Berlingske Business

Tyske aktier har kæmpet sig op af et stort sort hul

Tyske børs
Billeder fra den tyske børs i Frankfurt.

Efter at være startet året ud i frit fald på 20 procent, er det tyske aktieindeks DAX ved at være tilbage ved sit udgangspunkt for 2016. Men aktiefesten fortsætter næppe.

Det var nærmest et blodbad. Halvvejs gennem februar havde Deutscher Aktienindex (DAX) tabt næsten 20 procent af sin værdi, sammenlignet med da nytårsraketterne bragede på nattehimlen.

DAX, der består af de 30 største tyske virksomheder, som handles på børsen i Frankfurt, sluttede 2015 i kurs 10.743 - men da lavpunktet ramte den 11. februar var kursen nede på 8752.

Siden da er det dog gået fremad, og selvom der har været flere nedture i løbet af 2016 – særligt panikreaktionen i dagene efter Breixit i juni kastede kursen ud i et stort fald – er det store indeks nu løftet til et niveau, der nærmer sig det man så, da året blev skudt ind med krudt og champagne.

Ifølge Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, har en række ting haft betydning, men særligt én faktor har været afgørende for at DAX er steget henover højsommeren og den tidlige sensommer: Prisfastsættelsen af de tyske aktier. Det såkaldte foward P/E-forhold, der fortæller hvor meget aktien koster sammenlignet med dens forventede afkast, er på cirka 13 for DAX, hvilket Per Hansen kalder »moderat til lavt sammenlignet med andre«.

USA-STOCKS/

Derfor har mange af dem, der investerer globalt, gerne ville købe DAX-aktier, fordi afkastet er relativt højt, hvis man kigger på markedet som ét hele. Samtidig har de lave renter fået stadig flere til at se bort fra obligationer, fordi det forventede afkast ved disse falder når renten går mod bunden.

Derfor er der i højere grad blevet skelet mod aktier:
»Investorerne har kigget efter markeder, hvor aktierne har fået stryg, og markeder, der er fornuftigt prisfastsat. Her springer Tyskland i øjnene på begge parametre,« siger Per Hansen.

Usikkerhed og olie

Årsagen til at indekset var blodrødt i starten af året skyldes en kombination af usikkerhed og faldende oliepriser, fortæller Henrik Drusebjerg, som er chefstrateg i Carnegie Investment Bank. Særligt udsigten til en stribe rentehævninger fra Den Amerikanske Centralbank i løbet af 2016 og skuffende nøgletal fra de største økonomier i Europa såvel som USA og Kina skabte stor usikkerhed overalt på aktiemarkederne:

»Væksten var begyndt at bremse lidt op, og den amerikanske centralbank sagde, den ville hæve renten fire gange i år. Så alle sad med åben mund og forstod ingenting,« siger Henrik Drusebjerg, der påpeger at ikke kun det tyske aktiemarked blev ramt, men det gjaldt alle.

Billede

Siden fulgte dog nye nøgletal, der viste, at om end de måske ikke var, som man kunne have ønsket sig, så var det heller ikke starten på en ny recession.

Samtidig kunne chefen for den amerikanske centralbank, Janet Yellen, fortælle, at der alligevel ikke var en firedobbelt rentestigning undervejs – maksimalt én eller to i løbet af 2016, fortæller Drusebjerg, der mener, at det var med til at vende aktietendens og sende kursen opad.

På vej mod loftet

Det er dog særligt siden starten af juli, DAX-indeksets værdi er klatret stejlt. Men selvom DAX er steget med cirka 10 procent over de seneste 30 dage, mener hverken Per Hansen eller Henrik Drusebjerg, at de vækstrater fortsætter året ud.

En fortsat stigning på 2-5 procent henover resten af 2016 peger Drusebjerg på, mens Per Hansen mener at markedet måske kan forventes at stige med 3-4 procent inden vi igen skal skrive et nyt tal bagerst på datoen.

»2016 bliver ikke husket som noget godt aktieår. Jeg tvivler meget på, at der er 10 procent endnu at hente i DAX, så selvom der måske er et par procent at hente, så er det ikke sådan, at jeg vil råde nogen til at jagte DAX-aktier i en forhåbning om at de 20 procent, som markedet er steget siden det var på lavpunktet, kun er starten,« siger Per Hansen.

Global uro uden effekt

Tværtimod mener investorøkonomen at 2016 vil blive husket som et år med meget international uro. Noget, der traditionelt kan smitte af på kurserne, men kun hvis det er meget store ting, forklarer Henrik Drusebjerg:

»Hvor horrible begivenheder det end er for de involverede og deres pårørende, så må vi bare konstatere, at de ikke har nogen økonomisk effekt – og dermed heller ikke nogen effekt på aktiemarkedet,« siger Drusebjerg om de mange terrorangreb, der har været i 2016 samt kupforsøget i Tyrkiet. Han kalder også reaktionerne i kølvandet Brexit i juni for overdrevne:

»Mange investorer har måtte erkende, at bare fordi briterne takkede nej til at være med i EU, så går verden ikke i stå. De har ikke aktiveret artikel 50 endnu, så for nu er alt som det plejer«.

pix: dvs

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen