Berlingske Business

Svag norsk krone presser Danmark

olie
Foto:

Det er dårligt nyt for dansk økonomi, at den norske krone er raslet ned og nu er billigere end den svenske krone. Det er de store prisfald på olie, der presser Norge ned i fart og sender den norske krone på rutschetur.

Den norske krone rasler ned. Siden foråret 2013, hvor den danske krone kostede mere end én dansk krone, er der tale om en nedtur på voldsomme 22 procent. Men den norske krone er de sidste dage også faldet så meget, at den nu er billigere at købe for danskere end den svenske krone.

Det er første gang i mere end 20 år, at der på denne måde er blevet byttet om på rollerne, så den norske krone nu er billigere end den svenske. Kursen på bare 0,78 danske kroner for én norsk krone er tilmed den laveste siden 2009, hvor den norske krone faldt stort under finanskrisen.

NORWAY-ECONOMY/

Nedturen for den norske krone hænger sammen med flere ting, men vigtigt er, at den norske centralbank, Norges Bank, torsdag overraskende renten med 0,25 procent point til 0,75 procent. De signalerede samtidig, at flere rentedyk kan være på vej og at renten sandsynligvis vil falde til omkring 0,6 procent i tredje kvartal næste år og forblive under én procent helt frem til slutningen af 2018.

Det er i kølvandet på olieprisens store dyk, og de store pengepolitiske lempelser i både Sverige og hos Den Europæiske Centralbank (ECB), at den norske centralbankdirektør, Øystein Olsen, har sat renten ned.

Finanspolitisk råderum

Den norske regering har også sagt, at de vil bruge mere end tidligere annonceret af den næsten 6.000 milliarder kroner store oliefond, på at sætte mere skub i væksten.

De store norske olieselskaber har skåret mere end 20.000 job væk inden for det sidste år, hvilket har sendt arbejdsløsheden op på det højeste niveau siden 2006.

»Vi har en del problemer lige nu, men vi skal ikke være alt for pessimistiske. Vi har masser af råderum til at lempe finanspolitikken i modsætning til mange andre lande. Samtidig ser vi allerede nu, at den svage krone stimulerer andre dele af norsk økonomi uden for oliesektoren,« udtalte Øystein Olsen forleden.

Landsholdet træner i dag i Oslo. Norske flag overalt på stadion.

Det er så meget som 16 procent, som den norske krone er faldet med over for euroen og den danske krone, alene inden for det sidste år. Det har sendt inflationen i Norge op, så kerneinflationen nu ligger på 2,9 procent, hvilket er pænt over målet hos Norges Bank, der hedder 2,5 procent. Øystein Olsen har tilmed sagt, at inflationen sandsynligvis vil ligger over bankens mål mindst frem til staten af 2017. Men lige nu det åbenbart vigtigere for den norske centralbank, at få sat mere skub i væksten end at holde inflationen nede, fordi en mere alvorlig afmatning ellers risikerer at true forude.

Lavere vækst

Den norske centralbank venter kun, at den økonomiske vækst i Fastlandsnorge, hvor der ses bort fra aktiviteterne i Nordsøen, bliver på 1,25 procent i år og næste år og 2,0 procent i 2017. Sidste år var væksten oppe på 2,2 procent og i 2013 lå den på flotte 3,6 procent. En vækst af den størrelse har Danmark ikke oplevet siden superåret 2006, hvor det hele kogte over med alt for store prishop på boliger, mangel på arbejdskraft, for store lønstigninger og andre dårligdomme.

Olie

Norges Bank venter også, at investeringerne i oliesektoren vil falde med så meget som 12,5 procent i år og ti procent til næste år, mens arbejdsløsheden ventes at stige til 4,5 procent til næste år. Arbejdsløsheden lå på 3,3 procent, før oliepriserne begyndte at rasle ned.

Det er de massive prisfald på olie over det sidste år, som rammer Norge hårdt. Norge er Europas største eksportør af olie og en fjerdedel af hele det norske bruttonationalprodukt kommer fra de store aktiviteter, der er knyttet til den norske gas- og olieindustri.

For Danmark er den nedgang, der ses i norsk økonomi lige nu, mindre heldig. Den svage norske krone gør vores eksportvarer dyrere i Norge og vil sandsynligvis også betyde, at færre nordmænd vælger at tage på ferie eller indkøbstur til Danmark. Til gengæld bliver skiferien billigere i Norge for danskere. Men samlet set, er den sidste tids udvikling i både den norske krone, og hele den norske økonomi, til klar ulempe for dansk økonomi.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen