Berlingske Business

Stærk fremgang i globalt konjunkturbarometer

NYSE2101113_Business
Mange faktorer peger på, at økonomien kan bevæge sig fremad den kommende tid. Foto:

Ikke siden december 2011 har AktieUgebrevets Konjunkturbarometer for den Globale Økonomi vist samme positive udvikling.

Siden den seneste opdatering for en måned siden er den overordnede score i konjunkturbarometeret steget fra 0,0 til 0,5 – i det samlede udfaldsrum mellem minus to og plus to.

Udviklingen er meget positiv, og den havde været endnu mere positiv, hvis den seneste måling af den amerikanske forbrugertillid fra slutningen af december ikke var blevet dykket af usikkerheden om den amerikanske Fiscal Cliff, der blev midlertidigt løst.

Fremgangen i den samlede score er sammensat af forskellige udviklingstrends i Kina, USA og Europa.

I Kina har de seneste signaler bekræftet, at der nu igen er klar fremgang. Dette understøttes af fremgang i både fragtrater på tørlast, i containerrater, i råvarepriser, i den seneste PMI-måling og i det kinesiske Shanghai-aktieindeks. Billedet synes nu så entydigt, at der virkelig må være noget om snakken, og dermed kan Kina igen være med til at drive væksten frem i både USA og Europa.

USAs økonomi har det seneste halve år holdt stabilt stand på et moderat positivt vækstniveau. På det seneste har flere indikatorer både vist stabilitet og en vigende tendens. ISM-indikatoren fra de amerikanske indkøbschefer viser for anden måned i træk en score for den fremadrettede ordreindgang omkring 50, hvilket svarer til en neutral situation.

Prøv AktieUgebrevet gratis i tre uger.

Bekymrende er det dog, at målingen af erhvervstilliden blandt de mindre og mellemstore virksomheder i USA, indsamlet af brancheorganisationen NFIB, viser en historisk lav score for anden måned i træk. Også her kan usikkerheden om Fiscal Cliff have påvirket stemningen.

Mest positive signal i denne opdatering er den seneste måling fra OECDs ledende indikator, hvor der over en bred kam er positive signaler. For første gang i meget lang tid stiger den samlede score for økonomien i euro-zonen, selv om fremgangen er meget overskuelig.

OECDs målinger for enkeltlande viser stabilisering af nedturen på et lavt niveau i Tyskland, Frankrig og Italien, mens England viser en særdeles positiv udvikling antageligt trukket frem af USA. Også Kina viser fremgang i OECDs indikator, mens Rusland udvikler sig negativt.

Selv om der er visse positive signaler for europæisk økonomi, er der ingen tvivl om, at retningen fortsat er nedad. Hvis man skal tage de positive briller på omkring Euroland, må budskabet været, at den økonomisk opbremsning ikke længere accelererer, men holder sig på et nogenlunde stabilt niveau.

Dette billede bekræftes også af de seneste PMI-målinger fra Markit, der skriver følgende i den seneste måling: "Eurozone downturn eases at the end of 2012. Germany returns to growth, but recessions continue in France, Italy and Spain."

Til gengæld er der fortsat høj tillid til den europæiske finanssektor, hvilket betyder, at politikerne ikke har dette problem at slås med – i hvert fald lige foreløbig.

Prøv AktieUgebrevet gratis i tre uger.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen