt gode nyheder

Cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian siger i en kommentar til tallene, at ”der er tale om rigtigt gode nyheder for dansk økonomi.”

”Selv om ledigheden overrasker positivt, så er der ingen tvivl om, at det danske arbejdsmarked fortsat er under pres - vi oplever også her den værste krise i efterkrigstiden. Heldigvis var udgangspunktet inden krisen satte ind usædvanligt godt, og selv om ledigheden altså fortsat stiger, så er niveauet fortsat moderat,” siger han.

De fleste økonomer venter fortsat, at ledigheden vil stige til 130.000 personer ved udgangen af 2009 og til over 150.000 til næste år.

Et maskeret fald

Christian Hilligsøe Heinig, der er chefanalytiker i Sydbank, siger at de nye tal er en positiv overraskelse.

”Men der er næppe tvivl om, at dagens tal maskerer en underliggende stigning i ledigheden. For det første steg antallet af personer i aktivering. For det andet er der særdeles stor usikkerhed i forbindelse med feriesæsonen, hvilket er med til at sløre det underliggende billede af ledighedsudviklingen,” siger han.

Chefanalytiker Anders Matzen fra Nordea peger på, at det især er inden for byggeriet, at der er kommet færre arbejdsløse. Det kan hænge sammen med renoveringspuljen, som delte 1,5 milliarder kroner ud til danske boligejere og lejere.

”Men også vi tror, at den aktuelle stabilisering i ledigheden er en midlertidig pause. Tilbageslaget i dansk økonomi har været så dybt, at virksomhederne fortsat har brug for at reducere omkostningerne ved at skære i antallet af medarbejdere,” siger Anders Matzen .

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen