Berlingske Business

Tirsdagens aktier: Novo strøg til bunds i stillestående indeks

RB PLUS Otte selskaber trækker skattelæsset
Foto:

Novo Nordisk fik bekymrende inspiration fra et konkurrentregnskab og strøg mod bunden af tirsdagens C20 Cap-indeks, der samlet set klarede sig gennem en nyhedsmæssig fredsommelig dag med beherskede bevægelser omkring status qou og med de store banker som modvægt til Novo i den positive ende af indekset.

Ved lukketid lå indekset i 995,76 svarende til et fald på marginale 0,2 pct. i forhold til mandagens slutniveau.

- Det startede jo fornuftigt i Europa, men det er nu faldet lidt tilbage, og vi ligger en lille spids dårligere i Danmark, konstaterer aktiestrateg i Formupleje Otto Friedrichsen i en kommentar til tirsdagens aktiemarked.

Han ser eftermiddagens svækkelse af dollar efter skuffende nøgletal som forklaring på den sene tilbagegang i Europa.

- Noget af det, der har klaret sig fornuftigt, er banker og finans. Vi ser en opsving i renterne, vi ser en stejling af rentekurven, og vi ser regnskaber, der overrasker i forhold til forventningerne, forklarer han om baggrunden for den særlige fremgang til den europæiske banksektor.

Herhjemme steg Danske Bank 1,0 pct. til 178,40 kr., mens Jyske Bank-aktien blev løftet 1,2 pct. til 282,80 kr. Nordea-aktien fulgte lidt nølende efter med en stigning på 0,5 pct. til 64,55 kr.

For Nordea gør der sig det særlige vilkår gældende, at Nykredit har sænket sin anbefaling af aktien til "hold" fra "køb" og reduceret kursmålet til 71 kr. fra 78 kr. Storbanken offentliggør sit regnskab for første kvartal tidligt onsdag morgen.

Helt i toppen af eliteindekset sluttede Vestas med en stigning på 1,4 pct. til 436 kr. uden baggrund i selskabsspecifikt nyt.

Novo Nordisk-aktien drattede 2,6 pct. til 362 kr. og placerede sig i bunden af C20-indekset.

Amerikanske Eli Lilly, der er en stor konkurrent til Novo Nordisk på markedet for diabetespræparater, leverede en negativ overraskelse, når det kom til salget af diabetesmidler i første kvartal.

Salget af det hurtigtvirkende insulin Humalog faldt til 606,3 mio. dollar på verdensplan og skuffede dermed klart i forhold til analytikerforventningerne, som lød på 730,1 mio. dollar ifølge estimater indsamlet Bloomberg News.

I første kvartal sidste år solgte Humalog for 684 mio. dollar.

Det er pres på priserne, der har dæmpet salget af Humalog, oplyste Eli Lilly, og det kan være ildevarslende for Novo Nordisk frem mod det danske selskabs regnskab for første kvartal fredag.

- Faldet for Novo er også en af årsagerne til, at det danske C20 klarer lig lidt dårligere set i forhold til resten af Europa, konstaterer Otto Friedrichsen.

Også for FLSmidth var der konkurrentnyt. Svenske Atlas Copco, der ligesom det danske ingeniørselskab leverer udstyr til den globale mineindustri, gav i sit kvartalsregnskab udtryk for, at vilkårene for minemarkedet fortsat er svære, og ordrevolumenen for udstyr faldt en del sammenlignet med sidste år.

FLSmidth-aktien faldt 0,9 pct. til 266,10 kr.

For Novozymes, der faldt 1,4 pct. til 309,60 kr., og Chr. Hansen, der tabte 0,6 pct. til 405,60 kr., bød tirsdagen på branchenyt fra den amerikanske kemikoncern Dupont, som kom ud af første kvartal med et markant bedre ordinært overskud per aktie end ventet ifølge Bloomberg News.

Omsætningen endte også bedre end ventet i perioden. Men den hollandske ingrediens- og kemikaliekoncern DSM overraskede til gengæld negativt på omsætningen, men positivt på driftsoverskuddet i selskabets første kvartal.

Finanshuset Mirabaud Securities løftede sit kursmål for Carlsberg til 545 kr. fra 485 kr., mens anbefalingen blev fastholdt på "sælg". Carlsberg-aktien steg 0,4 pct. til 631,50 kr.

Tirsdagens mest spektakulære aktiebegivenhed blev Tue Mantonis exit som topchef i Bang & Olufsen. Han afløses 1. juli af Henrik Clausen, der kommer fra Telenor.

Både Tue Mantoni selv og B&O's bestyrelsesformand, Ole Andersen, afviste over for Ritzau Finans, at der er tale om en fyring. I stedet er det direktøren selv, der har valgt at trække sig tilbage fra posten, forklares det.

Chefskiftet kostede B&O-aktien et tab på 3,5 pct. til 69 kr.

Exiqon holder fast i toplinjen, men må se et rundt nul på bundlinjen blive til underskud. Går salget af selskabet til en hollandsk opkøber igennem, vil det desuden trække bundlinjen endnu mere i minus, fremgik det af kvartalsregnskabet for første kvartal tirsdag. Aktien faldt 0,6 pct. til 17,70 kr.

Også Grønlandsbanken kom med regnskab, hvor forventningerne blev fastholdt, og overskuddet efter skat faldt til 21,5 mio. kr. fra 25,2 mio. kr. Aktien faldt 0,7 pct. til 596 kr.

Ejendomsselskabet Nordicom er i gang med at undersøge mulighederne for at gennemføre en restrukturering - herunder er selskabet i dialog med en mulig investor, blev det tirsdag oplyst. Aktien steg 20,2 pct. til 2,20 kr.

/ritzau/FINANS

 

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen