Berlingske Business

Ugebrev spår: Kortsigtet aktiekorrektion forude

pix - us trader - biz
De seneste ugers vigende tendens på det amerikanske aktiemarked vidner om, at der helt kortsigtet var hårdt brug for en korrektion ned og afvikling af de ekstremt overkøbte tilstande på aktiemarkedet, skriver Aktieugebrevet. Foto:

Den negative stemning på det amerikanske aktiemarked er en konsekvens af usikkerhed i markedet om, hvad den amerikanske centralbank melder ud til september om opbremsning af opkøbene af amerikanske statsobligationer, skriver Aktieugebrevet.

Aktiekommentar: De seneste ugers vigende tendens på det amerikanske aktiemarked svarer til vores tidligere udmeldte forventninger om, at der helt kortsigtet var hårdt brug for en korrektion ned og afvikling af de ekstremt overkøbte tilstande på aktiemarkedet.

Det makroøkonomiske billede er markant bedre end for blot en måned siden, med bedre økonomiske nøgletal fra Kina, Europa og USA. Mens det amerikanske aktiemarked de seneste uger har vist svaghedstegn, har det toneangivende tyske DAX faktisk holdt skansen overraskende flot. Der er ellers næsten altid en parallel udvikling i europæiske aktier, der følger tæt i kølvandet på det styrende amerikanske aktiemarked. Denne samvariation ser ud til at være brudt for tiden, og det er et vigtigt signal, når man skal tolke udviklingen på aktiemarkederne. Vi ser den negative stemning på det amerikanske aktiemarked som en direkte konsekvens af usikkerhed i markedet om, hvad den amerikanske centralbank melder ud medio september om opbremsning af opkøbene af amerikanske statsobligationer for 85 mia USD hver måned. Obligationsrenten fortsætter med at tordne op, og fredag fik den endnu et kraftigt ryk opad.

Fortsat stigning i obligationsrenten

Den stigende obligationsrente forventer vi vil fortsætte, med mindre der kommer meget ringere makroøkonomiske nøgletal. Vi kan dog godt se for os, at Steen Jakobsen fra Saxo Bank får ret i at den aktuelle optimisme om USA’s økonomi begynder at tone ud i løbet af det kommende halve år. Det vil antageligt betyde, at FED alligevel ikke bremser de månedlige obligationsopkøb, hvorved obligationsrenten igen vil falde en del, mens aktiemarkederne vil få ny positiv energi.

Faktisk er det sandsynligt, at aktiemarkederne under alle omstændigheder begynder at stige igen indenfor en måneds tid, når der kommer mere klare signaler. Alternativet - nemlig en fortsat bedring af amerikansk økonomi - vil nemlig løfte virksomhedernes salg og overskud, og det vil selvfølgelig være godt for aktierne.

Risikoen er altså, at den næste måneds usikkerhed vil give grundlag for flade eller vigende aktiemarkeder, som bør ses som en købsmulighed, der skal anvendes til at omgruppere aktieporteføljen til et nyt aktierally. Man kan selvfølgelig aldrig udelukke, at der kommer nye ulykker ind fra sidelinjen, borgerkrig i Ægypten med øget geopolitisk uro i Mellemøsten og højere oliepriser, nye kriser i nogle af de statsgældsramte sydeuropæiske økonomier, eksempelvis Spanien, Grækenland og Italien eller finansielle chok i store finansvirksomheder, som følge af den stigende obligationsrente.

Men den europæiske statsgældskrise synes indtil videre at være solidt inddæmmet. Indikatoren for konkursrisiko i den europæiske banksektor, Itraxx Financials, ligger på det stærkeste niveau i mere end fem år, og det betyder, at der ikke ses de store finansielle risici for bankerne lige foreløbig. Omkring optimismen om europæisk økonomi er det værd at bemærke, at der er ved at ske en stabilisering af nedture, og at der kan være lang vej til egentlig solid økonomisk vækst på 2-3 % årligt.

Om en uges tid kommer foreløbige Flash PMI for erhvervstilliden i de europæiske lande, og disse tal vil blive ekstremt spændende. De vil sige noget om, hvorvidt sidste måneds positive PMI data var en enlig svale – eller om der er en varig bedring på vej. Vores bundlinje er, at vi ikke forventer nogen stor nedtur på aktiemarkederne på seks måneders sigt. På én måneds sigt kan der være øget nervøsitet og vigende aktiekurser. Tilbagefald kan anvendes til trinvis opkøb eller omgruppering i porteføljen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen