Berlingske Business

USA-aktier: Aktiemarkedet officielt i korrektion efter store kursfald

349461494.jpg
Lige for tiden peger pilen kun én vej for de amerikanske aktier, og det er ikke opad.

Det amerikanske aktiemarkeds voldsomme udsving fortsatte torsdag, hvor endnu et kraftigt kursfald bekræftede, at de ni års konstante stigninger er kørt af sporet og afløst af en korrektion.

De rystede investorer, der har været pisket rundt af voldsom turbulens, må se i øjnene, at såvel S&P 500 som Dow Jones er i et korrektionsområde, idet begge er faldet mere end 10 pct. siden den 26. januar.

Kursudsvingene fortsætter fredag morgen, hvor futuresmarkedet svinger kraftigt.

S&P MED MINUS PÅ 3,8 PCT

Torsdag lukkede S&P 500-indekset med et minus på 3,8 pct. til 2581,00. Dow Jones-indekset sluttede med et tab på 4,2 pct. til 23.860,46, mens Nasdaq endte med en indeksdrop på 3,9 pct. til 6777,16.

Omsætningen var, som de foregående dage, igen usædvanlig høj, idet mere end 10 mia. aktier skiftede hænder.

Fredag morgen fortsætter den nervøse udvikling i futuresmarkedet, der startede positivt for derefter at falde 0,5 pct. Men ved 5.30-tiden er stigningerne på knap 0,4 pct.

Torsdag markerede sig som endnu en volatil dag, i en uge der indledtes mandag med det største fald i S&P 500 i mere end seks år, og som siden har haft kraftige svingninger.

»Støvet har langt fra lagt sig endnu, og jeg tror, at både købere og sælgere forsøger at finde ud af, hvor markedet i virkeligheden er på vej hen. Jeg vil tro, at det fortsætter i de næste par handelssessioner - ligesom for at få alt skyllet ud,« siger senior management partner Jonathan Corpina fra Meridian Equity Partners i New York til Reuters.

KORREKTION VAR VENTET

En korrektion har længe været ventet af investorerne, da markedet er steget til rekord efter rekord uden ophør.

De store kursfald blev katalyseret af bekymringer over stigende inflation og fortsat stigende obligationsrenter, som blev udløst af den amerikanske jobrapport fra sidste fredag. Sideløbende har der været med pres fra en voldsom afvikling af handler forbundet med eksponering mod en fortsat lav volatilitet.

SAMTLIGE INDEKS I MINUS

Der var kursfald i samtlige 11 undersektorer i S&P 500. De hårdeste ramte sektorer var finans- og informationsteknologi med fald på henholdsvis 4,5 pct. og 4,2 pct.

Siden toppen blev nået den 26. januar, har S&P 500-indekset mistet 2490 mia. dollar i markedsværdi ifølge S&P Dow Jones Indices.

Aktiemarkedets barometer over nervøsiteten - VIX-indekset - afspejlede udviklingen i de store aktieindeks med en stigning på godt 20 pct. hen over handelsdagen til 33,5. Det er tre gange gennemsnittet over det seneste år.

»Det vi ser, er fortsat bekymring over rentestigningen og over værdisætningen på aktiemarkedet,« siger Chris Zaccarelli, investeringschef i Independent Advisor Alliance i North Carolina, til Reuters.

De store kursfald er smittet af i aktieoptionsmarked, hvor handelsvolumen er blevet skruet op i indeværende uge. Yderligere stigning vil sandsynligvis vise sig, når kontrakterne for februar nærmer sig udløb i næste uge.

»Mange investorer er blevet tvunget til at indgå positioner, der enten skal afvikles eller rulles længere fremad,« siger optionschef Jon Cherry fra Northern Trust Capital Markets i Chicago til Reuters.

/ritzau/FINANS

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen