Berlingske Business

Wallenberg skærer i udbyttet

Wallenberg skærer i udbyttet - 1
Jacob Wallenberg, bestyrelsesformand i Wallenberg-familiens holdingselskab, vil skære i udbyttet på grund af et milliardtab. Foto:

Investor AB, der er den mægtige svenske Wallenberg-families holdingselskab, vil skære i udbyttet efter milliardtab.

Investor AB tabte alene i fjerde kvartal 15,6 milliarder svenske kr., eller 10,6 milliarder danske kr. Det skete fordi, at værdien af selskabets investeringer faldt til 115,3 milliarder svenske kr. fra 155,2 milliarder svenske kr. i slutningen af 2007. Samlet set fik Investor et underskud i 2008 på næsten 37 milliarder svenske kroner.

Det betyder, at Investor skærer udbyttet fra 4 svenske kr. til 0,75 kr. pr. aktie. Og det er et signal om, at gigantvirksomheder som Ericsson, ABB, Astrazeneca, Atlas Copco og storbanken SEB måske også vil skære i udbyttet. Det er nemlig virksomheder, som Investor har væsentlige aktieposter i. Og Investor lægger ikke skjul på, at det må anses for fornuftigt i øjeblikket at holde på pengene, frem for at give dem til aktionærerne som udbytte.

Investorchef spår fortsat hårde tider
Börje Ekholm, der er adm. direktør for Investor, advarer i investeringsselskabets årsberetning om, at der også er hårde tider forude.

"Vi tror ikke, at den nuværende konjunkturnedgang kan sammenlignes med noget af det, vi har oplevet de seneste årtier. Vi mener, at det er nødvendigt at planlægge med en alvorligere nedgang. Alt andet bør være en positiv overraskelse," skriver Börje Ekholm, der fortsætter:

"Forbrugerne har brugt alt for meget i flere år, hvilket har resulteret i en lang periode med lav opsparing. Selv om det er mest tydligt i USA, gælder det i stort omfang også i Europa."

Udbytter kan blive nedsat i andre Wallberg-selskaber
Investor er primært kendt for at være holdingselskabet for Nordens mest indflydelsesrige erhvervsfamilie, Wallenberg-familien, der i dag har Jacob Wallenberg som overhoved og bestyrelsesformand for Investor.

Derfor kan beslutningen om at sænke udbyttet og de bekymrede forventninger til fremtiden også betyde, at en række af de selskaber hvor Investor og Wallenberg-familien har væsentlig indflydelse, også vil vælge at skære i udbyttet.

"Bestyrelser er nødt til at sikre at et selskab kan overleve gennem en potentiel dyb og langvarig lavkonjunktur. I dag, i modsætning til for få måneder siden, er aktiemarkedet klar over at en stærk finansiel position er en strategisk fordel, og at sænke eller måske helt stoppe udbytter er en billig måde at styrke balancen på," sagde Börje Ekholm i dag, ifølge Nyhedsbureauet Bloomberg.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen