Berlingske Business

Usædvanligt revisorangreb på fejl i G4S-regnskab

Regnskab
Sikringskoncernen G4S' regnskab for 2014 er udsat for skarp kritik fra selskabets nye revisor. G4S er med sine 623.000 medarbejdere en af verdens største virksomheder. Sikkerhedskoncernen har hovedkontor i London, men havde tidligere tætte relationer til Danmark. Foto: Darren Staples/Reuters

Sikringskoncernen G4S, der er børsnoteret i København, fremlagde i 2014 et årsregnskab, der var så fyldt med fejl, at eksperter kalder det overraskende. G4S nedtoner.

Revisionshuset PwC retter et usædvanligt hårdt angreb på KPMG for selskabets tidligere revision af sikringsselskabet G4S, der er børsnoteret i København.

PwC retter en stribe fejl i det netop udsendte årsregnskab for 2015. Eksperter mener, at det er en højst usædvanlig kritik, mens G4S ser det som små regnefejl og ikke forventer, at det sker igen.

epa03309929 A G4S security guard at a temporary military camp in

G4S har hovedkontor i London, men har tidligere haft tætte forbindelser til Danmark. Selskabet, der fortsat er børsnoteret i København og har flere danske investorer, er en af verdens største arbejdsgivere med 623.000 ansatte.

I forbindelse med sidste uges årsregnskab har selskabet skiftet revisor, så det nu er PwC, der står for at revidere regnskabet, mens det var KPMGs opgave i 2014.

USA

Kritikken vækker bekymring

Og det er betydelige fejl, PwC har fundet i de tidligere regnskaber. PwC oplister en lang række centrale nøgletal, der var fejlagtigt opgjort i 2014-regnskabet. Blandt andet blev egenkapitalen beregnet til at være på 970 millioner pund ved udgangen af 2014, men er i det seneste regnskab ændret til være på 922 millioner pund. Det er ændring på 48 millioner pund eller næsten en halv milliard kroner.

Selskabet skriver, at blandt andet goodwill har været opgjort forkert. Goodwill er den ekstrapris, der bliver betalt for et opkøb i forhold til aktiverne.

»Et antal af fejl er blevet identificeret ved beregningerne af goodwill ved nogle handler,« skriver G4S i regnskabet.

De mange fejl i de tidligere regnskaber er uhørte, mener Lau Svenssen, der er aktieanalytiker hos Aktieinfo og har gennemgået G4S’ tal.

»Det er ikke godt det her, og ingen seriøs investor bryder sig om at opleve det her,« siger Lau Svenssen.

Han er bekymret over, at PwC blandt andet kritiserer forgængeren for ikke at følge op på de forhold, som KPMG krævede, at selskabet ændrede i tidligere regnskaber.

11BUSThomas-Hofman-Bang-181.jpg

Ud over ændring i egenkapitalen er der i det seneste regnskab mindre ændringer af stort set alle vigtige nøgletal i 2014-regnskabet, herunder indtjeningen, pengestrømmen og balancen.

Kristian Godiksen, aktieanalytiker i SEB, siger, at det skaber tvivl om G4S, og at de mange rettelser kan komme til at påvirke aktiekursen.

»Det her er meget uheldigt og noget, man helst ikke ser. Det rykker grundlæggende ikke på vores syn på G4S, men kan øge risikoen yderligere, og det går i sidste ende ud over prissætningen af aktien,« siger Kristian Godiksen.

Også hans kollega Michael Vitfell-Rasmussen fra ABG deler den opfattelse. Han mener, at G4S har en uheldig tradition med også tidligere at have haft for mange uklarheder i regnskaberne.

»Det er usædvanligt, men jeg vil næsten sige, at det er forventeligt i det her selskab. Man kan vælge at skyde skylden på selskabet eller på revisoren. Jeg tror, at investorerne giver selskabet skylden og ikke i så høj grad mener, at det er KPMGs problem,« siger Michael Vitfell-Rasmussen.

G4S nedtoner fejlene

G4S selv nedtoner de mange fejl, der nu er kommet frem fra 2014-regnskabet. I en e-mail til Berlingske skriver selskabets presse­afdeling, at G4S mener, at der er tale om mindre korrektioner.

pix-Region Sjælland

»Vi har instrueret vores nye revisor om at foretage en omfattende gennemgang af vores reporter og revision af hele gruppen. Det har resulteret i en begrænset ændring af 2014-resultaterne, hvoraf ingen af ændringer påvirker den fremtidige værdiskabelse,« hedder det.

Selskabet vurderer, at fremtiden vil medføre, at der vil optræde færre fejl end tidligere.

»Den forbedrede operationelle kontrol, som vi har gennemført, betyder, at det øger sandsynligheden for, at det ikke sker igen,« skriver presseafdelingen.

KPMGs britiske del, der har stået for revisionen af G4S, ønsker ikke at kommentere udtalelserne i regnskabet.

»Vi har ikke været involveret i revisionen i 2015, og det er derfor ikke muligt at kommentere de konklusioner, der er kommet,« skriver en talsperson fra KPMG i London i en e-mail.

G4S har historisk haft tætte forbindelser til Danmark. Virksomheden har rødder tilbage til København-Frederiksberg Nattevagt, der blev stiftet i 1901. I 2000 fusionerede det britiske, men dengang dansk ejede Group 4 med danske Falck, og virksomheden fik navnet Group 4 Falck og en daglig ledelse i København med Lars Nørby Johansen som administrerende direktør.

Efter at selskabet i 2004 blev lagt sammen med britiske Securicor, blev hovedkontoret rykket til London.

Herfra mislykkedes selskabet blandt andet med et stort opsat forsøg på at overtage danske ISS i 2011.

Rettelse

I første version af denne artikel blev ordet »unqualified« fejlagtigt oversat fra engelsk til dansk til »ukvalificeret«. Det er ikke korrekt. Ordet betyder i revisorsprog »uden forbehold«. Artiklen er derfor opdateret.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen