Berlingske Business

Verdens største børsnotering: Her er programmet

09BUSHenrik-Poulsen--DONG-1.jpg
Overskrift
Henrik Poulsen, DONG
09BUSDONG-Wiinblad-133358.jpg
Overskrift
Claus Wiinblad Aktiechef ATP.
09BUSDONG-Specht-Bruun-1332.jpg
Overskrift
Michael Specht Bruun, Goldman Sachs (uden briller).
09BUSBUSINESS-134200.jpg
Overskrift
Harald Grøn Nordea
09BUSDONG-Thune-133106.jpg
Overskrift
DONG Energy bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen

DONG Energy bliver formentlig verdens største børsnotering i 2016, og Finansministeriet kan glæde sig over en markedsværdi i underkanten af 100 mia. kr. Berlingske Business følger noteringen tæt hele dagen på Business.dk, og hvis du selv følger med hjemme fra sofaen, så er her en guide til noteringen.

Tidsplanen

8.30: DONG serverer lidt ekstra morgenmad for sine ansatte, og så holder ledelsen et par taler for at markere den historiske dag. Hele festivitassen finder sted i koncernens hovedkontor i Gentofte.

9.00: Fondsbørsen åbner, og knap 73 mio. DONG-aktier sendes på børsen. Det er en relativt beskeden andel af DONG, der sættes til salg på den første dag - faktisk er det kun 15 pct., hvilket er noget nært det laveste på hele Københavns Fondsbørs. Det bliver i øvrigt topchef Henrik Poulsen og bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen, der trykker på noteringsknappen i fællesskab.

9.05-9.30: Direktør for Københavns Fondsbørs, Bjørn Sibbern, livekommenterer den første udvikling i DONG-aktien og give lidt perspektiv på eventuelle kurssvingning.

09:30-10.00: Efter noteringen bliver det givet håndtryk, klappet skuldre og minglet mellem de inviterede, der vil omfatte alt fra embedsmænd til bankfolk og journalister.

10:00-12.00: Thomas Thune Andersen og Henrik Poulsen begynder medierundturen og giver interviews til de fremmødte aviser og TV-kanaler.

12:00-17.00: Arrangementet hos DONG slutter ved middagstid, men særligt for investeringsbanken Morgan Stanley er der mere at gøre i løbet af dagen. De næste 30 dage frem er banken nemlig såkaldt stabiliseringsagent, hvilket betyder, at Morgan Stanley kan ligge og støtteopkøbe DONG-aktier »med henblik på at understøtte markedskursen på de Udbudte Aktier på ethøjere niveau end det, der ellers ville være gældende,« som DONG skriver i sit prospekt.«

17:00: Fondsbørsen lukker og DONGs første dag som børsnoteret aktie er dermed overstået.

Christian Levin

Sådan gik det de andre på dag 1)

Der sker kun ganske få børsnoteringer i Danmark, men som hovedregel er der et godt afkast at hente på førstedagen. Sådan er det gået for fire udvalgte aktier på den første handelsdag:

Scandinavian Tobacco Group: 0 pct.

Pandora: +25 pct.

OW Bunker: +20,6 pct.

ISS: +14 pct.

Dongeren

Dem skal du holde øje med

I løbet af dagen vil det flyde over med billeder og video fra DONG børsnoteringsarrangement. Hvis du undrer dig over, hvem manden ved børsknappen er, så får du her de vigtigste personer til dagens arrangement.

Henrik Poulsen:

DONGs topchef siden 2012. Har drevet selskabet igennem en massiv turnaround, og så står han til at tjene omkring 20 mio. kr. på noteringen af energikæmpen.

Thomas Thune Andersen:

Formand i DONG siden 2014. Thomas Thune Andersen har en fortid i Maersk og blev valgt ind som formand efter den spegede kapitaludvidelse.

Rasmus Lønborg:

Kontorchef i Finansministeriet og krumtappen i hovedaktionærens frasalg af DONG-aktier. Finansminister Claus Hjort Frederiksen kommer ikke til Gentofte til børsnoteringen, så Lønborg er Statens mand i det nordsjællandske.

Michael Specht Bruun:

Managing Director og investeringsansvarlig for Goldman Sachs i Norden. Michael Specht Bruun har siddet med i børsnoteringskomitéen og var den eneste Goldman-ansatte, der mødte op til DONGs generalforsamling.

Harald Grøn:

Nordea sidder tungt på børsnoteringer i Norden og i spidsen for DONGs M&A-gruppe står danske Harald Grøn. Nordea har som den eneste nordiske bank været såkaldt Joint Global Coordinator, så Grøn har været en stor del af noteringen.

Claus Wiinblad:

ATPs chef for danske aktier, Claus Wiinblad, er her, der og alle vegne. ATP kommer til at tjene fedt på investeringen i DONG, og som medlem af bestyrelsen i energiselskabet kan Wiinblad godt tage en del af æren.

Dong Energy

DONG ordbogen

 

Det kan ikke være helt let af navigere i lingoen i energiverden eller i DONG Energy for den sags skyld. Nedenfor er en række udtryk fra DONG-ordbogen, der måske kan hjælpe på forståelsen:

iPod: Nej, det er ikke en musikafspiller. Projektet med at børsnotere DONG er gået under navnet Project iPod. Det formodes at være et kløgtigt ordspil på sammenskrivningen af IPO og Dong. Point til den bankmand, der fandt på det.

Project Pacer: Startskuddet til børsnoteringen i dag var Project Pacer, som i korte træk var Henrik Poulsens plan for at genoprette DONGs økonomi. Pacer omfattede også kapitalindsprøjtningen i DONG og er derfor blevet en noget omdiskuteret plan.

Dong Energy vil børsnoteres allerede til sommer

Oda: Kodeordet intern i DONG for den strategiske gennemgang af olie- og gasforretningen. Oda endte med, at DONG beholdt forretningsbenet.

IPOC: Står for IPO Comitée, som er gruppen af aktionærrepræsentanter, der har børsnoteret DONG. Thomas Thune Andersen var formand, og alle store aktionærer var repræsenteret.

DONGs vej til børsen

Det har længe været planen, at det halvstatslige energiselskab DONG Energy skulle børsnoteres. Første forsøg blev gjort i 2008, men blev aflyst på grund af uroen på de finansielle markeder.

I forbindelse med flere politiske forlig og senest med kapitaludvidelsen i DONG blev det endnu engang gjort klart, at DONG skulle forsøges børsnoteret.

I september 2015 præsenterede ledelsen i selskabet så sin såkaldte køreplan frem mod børsnoteringen, der gjorde sig mest bemærket ved at lancere et såkaldt strategisk review af DONGs olie- og gasforretning. Denne gennemgang endte i status quo, da DONG besluttede sig for at beholde divisionen i koncernen.

DONG skulle efter planen børsnoteres inden første kvartal 2017, men ledelsen havde en ambition om at være børsnoteringsparat hurtigst muligt, hvilket altså blev 9. juni 2016.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen