Berlingske Business

Ugens aktietip: Aktierally i USA og defensive danske aktier

USA-STOCKS/
New York Stock Exchange Foto:

Markederne har tydeligvis svært ved at finde ud af, hvad der skal ske herfra, skriver AktieUgebrevets Morten W. Langer.

USA er ved at udsende signal om aktierally, Europa er afventende

Markederne har tydeligvis svært ved at finde ud af, hvad der skal ske herfra. Efter det første Trump rally på aktiemarkederne er der stigende erkendelse af, at der meget vel kan følge en masse ulykker med i kølvandet på de højere obligationsrenter og en markant styrket USD.

Vi holder øje med 10.800 for den tyske DAX Future, som er et afgørende pejlemærke. De seneste uger er dette niveau blevet testet flere gange, uden at det er lykkedes at bryde op gennem det. For det toneangivende amerikanske S&P indeks er det kommende aktierally allerede ved at blive skudt i gang, med et brud op gennem den tidligere top i 2200.

Billede

Men husk at følge sektorrotationen, for nogle brancher stiger og andre brancher falder

I den aktuelle situation er det dog farligt kun at se på udviklingen i det overordnede aktieindeks. Med de forventede Trump effekter er der nemlig ved at blive sat nogle helt nye dagsordener, som vender op og ned på tidligere opfattelser af muligheder og risici i den globale økonomi. Ser man på de amerikanske aktier har vinderne de seneste to uger været industri og finans. Taberne har været forsyning og stabile forbrugsvarer. Den seneste uge har vinderne væretindustri (igen), cykliske forbrugsvarer og energi. Den store taber har været health care. Generelt er der altså indikationer på, at investorerne trækker ud af de mere sikre defensive aktier – og over i mere konjunkturfølsomme aktier.

Runevadd

Danske aktier dumper på grund af mange defensive aktier i C20 indeks

Det kan ramme mange af de stabile danske C20 aktier, hvorimod det burde favorisere aktier som A.P. Møller Mærsk, FLSmidth og DSV. De to førstnævnte var da også blandt kursvinderne i den forgange uge, og det kan fortsætte et stykke tid endnu, hvis denne sektorrotation fortsætter. Generelt ser vi risiko for, at det danske aktiemarked den kommende tid underperformer i forhold til de fleste udenlandske markeder. Ifølge MSCI’s opgørelser har danske aktier faktisk over både den seneste måned og de seneste tre måneder været tæt på det ringeste marked i Europa. På tre måneders sigt er forklaringen i høj grad nedture i Novo Nordisk.

GULF-ECONOMY/

Men danske aktier kan hurtigt blive populære igen

Når aktiemarkederne igen begynder at fokusere mere på risici end på Trump festen, er der grund til at tro, at de danske aktier vil komme tilbage på de store investorers ønskeliste. Selvom udsigterne for aktiemarkederne umiddelbart er lyse, bygges der også nogle nye store risikofaktorer op: For det første de stigende obligationsrenter, som godt nok tog en pause i sidste uge. Det gav lidt ro på – på aktiemarkederne. Fortsætter renterne op, kan det potentielt ødelægge den gode stemning på aktiemarkederne.

For det andet den styrkede US dollar, som umiddelbart er godt for europæiske og danske virksomheder – men dårligt for USA’s eksportvirksomheder. Endelig kan eventuelle protektionistiske tiltag fra Trumps hånd også blive negativt modtaget af markederne, fordi det kan udløse en kædereaktion af toldmure og handelshindringer. Samlet set er det dårligt for den globale økonomi.

Bankaktierne begunstiges fortsat af forventning om højere renter

Blandt Midcap aktierne var nogle af de eneste vindere den forgangne uge bankaktier. Som bekendt udgør de lave renter et kæmpeproblem for bankernes indtjeningsevne. Men det vil højere renter ændre på, fordi det giver grundlag for at øge udlånsrenten, mens indlånsrenterne kan holdes mere i ro. Det vil give grundlag for en udvidelse af rentemarginalen. Og samtidig vil overskydende likviditet kunne placeres mere gunstigt. Indtil videre er det dog kun de lange renter som er steget, mens de korte renter, som styres af centralbankerne, fortsat er underdrejet.

MODTAG 3 UDGIVELSER AF ØKONOMISK UGEBREV FORMUE GRATIS!

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen