Berlingske Business

Tilsynet advarer private mod at snyde med aktier

Med en netbank er det blevet nemt for private at manipulere med aktiekurser, og der kan være gode penge at hente på kort tid ved at snyde systemet med strakshandler. Problemet er bare, at det er ulovligt og meget nemt for myndighederne at afsløre.

Finanstilsynet konstaterede i 4. kvartal 2008 flere nye sager om kursmanipulation, hvor private investorer misbruger netbankernes strakshandelssystemer til a t opnå en økonomisk gevinst, og det får tilsynet til at advare mod at falde for fristelsen:

Investorer afsætter nemlig tydelige "elektroniske spor", og både Finanstilsynet, OMX og bankerne har automatiske overvågningssystemer, der slår alarm, når der sker forsøg på kursmanipulation, lyder det advarende i Finanstilsynets kvartalsnyt.

Risikoen for at blive opdaget er meget høj, og samtidig viser retspraksis, at domstolene ser med stor alvor på overtrædelser af forbudet mod kursmanipulation. I den halve snes sager, der er afgjort siden 2005, er der i flere af tilfældene idømt ubetingede fængselsstraffe på 30-40 dage. I en enkelt sag blev en investor idømt ubetinget fængsel for en sag, hvor hans gevinst var 820 kr.

Kursmanipulation sker som regel i mindre aktier med lav omsætning, hvor selv små ordrer kan føre til relativt store kursudsving. Et typisk eksempel er, at investoren lægger en lille købsordre ud til en kurs, der er højere end markedskursen. Umiddelbart efter sætter investoren sin egen beholdning af den samme aktie til salg, og derved "tvinger" han banken til at købe til den kunstigt høje kurs, idet strakshandelssystemet køber og sælger til de bedste kurser, der stilles i markedet. Herefter sletter investoren sin egen købsordre. Resultatet er altså, at investoren har fået solgt sine aktier til en kunstigt høj kurs ved at snyde banken.

- Når det gælder kursmanipulation er det vigtigt at holde sig for øje, at retshåndhævelsen ikke finder sted ud fra en vurdering om størrelsen af gevinsten, men ud fra et ønske om at sikre tilliden til markederne. Investorerne skal kunne have tillid til, at information om gennemførte handler og afgivne handelsordrer giver et korrekt billede af udbud, efterspørgsel og kursen på værdipapiret, skriver Finanstilsynet.

I øjeblikket er der cirka 10 sager af denne type på vej til politiet og domstolene.

RB-Børsen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen